1. Blog
  2. Karriere
  3. Cv.dk undersøger: Skal du tage et foto af dig selv og vedlægge det dit cv?
Skrevet af Rolf BaxRolf Bax

Cv.dk undersøger: Skal du tage et foto af dig selv og vedlægge det dit cv?

13 min læst
Cv.dk undersøger: Skal du tage et foto af dig selv og vedlægge det dit cv?
Nu om stunder er det mere og mere almindeligt at sende et cv med foto, når du søger job. Men i hvilket omfang påvirker en persons udseende ansøgningsprocessen?

Selvom der stadig er diskussioner om, hvorvidt man skal vedlægge ansøgningen et foto, er det nu om stunder blevet stadig mere almindeligt at sætte et foto på sit cv. På denne måde kan arbejdsgivere direkte danne sig et billede af ansøgeren. Men hvorvidt spiller udseendet i grunden en rolle i arbejdsgivernes overvejelse om en ansøger skal inviterets til jobsamtale eller ej?

Derfor undersøger cv.dk spørgsmålet: “Bliver en flot og attraktiv ansøger inviteret hurtigere til jobsamtale end en ansøger med et mindre flot udseende, uanset samme erhvervserfaring, baggrund og motivation?’’ 

I denne artikel går vi nærmere ind på følgende emner:

  • Undersøgelse
  • Udseendet spiller en stor rolle
  • En flot mand inviteres næsten fem gange oftere til jobinterview
  • En flot kvinde inviteres næsten otte gange oftere til jobinterview
  • Flotte ansøgere får andre reaktioner
  • Mandlige recruitere har en svaghed for smukke kvinder
  • Kvindelige recruitere overvurderer mænds og kvinders udseende
  • Konklusion
  • Cv.dk’s reaktion
  • Tips for at gøre et godt indtryk

Undersøgelse

Cv.dk sendte næsten 300 ansøgninger til to forskellige ledige stillinger: administrativ medarbejder og kundechef. I den forbindelse blev der oprettet og brugt cv’er fra to fiktive mandlige ansøgere (en flot mand og en mindre flot) og to fiktive kvindelige ansøgere (en smuk kvinde og en mindre attraktiv).

Mændene ansøgte om den ledige stilling som administrativ medarbejder og kvinderne ansøgte om den ledige stilling som kundechef.

Ansøgningsmailen og cv’et var næsten identiske. Den eneste forskel var fotoet.

Alle ansøgningerne analyseredes ved hjælp af e-mail tracking software. Her blev det kontrolleret, om de cv’er der var vedhæftet som fil, blev åbnet, så at modtageren kunne se både den attraktive og den mindre attraktive ansøger.

Konklusionen? Attraktive ansøgere har bedre chancer end mindre attraktive ansøgere. Inden for undersøgelsens rammer blev smukke ansøgere nemlig meget oftere inviteret til jobsamtale.

Udseendet spiller en stor rolle

I 43 % af tilfældene modtog flotte og smukke ansøgere en positiv reaktion fra recruiteren. Blandt de positive reaktioner var 17 % endda en invitation til at komme til jobsamtale med det samme.

Mindre flotte og smukke ansøgere modtog ikke så ofte en positiv besked, nemlig kun 15 % af de afsendte ansøgninger. Blandt de positive reaktioner blev ansøgerne kun i 3 % af tilfældene inviteret til jobsamtale af arbejdsgiveren eller recruiteren.

Kort sagt: Det viste sig, at der er tale om forskelsbehandling på grundlag af navn og/eller herkomst i ansøgningsprocessens første faser, nemlig når ansøgningsmailen åbnes og når cv’et læses.

Flot og ikke så flot mandlig ansøger

En flot mand inviteres næsten fem gange oftere til jobinterview

De to fiktive mandlige ansøgere ansøgte om stillingen som administrativ medarbejder. Her blev den attraktive ansøger betydeligt oftere inviteret til jobsamtale. Han fik nemlig i 19 % af de sendte ansøgninger en invitation til et jobinterview, mens den mindre attraktive ansøger kun i 3 % af tilfældene blev inviteret til jobsamtale.

Flot og mindre flot mandlig ansoger
Flot og mindre flot mandlig ansoger

Desuden blev den flotte ansøger oftere kontaktet telefonisk (i 23 % af tilfældene). Kun 11 % af de ansøgninger, som den mindre flotte ansøger sendte, resulterede i at han blev ringet op for en telefonisk jobsamtale.

Endvidere modtog den mindre flotte ansøger en afvisning i 28 % af tilfældene, mens kun 20 % af den flotte mandlige ansøgers ansøgninger blev afvist.

Smuk og mindre smuk kvindelig ansøger. 

En smuk kvinde inviteres næsten otte gange oftere til jobinterview

De to fiktive kvindelige ansøgere ansøgte om den ledige stilling som kundechef. Også i dette tilfælde viste det sig, at den smukke ansøger oftere blev inviteret til jobsamtale, svarende til ikke mindre end 15 % af de sendte ansøgninger. Derimod kunne den mindre smukke kvindelige ansøger kun i 2 % af tilfældene regne med at blive inviteret til jobsamtale.

Flot og mindre flot mandlig ansøger.
Flot og mindre flot mandlig ansøger. 

Desuden blev der betydeligt oftere taget telefonisk kontakt til den smukke ansøger. I 29 % af ansøgningerne blev de ringet op af recruiterne for at stille supplerende spørgsmål, mens den mindre smukke ansøger kun blev ringet op i 13 % af tilfældene.

Der blev også sendt flere afvisninger til den mindre smukke ansøger. Hun fik en negativ reaktion i ikke mindre end 47 % af ansøgningerne, mens den attraktive ansøger kun i 18 % af de sendte ansøgninger modtog en negativ reaktion i sin indbakke.

Flotte ansøgere får andre reaktioner

Efter analysen af alle modtagne reaktioner, blev det klart, i hvilket omfang der er forskelle i de reaktioner, som ansøgere med et flot udseende og ansøgere med et mindre smukt udseende modtager.

Et eksempel på det er en ansøgning fra de mandlige ansøgere til en ledig stilling som administrativ medarbejder. Både den flotte og den mindre flotte ansøger fik at vide, at “den ledige stilling i mellemtiden var blevet besat til anden side”, af den pågældende (kvindelige) recruiter. Men den flotte ansøger hørte dog ofte “at han ellers absolut var blevet inviteret til jobsamtale”.

Mandlige recruitere har en svaghed for smukke kvinder

Mandlige recruitere har en tydelig præference for den smukke kvindelige ansøger. I 65 % af tilfældene fik hun en positiv reaktion og i kun 5 % af de indsendte ansøgninger modtog hun en negativ reaktion.

Derimod fik den mindre smukke kvindelige ansøger i “kun” 20 % af tilfældene en positiv reaktion fra de mandlige recruitere. Hun modtag også betydeligt flere afvisninger, nemlig på 45 % af de indsendte ansøgninger.

Mandlige recruitere derimod skelner i mindre grad mellem en flot og en mindre flot mandlig ansøger. Den flotte ansøger fik lidt flere positive reaktioner (36 % mod 27 %), men antallet af afvisninger viste sig at være det samme for begge ansøgere.

Kvindelige recruitere overvurderer både mænds og kvinders udseende

I ikke mindre end 56 % af tilfældene kunne den flotte mandlige ansøger regne med at få en positiv reaktion, hvis modtageren af ansøgningen var en kvindelig recruiter. De samme recruitere sendte på den mindre flotte mandlige ansøgers ansøgning en positiv reaktion i kun 15 % af tilfældene.

Desuden er det påfaldende, at kvindelige recruitere også i høj grad vælger smukke ansøgere af deres eget køn. Den smukke kvindelige ansøger modtog en positiv reaktion på 42 % af de indsendte ansøgninger, og en negativ reaktion på 32 % af ansøgningerne.

Kvindelige recruitere sendte nogle flere afvisninger til den mindre attraktive kvindelige ansøger, nemlig i 46 % af tilfældene. Den mindre smukke kvinde kunne desuden i kun 18 % af ansøgningerne regne med en positiv reaktion.

Konklusion

En attraktiv ansøger får markant flere positive reaktioner fra recruiterne. Det gælder både mænd og kvinder, som er ude efter et nyt job.

Som mindre flot mandlig ansøger er det - hvis det er muligt - bedst at ansøge hos en mandlig recruiter. For mindre smukke kvindelige ansøgere er ansøgningsprocessen langt mere udfordrende, da det ser ud til at de af både mandlige og kvindelige recruitere i høj grad bliver vurderet på grund af deres udseende.

Denne konklusion gælder i øvrigt ikke kun for Holland. Også i andre lande er der udført lignende undersøgelser, f.eks. ved universitetet i Messina i Italien. De sendte over 10.000 cv’er til over 1.000 ledige stillinger. Af deres undersøgelse fremgik det, at kun 30 % af de personer, som ikke forsynede deres cv med foto, blev inviteret til jobsamtale. For smukke mennesker var denne procentsats over 50 %, for mindre attraktive mennesker under 25 %. Altså en enorm forskel!

Cv.dk’s reaktion

“Da vi påbegyndte undersøgelsen, havde vi på en eller anden måde en formodning om, at der ville være forskelle, men det er helt absurd, at forskellene faktisk er så store!”, siger talsmanden for cv.dk, og han fortsætter: “Det siger sig selv, at alle ansøgere skal vurderes ud fra deres kvaliteter, ikke ud fra deres herkomst eller foto. Det er netop det, der gør undersøgelsesresultaterne pinlige og konfronterende.”

Tips for at gøre et godt indtryk

Selvom det i ansøgningsprocessen først og fremmest burde dreje sig om din viden og dine færdigheder og kompetencer, ser det altså ud til, at udseendet spiller en afgørende rolle. Der er flere måder at håndtere dette faktum på. For det første kan du måske beslutte dig for, at du ikke vil være med til denne trend, hvor alt drejer sig om et perfekt udseende, og bare vedlægger ansøgningen et almindeligt foto. Det er muligt, men så skyder du dig egentlig selv i foden. Du kan også vælge ikke at vedlægge noget foto. Det er også en mulighed, men at vedlægge et foto er mere og mere blevet til standarden nu om stunder. 

Derfor anbefaler vi følgende: Tag fotoer, hvor du ser godt ud. God belysning, god vinkel, pænt tøj, en rolig baggrund, velplejet hår, et venligt smil og en professionel udstråling. Har du lidt hudproblemer? Mon ikke du kan bruge Photoshop til at skjule det? Det velkendte ordsprog “Slut dig til modstanderne, hvis de er for stærke” gælder også her! 

Eksperttip

Overvej at få taget professionelle fotoer. Så bed en fotograf eller ven eller et familiemedlem, som er god til fotografering, om at tage et foto. Det kommer du længere med end med en selfie. 

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV7 min læst
Tekniske færdigheder til et cv (vejledning med eksempler og instruktioner)
Tekniske færdigheder til et cv (vejledning med eksempler og instruktioner)
Jobsamtale6 min læst
Sige nej til et jobtilbud
Sige nej til et jobtilbud
CV6 min læst
Bør du medtage din LinkedIn-profil i cv’et?
Bør du medtage din LinkedIn-profil i cv’et?
Jobsamtale6 min læst
Færdigheder i aktiv lytning, og hvordan du bruger dem i din karriere
Færdigheder i aktiv lytning, og hvordan du bruger dem i din karriere
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies