1. Hjem
  2. Blog
  3. Jobsamtale
  4. Færdigheder i aktiv lytning, og hvordan du bruger dem i din karriere
Skrevet af Victor RentschVictor Rentsch

Færdigheder i aktiv lytning, og hvordan du bruger dem i din karriere

Byg et cv til jobsamtaler
10 min læst
Færdigheder i aktiv lytning, og hvordan du bruger dem i din karriere
At styrke dine færdigheder i aktiv lytning er en god måde at fremskynde din karriere på. Lad os se nærmere på nogle af de kerneteknikker, du kan begynde at bruge med det samme.

At styrke dine færdigheder i aktiv lytning er en god måde at styrke din karriereprofil på. I denne guide ser vi nærmere på nogle af de kerneteknikker, du kan begynde at bruge med det samme.

For at lande dit drømmejob er du nødt til at bruge alle dine kompetencer. Gode kommunikationsevner er nødvendigt i nærmest alle stillinger, så hvordan kan du styrke dine? Det giver vi dig tips og tricks til her, og vi giver dig også eksempler, så du ikke er i tvivl om noget. Lad os komme i gang!

Hvad menes der med aktiv lytning?

Til at begynde med skal vi definere, hvad aktiv lytning er. Kort sagt betyder aktiv lytning, at du giver andre din fulde opmærksomhed, når de taler, og du sørger for at forstå, hvad de har at sige. Det indebærer, at du lader dem tale ud og stiller relevante spørgsmål.

Selvom det lyder meget ligetil, er det de færreste af os, der gør det. Når en anden taler, lytter du så til vedkommende og fokuserer på, hvad de har at sige? Eller tænker du i stedet bare på at fremføre dine egne synspunkter, når det er din tur at tale? Hvis det er tilfældet, skal du ændre din adfærd. 

De bedste teknikker du kan opnå i aktiv lytning

Det behøver ikke at være svært at forbedre din evne til at lytte. Nu ved du, hvad definitionen af aktiv lytning er. Derfor skal vi se nærmere på de teknikker, du kan bruge for at blive bedre til det. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at lave helt om på din måde at kommunikere på. I stedet for bør du arbejde på at blive mere opmærksom på og selvbevidst under typiske samtaler.

Eksperttip

Pas på du ikke spacer ud

Føler du, at dine tanker vandrer mens du har en samtale? Hvis det er tilfældet, så kan du komme tilbage på sporet ved at gentage de ord som den anden person siger, for dig selv. På den måde kan du holde din hjerne fokuseret på samtalen, så dine tanker ikke stikker af.

Vær så empatisk og selvbevidst som muligt

Når du taler med en anden, er det vigtigt at have et højt niveau af selverkendelse. Det betyder, at du forstår dine følelser og hvordan du virker på din samtalepartner. Prøv at lytte og forstå vedkommendes synspunkter. 

Hold en god øjenkontakt

Hvis dine øjne fokuserer på alt muligt andet i rummet, får din samtalepartner indtryk af, at du ikke er interesseret i samtalen. Sørg for god øjenkontakt hele tiden, når de taler til dig. Det er en af de letteste teknikker i aktiv lytning og den kan gøre en stor forskel.

Sørg for et åbent og opmærksomt kropssprog 

Sidder du med ryggen vendt mod personen over for dig? Sidder du med korslagte arme? Hvis du gør, så skaber du en slags barriere i kommunikationen mellem dig og personen over for dig, som kan være en hindring for samtalen. En af de bedste færdigheder i aktiv lytning, du kan tilegne dig, er at placere dig over for din samtalepartner og vende dig hen mod dem. 

Vær opmærksom på nonverbale signaler 

Hvad siger en persons kropssprog, selvom de ikke siger et ord? Over 50 procent af kommunikationen er nonverbal. Så det er umagen værd at være opmærksom på de små signaler. Det betyder, at man skal se på den anden persons kropssprog og være opmærksom på samtalepauserne. Når du bliver en god aktiv lytter, vil du være opmærksom på alle disse tegn og vide, hvordan man læser dem.

Brug stilhed som en form for kommunikation 

Er du tilbøjelig til hurtigt at fylde pauserne i en samtale? Hvis du er alt for ivrig efter at tale, kan det være en god idé at sætte farten ned. Stilhed taler ofte for sig selv. Når din samtalepartner tager en hurtig pause eller du har brug for et sekund for at tænke, så lad det ske på en naturlig måde. 

Vær opmærksom på distraherende adfærd 

Vi gør alle sammen ting ubevidst, mens vi taler. Det kan f.eks. være, at du gestikulerer vildt eller vipper med fødderne, når du er dybt engageret i en samtale. Hvad end dine vaner måtte være, så bør du være opmærksom på dem. Selvom det ikke betyder, at du skal sidde helt stille under samtalerne, så prøv at begrænse, hvor meget disse ting påvirker samtalen. 

Lad folk tale i deres eget tempo

Det kan være akavet, når folk falder over ordene, eller ikke ved, hvordan de skal udtrykke det, de gerne vil sige. Men selvom du måske gerne vil forsøge at hjælpe, ved at indskyde en sætning eller et ord, så prøv at lade være. Hvis du afbryder en anden person for at sige, hvad du tror de har tænkt sig at sige, så kan det hurtigt virke ubehøvlet. Giv dem i stedet tid til at finde ud af, hvad det er, de gerne vil sige, og hvordan. Tålmodighed er en dyd.

Sørg for så få afbrydelser og forstyrrelser som muligt 

Ligger din mobil på bordet og summer? Smutter dit blik væk og fokuserer på computerskærmen? Hvis der er distraherende genstande i umiddelbar nærhed af dig, er det sandsynligt, at du ikke lytter koncentreret til personen over for dig. Sørg for at begrænse antallet af forstyrrelser i nærheden, før du starter en samtale. 

Husk at tonen er vigtig

Når du taler med nogen, skal du være opmærksom på tonen, både de andres tone og din. Hvis du lytter godt, kan du bemærke små ændringer i nogens stemme, når vedkommende er glad, ked af det eller neutral. Det vil hjælpe dig med at forstå dem, når du fokuserer på små ændringer i deres toneleje. 

Prøv at være naturlig og afslappet

I en ophedet samtale kan man let komme til at afbryde eller tale i munden på andre. Det kan ske fordi man er begejstret, eller fordi man er uenig med den anden part. Men det er dårligt for samtalen. Prøv at bevare roen og overblikket så meget som muligt. Tag nogle dybe vejrtrækninger og prøv at sænke dine skuldre. Husk på, at du også gerne selv vil have, at den anden part i samtalen giver dig plads til at udtrykke dine tanker!

Søg feedback, hvor det er muligt

Hvad sker der, når der er opstået en naturlig pause i samtalen? Hvis der er noget, der skal afklares, eller hvis du ønsker mere information, så er det det rigtige tidspunkt at bede om det. Vis personen over for dig, at du har lyttet til hvad vedkommende har sagt, og stil opfølgende og opklarende spørgsmål. 

10 færdigheder i aktiv lytning og eksempler på svar 

For at kickstarte din erfaring med aktiv lytning kommer her 10 færdigheder inden for aktiv lytning. Med udgangspunkt i det der står her i guiden, har vi herunder anført nogle af de færdigheder, du kan begynde at styrke:

  • Medfølelse og empati. Som skrevet herover er det vigtigt, at du udviser medfølelse og empati, når du snakker med andre.
  • Følelsesmæssig intelligens. Øv dig på at forstå, hvordan den anden person har det under samtalen.
  • Iagttagelse. Kig på, hvad den anden person gør mens I snakker.
  • Kritisk tænkning. Overvej, hvorfor den anden person udtrykker sig sådan. Stil gerne opfølgende spørgsmål.
  • Forståelse. Det er en god idé at udtrykke forståelse, når det giver mening.
  • Selverkendelse. Bliv opmærksom på, hvordan det du gør, påvirker samtalen.
  • Situationsforståelse. Tænk over, hvordan rammerne for samtalen påvirker kommunikationen.
  • Sans for detaljer. Prøv at huske de små detaljer i samtalen, så du kan bruge dem næste gang, du snakker med personen.
  • Skarpt fokus. Gentag hvad den anden person siger, for dig selv, så du ikke mister fokus under samtalen.
  • Bekræftende sætninger. Anerkend, at du har hørt og forstået, hvad der bliver sagt.

Hvordan skriver jeg færdigheder i aktiv lytning på mit CV?

Vi har nu gennemgået hvad aktiv lytning er, og hvordan du bliver bedre til det. Men hvor skriver du det så på dit CV, når du er blevet fantastisk til det?

Der er flere steder, du kan vise, at du er en god aktiv lytter:

  • Profilteksten. Profilteksten er et oplagt sted at underbygge dine kommunikationsevner. Forklar, hvordan du har brugt det i dit arbejdsliv indtil nu, og hvad du har fået ud af det. Det kan f.eks. se sådan her ud:
    • ”Jeg har gennem min karriere som grafisk designer altid gjort en dyd ud af at lytte aktivt til mine kunder. Det har gjort, at mine produkter altid rammer plet, og i mit sidste job havde jeg en tilfredsscore på 4,7 ud af 5, og flere kunder gjorde specielt opmærksom på, at de virkelig følte, at jeg forstod, hvad de gerne ville have lavet.”
  • Erhvervserfaringsafsnittet. Notér under hver ansættelse, hvordan du har brugt dine færdigheder inden for kommunikation, og hvilke resultater du opnåede gennem god kommunikation. F.eks.:
    • ”Arbejdede aktivt med at få gamle kunder tilbage gennem opsøgende og lyttende kommunikationsarbejde. Det førte til, at en gammel storkunde kom tilbage til virksomheden, hvilket øgede omsætningen med 13%.”
  • Kompetenceafsnittet. Det virker åbenlyst, men kompetenceafsnittet er selvfølgelig et godt sted at notere dine kommunikationsfærdigheder. Her kan du endda udspecificere, hvilke dele af kommunikationen du er ekstra stærk i, f.eks. de nævnte færdigheder i denne guide.

Udover at notere dine kommunikationsfærdigheder på dit CV, så er det oplagt også at uddybe dem i ansøgningen, hvis det er relevant for den stilling, du søger. Sørg for også her at underbygge med eksempler og husk at bruge stærke handlingsverber for at styrke dine udsagn.

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV13 min læst
Sådan skrives et kronologisk cv
Sådan skrives et kronologisk cv
CV15 min læst
Sådan skriver du en CV-profiltekst - få tips og eksempler
Sammenfatning, formål
CV8 min læst
Tekniske færdigheder til et cv (vejledning med eksempler og instruktioner)
Tekniske færdigheder til et cv (vejledning med eksempler og instruktioner)
Ansøgning15 min læst
E-mail ansøgning
E-mail ansøgning
Gennemse alle