Efterårssemestret nærmer sig og nogle skal igen tilbage på skolebænken - men mange vil allerede spekulere på det næste skridt. De nye kandidater fra 2019 har genopladet batterierne i sommerferien, og klassen fra 2020 ser frem til et nyt liv i en anden by efter det sidste akademiske træk.
Som nyuddannet studerende skal du vide, hvor jobbene er. Måske vil du gerne følge en bestemt retning inden for sport, kunst eller samfund. Lad os se det i øjnene: du er dødtræt af studenterboliger - det er vigtigt at finde et sted, hvor du kan få en dejlig lejlighed og få råd til at spise og feste som en voksen!
For at hjælpe nyuddannede har CV.dk udarbejdet en ny interaktiv guide til de bedste europæiske byer, som er tiltrækkende for kandidater at etablere sig i. Ved hjælp af data fra Europa-Kommissionens Eurostat-program og Numbeo har vi analyseret huslejeniveauer, leveomkostninger, økonomien, det lokale fællesskab af nyuddannede, idræts- og fitnessfaciliteter samt den lokale kultur.
Måske vil du blive overrasket over nogle af de hotspots, vi har fundet. Priserne på nye og upcoming byer som fx Glasgow, München og Sofia gør dem meget konkurrencedygtige i forhold til de nedtrådte stier i Berlin, Barcelona og Prag. Hvor kunne du tænke dig at starte næste fase af dit liv?
Hvilken europæisk by er bedst egnet til nyuddannede?
De skal ikke være for dyre og der skal gerne være et væld af aktiviteter: På vores liste er Glasgow i Storbritannien den bedste bestemmelse for nyuddannede.
Takket være byens idræts- og fitnessfaciliteter er Glasgows indbyggere gladere end indbyggerne i andre byer i vores analyse. I en undersøgelse sagde 39% af respondenterne, at de er “meget tilfredse” med Glasgows faciliteter. Byen har også opnået andenpladsen for lokal tilfredshed med kunstlivet takket være mødesteder som Royal Concert Hall, Centre for Contemporary Arts og det legendariske spillested King Tut’s Wah Hut.
Vores undersøgelse er baseret på byens antal af studerende, som bliver i byen. Godt 67% af Glasgows nyuddannede fortsætter med at arbejde i byen, ifølge en analyse udført af den uafhængige undersøgelsesorganisation Centre for Cities. Det er næsten den højeste retentionsprocent for en hvilken som helst by i Storbritannien.
Med en lav arbejdsløshedsprocent, en gennemsnitlig månedsløn på 1950 og prisen på en 1-værelses lejlighed på lige under 700 euro, er Glasgow et godt sted til at påbegynde en eksistens i, mens blækket stadig er ved at tørre på dit eksamensbevis.
Hvilken slags europæisk by er bedst for nyuddannede?
Mange af de bedste destinationer for nyuddannede er Europas hovedstæder og byer i anden række. De fleste ligger i Vesteuropa, men byer i Østeuropa byder på nogle spændende alternativer takket være lave leveomkostninger og en moderat til god BNP-vækst. Prag, Sofia, Zagreb og Kraków kom alle ind på vores top-15.
London, Paris og Rom kan være fantastiske turistrejsemål takket være deres spændende og kulturelle liv, men de indtager pladserne nederst på vores liste på grund af dyre huslejer og høje leveomkostninger. Faktisk er der slet ingen franske og italienske byer på vores liste. Tyskland er hjemsted for tre top-15 byer, de fleste af hvert land, takket være landets sunde økonomi, livlige kulturscene og fordi der lægges vægt på en sund livsstil.
Hvor kan man leje den billigste bolig til nyuddannede i Europa?
Huslejen for en 1-værelses lejlighed i Sofia er i gennemsnit på kun 364,56 euro om måneden. Ifølge vores analyse har Bulgariens hovedstad og største by 1,2 millioner indbyggere og den udmærker sig ved at have de næstlaveste leveomkostninger. Selvom Sofias idræts- og kulturelle faciliteter ikke scorer særligt højt (kun 8% af indbyggerne er “meget tilfredse” med byens fitnessfaciliteter), er der bjerge og skove til vandreture ikke langt fra byen.
I hvilke europæiske byer er leveomkostningerne lavest?
Bukarest har de laveste gennemsnitlige udgifter til tøj, dagligvarer, restauranter, idræts- og fritidsaktiviteter, transport og gas-, el- og vandregninger for én person: kun 439,13 euro om måneden. Byen har også den næstlaveste husleje i vores undersøgelse med 395,18 euro for en 1-værelses lejlighed. Nye kvarterer og kvarterer i udvikling i byen omfatter Old Town (den gamle by) i bycentret, Cotroceni mod vest og Universitat i nærheden af Bukarests universitet – et blomstrende område for unge og natteliv.
Hvilke byer i Europa bør nyuddannede tage til for at få den bedste chance for at finde et godt job?
München er en god by at arbejde i. Den er kendt som center for teknik, økonomi og forlagsbranchen. Takket være en række måltal har denne historiske by en af Europas stærkeste økonomier. Arbejdsløshedsprocenten er omkring 3,5%, hvilket er den næstlaveste af alle byer i vores analyse. BNP’et stiger med en sund vækstrate. Og en gennemsnitlig arbejder tjener 2.645,98 euro om måneden, hvilket svarer til den højeste løn i vores undersøgelse. München oplever hurtig vækst i innovationsdrevne industrier. Ifølge data fra Münchens afdeling for arbejde og økonomisk udvikling er beskæftigelsen inden for arkitektur og teknik steget med 41,5% fra 2012 til 2017, og beskæftigelsen inden for information og kommunikation er steget med 33,6%.
Hvor i Europa kan unge professionelle finde nye venner?
Nyuddannede har en tendens til at opleve et socialt liv, der er præget af en hurtig udvikling. Ifølge vores undersøgelse er det meget sandsynligt, at du vil møde og samarbejde med kandidater mellem 25 og 64 år i Madrid. Mange vil have en uddannelse fra et af byens højt ansete universiteter, f.eks. Autonomous University of Madrid, Complutense University of Madrid eller Charles III University of Madrid. Så de vil kunne vise dig, hvor i byen du kan more dig godt!
Hvilke er de bedste europæiske byer til at holde sig i form?
Populariteten af Glasgows sportspladser og indendørs sportshaller er kun en del af historien. Blandt andre muligheder for motion kan nævnes byens otte udendørs fitnesscentre og det gratis ugentlige gruppeløb på 5 km gennem byen. Glasgows ekstreme sportsentusiaster kan vælge mellem Cathkin Braes mountainbike spor, Glasgow Wake Park til wakeboarding og Snow Factor - et indendørs skicenter, der er åbent hele året rundt, og som har den længste piste med rigtig sne i hele Storbritannien.
Hvilke europæiske byer tilbyder mest underholdning for nyuddannede?
Fire ud af fem respondenter i undersøgelsen sagde, at de var “meget tilfredse” med de kulturelle tilbud i Wien. Byens koncertsale, teatre, museer og biblioteker gør byen til den mest populære kulturby i vores analyse. Blandt de kulturelle aktiviteter kan nævnes Wiener Staatsoper, dressurudstillingen i den Spanske Rideskole og forlystelsesparken Prater. Men der er også fantastiske gratis tilbud. Schönbrunn-slottets haver og landmændsmarkederne Naschmarkt og Brunnenmarkt er gratis tilgængelige og koncertcaféerne i Wien er ofte vært for gratis piano (solo)koncerter. I Wien er der også mange historiske seværdigheder. Wien var centrum for det østrig-ungarske imperium, indtil det faldt sammen i 1. verdenskrig, og er fyldt med paladser, torve og bygninger i den barokke arkitekturstil.
I lighed med andre større beslutninger i livet indebærer valget af, hvor man vil leve efter uddannelsens afslutning, en række afvejninger. Byer som Sofia og Bukarest, der udmærker sig ved lave leveomkostninger, kan være det perfekte valg til mere prisbevidste kandidater, men de er sandsynligvis ikke velegnet til dem, der leder efter en by med et bredere kulturtilbud. London og Paris giver dig måske den typiske “storby”-følelse, men leveomkostningerne er forholdsvis høje, så det kan være svært at etablere sig som professionel.
At finde den rigtige by og det rigtige job efter uddannelsens afslutning kan have langsigtede karrieremæssige konsekvenser. I en undersøgelse, som Strada Institute for the Future of Work har udført, er det påvist, at hvis dit første job efter universitetet ikke kræver en grad, så er sandsynligheden for at du fem år senere vil være “underbeskæftiget”, fem gange højere sammenlignet med kandidater, som med det samme brugte deres kvalifikationer. I gennemsnit vil du tjene 27% mindre end jævnaldrende, der udfører arbejde på kandidatniveau, og det er et mønster, som vil fortsætte i over et årti.
Tiden efter den afsluttende eksamen er en spændende tid, der er fyldt med muligheder og eventyr. Selvom du aldrig med fuldstændig sikkerhed ved, hvor du vil få din sociale og faglige "store chance", er det værd dybtgående at overveje dine muligheder, før du beslutter dig for at flytte til en ny by. Den gode nyhed er, at der findes et væld af muligheder i Europa - og der er masser af variation, sådan at du kan finde en by, der opfylder dine interesser og behov.
Metodologi
Med henblik på at bestemme de bedste europæiske byer for nyuddannede akademikere, har CV.dk udarbejdet vægtede indekstal for 32 europæiske byer baseret på seks kategorier: husleje, leveomkostninger, økonomi, andre nyuddannede, sport og fitness samt underholdning og kultur. Huslejedelen består af gennemsnitsprisen på en 1-værelses lejlighed pr. 2. juli 2019 fra den internationale statistikdatabase Numbeo og er medtaget i indekset med 20% vægt.
Leveomkostningerne består af de gennemsnitlige månedsudgifter til tøj og sko, dagligvarer, restauranter, sports- og fritidsaktiviteter, transport og gas-, el- og vandregninger for én person pr. 2. juli 2019 fra Numbeo og er medtaget i indekset med 15% vægt. Den samlede økonomidel består af arbejdsløshedsprocenten for regioner og byer i 2017 fra Europa-Kommissionens Eurostat-program vægtet med 10%, og ændringen i BNP’et fra 2015 til 2016 for NUTS 3-regioner fra Eurostat vægtet med 10%, samt den gennemsnitlige nettomånedsløn efter skat pr. 2. juli 2019 fra Numbeo vægtet med 15%.
De øvrige dele for nyuddannede akademikere består af et skøn over andelen af personer i alderen 25-64 år med et uddannelsesniveau, der er klassificeret som 5, 6, 7 eller 8 – “Associate Degree”, professionsbachelorgrad, kandidatgrad eller doktorgrad – i International Standard Classification of Education (ISCED) fra Eurostat, og er medtaget i indekset med 10 % vægt. Skønnet er baseret på antallet af voksne i alderen 25-64 år med ISCED-niveau 5, 6, 7 eller 8 som en del af befolkningen i alderen 20-64 år i en by, som selv er et skøn baseret på den aldersafhængige andel og de samlede befolkningstal, som Eurostat har stillet til rådighed. Dataene for hver by er for den senest tilgængelige periode.
Sports- og kulturdelen omfatter den del af respondenterne i undersøgelsen, der sagde, at de var “meget tilfredse” med sportsfaciliteter såsom sportspladser og indendørs sportshaller i deres bopælsby i Europa-Kommissionens undersøgelse Quality of Life in European Cities (Livskvaliteten i europæiske byer) fra 2015 og er medtaget i indekset med 10% vægt. Underholdnings- og kulturdelen omfatter den del af respondenterne i undersøgelsen, der sagde, at de var “meget tilfredse” med kulturelle faciliteter såsom koncertsale, teatre, museer og biblioteker i deres bopælsby i undersøgelsen Quality of Life in European Cities fra 2015 og er medtaget i indekset med 10% vægt.
Den endelige vurdering er baseret på summen af alle vægtede faktorer. Nul-værdier blev behandlet som nuller. De byer, som er medtaget i analysen, er Paris, Frankrig, London, Storbritannien, Berlin, Tyskland, Madrid, Spanien, Rom, Italien, Bukarest, Rumænien, Hamborg, Tyskland, Wien, Østrig, Budapest, Ungarn, Warszawa, Polen, Barcelona, Spanien, München, Tyskland, Milano, Italien, Prag, Tjekkiet, Sofia, Bulgarien, Bruxelles, Belgien, Birmingham, Storbritannien, Köln, Tyskland, Lyon, Frankrig, Napoli, Italien; Amsterdam, Holland, Stockholm, Sverige, Lille, Frankrig, Torino, Italien, Zagreb, Kroatien, Valencia, Spanien, Leeds, Storbritannien, Kraków, Polen, Frankfurt, Tyskland, Glasgow, Storbritannien, Toulouse, Frankrig og Manchester, Storbritannien.
Gå til http://bit.ly/GraduatesAbroad for yderligere oplysninger om hele undersøgelsen bag denne vurdering, herunder kilderne til hver by.