1. Blog
  2. CV
  3. Optimering af cv for ATS Sådan skriver du det perfekte cv
Skrevet af Karl KahlerKarl Kahler

Optimering af cv for ATS Sådan skriver du det perfekte cv

11 min læst
Optimering af cv for ATS Sådan skriver du det perfekte cv
Den bedste ATS-kontrollør til cv’er - Læs vores omfattende vejledning og snyd ATS-systemer med vores brugervenlige cv-bygger

ATS er altså ikke en forkortelse for “altid målrettet specifikt”. Men det er netop det, du skal gøre for at skrive et cv med nøgleord, der får dit cv gennem de ATS-systemer (ansøgningssporingssystemer), som de fleste arbejdsgivere bruger til at filtrere cv'er med. Et ATS er et softwareprogram, der sparer arbejdsgivere tid og besvær ved i cv’er at søge efter nøgleord, der beskriver de kvalifikationer, som de ønsker en potentiel jobkandidat skal have. 

Disse systemer scanner indhold af cv’er, søger efter de ønskede nøgleord og vurderer så cv’et på grundlag af, hvor mange relevante nøgleord det indeholder. De cv'er, der opnår de dårligste resultater, afvises sædvanligvis uden at ansættelsespersonalet har gennemlæst dem, mens de cv’er, der rangerer højest, kommer til at ligge øverst på bunken, så en ansættelseschef kan gå i gang med at læse dem.

Tag f.eks. et tidsskrift, der søger “en grafikchef med fem års erhvervserfaring, gennemprøvede talenter inden for illustration og design og fremragende færdigheder i Photoshop, Adobe Illustrator og InDesign.” Sandsynligvis indtaster arbejdsgiveren alle ord med fed skrift i ansøgningssporingssystemet, så det kan søge disse nøgleord i cv’er.

Det er muligt, at du til fulde opfylder alle disse kvalifikationskrav, og faktisk kan du være den ideelle kandidat til dette job. Men lad os antage, at du beskriver dig selv som “grafiker med dokumenterede meritter, der skaber iøjnefaldende vektortegninger og layout ved hjælp af den nyeste branchesoftware.” Ansøgningssporingssystem-programmet vil sandsynligvis give dit cv en dårlig bedømmelse, fordi det ikke genkender, at du opfylder nogen af kvalifikationskravene! 

Du har beskrevet din arbejdserfaring ved at bruge ord, som systemet muligvis ikke genkender, fordi de ikke blev nævnt i jobbeskrivelsen, der startede med jobtitlen (grafikchef vs. grafikeditor).  Dette kan enten føre til, at dit cv listes helt nede i bunden af puljen af kandidater eller at det afvises direkte, hvis kravene til denne specifikke stilling er særligt snævre.

Det anslås, at 75 procent af alle cv’er afvises automatisk af ansøgningssporingssystemer på grund af disse årsager - uden at disse cv’er nogen sinde er blevet gennemgået af en person.  Derfor er det påkrævet, at jobsøgere forstår, hvordan ATS-programmer fungerer, og hvordan de kan optimere deres cv'er med nøgleord, som får dit cv gennem ATS-systemerne. Her får du 5 tips til optimering af dit cv til ATS-systemer, som vil hjælpe dig med at være smartere end ATS-systemerne.

Læs jobopslagene nøje, og brug så vidt muligt deres sprog til at beskrive dine jobkvalifikationer

Fiskere, der bruger madding, som fisk ikke er interesseret i, vil aldrig fange fisk. Og jobansøgere, der ignorerer, hvad arbejdsgiverne er interesseret i, vil aldrig få et job. Det er absolut nødvendigt at læse alle jobopslag nøje for præcist at forstå, hvad arbejdsgiveren søger. Det er indlysende, at du aldrig bør lyve i et cv ved at hævde, at du har kvalifikationer, du faktisk ikke har. Men hvis du opfylder de jobkrav, der er nævnt i jobbeskrivelsen, skal du fremhæve dem på dit cv. Det er det, der skal til for at skrive et ATS-venligt cv. 

Bemærk den nøjagtige formulering, der bruges i jobopslaget, og brug samme formulering i dit cv. Nogle ATS-programmer genkender synonymer, forkortelser eller akronymer, men det er bedst ikke at tage chancer. Hvis en arbejdsgiver f.eks. søger en kandidat med ekspertise i søgemaskineoptimering, må du ikke spekulere i, at ATS kender forkortelsen “SEO”.  I sådanne tilfælde er det bedst at nævne både hele ordet og forkortelsen: “søgemaskineoptimering (SEO)”.

I nogle tilfælde kan din jobsøgning have ført dig til en arbejdsgiver, du gerne vil arbejde for, uden en specifik jobbeskrivelse at gå ud fra. Hvis det er tilfældet, kan du foretage nogle undersøgelser ved at studere den pågældende arbejdsgivers websted eller andre relevante kilder. Hvis du vil identificere hyppigt brugte ord på en webside, kan du kopiere dem alle og indsætte dem i en “ordsky”-generator som WordClouds eller Wordle.  Lad være med at famle dig frem. Flyv ikke blind.

Optimering af cv’et i forhold til ATS

Optimering af cv’et ligner SEO ved at begge fokuserer på at bruge søgeord og sætninger, som søgemaskiner søger i cv’er. Men hvis du overdriver det, vil dine bestræbelser give bagslag. I SEO’ens verden er “keyword stuffing” et begreb, som beskriver overdreven brug af nøgleord (altså søgeord) i forsøget på kunstigt at øge en sides placering i søgeresultaterne og generere mere trafik til webstedet. Det betragtes imidlertid som en form for spam, og det gør i sidste ende mere skade end godt. Det får søgemaskiner til at nedprioritere dit indhold – hvilket præcist er det modsatte af det ønskede resultat.

“Keyword stuffing” (nøgleordstopning) resulterer i sætninger, der er skrevet i en fuldstændigt unaturlig skrivestil. Husk, at hvis du er smartere end ATS-systemerne, vil en person læse dit cv, og han eller hun er den, der rent faktisk står for ansættelsen. Når du har identificeret de nøgleord, du har brug for, skal du indsætte dem omhyggeligt i dit cv, ideelt i forskellige afsnit. Nogle kan være gode til punktopstillingen under din erhvervserfaring, andre kan høre hjemme i kompetenceafsnittet, og andre igen vil muligvis bedst fungere i din profiltekst. 

Brug nøgleord på en måde, der lyder naturlig for det menneskelige øre. Du må gerne gentage dem, hvis det er relevant, men lad være med at gentage dem igen og igen.

Tilpas dit cv til hver ansøgning

En filtype, du aldrig vil vælge til dit cv, er sten. Dit cv skal være et dynamisk, dokument, som kan tilpasse og som er tilpasset til hver potentiel arbejdsgiver. I gamle dage var et cv et stykke papir, der skulle sendes med post. Dine forældre er muligvis gået til et trykkeri og har fået 50 eksemplarer trykt på fint papir. Det blev deres “universal-cv”, som de sendte til enhver arbejdsgiver. Disse dage hører for længst fortiden til. Et cv er et redigerbart dokument, der skal forberedes individuelt for hver potentiel arbejdsgiver. Det er det, vi mener med “altid målrettet specifikt”.

Brug en professionel cv-skabelon, der er beregnet til ATS

Der er mange potentielle faldgruber i design- og formateringsanliggender, herunder filtyper, skrifttyper, punktopstillinger og grafik, som ATS-programmer ikke kan læse. Nogle ATS-programmer har problemer med at læse serif-skrifttyper – skrifttyper, der bruger små dekorative mærker, f.eks. to små vandrette skråstreger nederst på et stort A. Sans serif-skrifttyper bruger ikke disse mærker, og de læses generelt nemmere ATS-programmer. Vælg en sans serif-skrifttype som Calibri eller Arial.

Usædvanlige punktopstillinger - små typografiske symboler, der bruges i en liste - kan også forvirre ATS-systemer. Vælg en solid, rund bolle, en ikke-udfyldt bolle eller et firkantet punkttegn, men vær forsigtig med alt andet, der virker kunstlet. ATS-systemer kan heller ikke læse grafik. Du har muligvis forarbejdet dit navn i et smart logo, som skal stå øverst på dit cv, men hvis det er en .jpeg-, .png- eller .tif-fil, kan det ikke læses af en maskine. Tekst må aldrig konverteres til en billedfil på et cv.

Professionelle cv-skabeloner indeholder en vejledning i, hvordan du holder styr på dit cv. Det bør indeholde følgende: A) overskrift med dine kontaktoplysninger, B) profiltekst eller sammenfatning, C) erhvervserfaring, D) uddannelse og E) kompetencer og færdigheder. Forresten, hvis du er fristet til at omdøbe “kompetenceafsnittet” til “superkræfter”, så bør du ikke gøre det. ATS-programmet skal vide, hvilket afsnit af dit cv, det læser, og det er afhængigt af enkle termer som dem, der er anført ovenfor.

Endelig kan den filtype, du vælger for at gemme dit mesterværk, også blive til din undergang. Normal foretrækkes PDF-filer, selv om nogle ansøgningssporingssystemer ikke kan læse PDF-filer og foretrækker Word-dokumenter. Kontrollér dette, før du uploader cv’et. Hvis en arbejdsgiver specifikt beder om et Word-dokument, så send endelig en .doc- eller .docx-fil. Ellers vælg en PDF-fil. Den bedste måde at undgå alle disse faldgruber på er at anvende en professionel, gennemprøvet skabelon fra CV.dk. Vi har på forhånd løst alle disse problemer for dig - du skal bare udfylde dine oplysninger.

ATS-kontrol til cv’er - kernepunkter

  • Vær ikke nuttet. Brug ikke usædvanlige skrifttyper, iøjnefaldende grafik eller andre gimmicks.
  • Genopfind ikke idéen om, hvad et cv skal indeholde. Vælg et gennemprøvet format med en logisk opsætning.
  • Hold det kort. Ingen gider at læse et cv, der er proppet med sort tekst. Sørg for tilstrækkeligt hvidt rum.
  • Du må ikke forveksle nøgleord med buzzwords. Undgå cv-klichéer som “holdspiller” og “selvstarter”.
  • Husk at vedlægge et følgebrev på én side. En af hovedgrundene til at cv’er bliver afvist, er at det er sendt uden følgebrev.
  • Undgå stavefejl og grammatiske fejl. Undersøgelser af rekrutteringsmedarbejdere har vist, at den mest almindelige årsag til, at cv’er afvises, er stavefejl og dårlig grammatik.
  • Husk, at dit cv i sidste ende vil blive vurderet af en person. Skab et flot, velskrevet og huskeværdigt cv.

Cv.dk er en førende leverandør af professionelle, gennemprøvede cv-skabeloner til alle erhverv. Vi tilbyder detaljerede, gratis vejledninger i cv-skrivning til ethvert tænkeligt erhverv. Og takket være vores cv-bygger kan alle skrive et professionelt cv fra start til slut på overraskende kort tid.  

Gennemse vores professionelle skabeloner, vælg en, du synes om, og start med at udfylde dine oplysninger for at komme i gang. Det er stadig dig der skal tage sig af den vanskeligste del af processen - skrive cv’et - men vi giver dig både en gennemprøvet grundlag samt forslag til relevante formuleringer. Fjern gætteriet ved at vælge et foruddesignet format, som har vist sig at være effektivt.

 

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV15 min læst
Europass CV: Få fordele og mange ulemper ved at oprette et europæisk cv
Europass CV: Få fordele og mange ulemper ved at oprette et europæisk cv
CV9 min læst
Karrieremål i et cv
Karrieremål i et cv
CV10 min læst
At skrive om uddannelse på dit cv
At skrive om uddannelse på dit cv
26 min læst
De bedste byer i Europa for nyuddannede akademikere
De bedste byer i Europa for nyuddannede akademikere
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies