Med den nuværende pandemi og et skiftende jobmarked er det vigtigere end nogensinde at skille sig ud som ansøger. Med et godt CV, og et følgebrev, vil dine chancer for at skille sig ud fra mængden, når det kommer til de jobsøgende position stige. På trods af dette synes mange jobsøgende at bruge de samme ord som andre jobsøgende, når de beskriver sig selv for deres potentielle nye arbejdsgiver. Dette gør det særligt vanskeligt for arbejdsgivere at vælge mellem alle ansøgerne. I dette indlæg vil vi derfor liste de mest almindelige kliche i danske applikationer og også give tip til, hvordan du bedre kan beskrive dine færdigheder.
Danskerne siger, at de er venlige
Danske jobsøgere insisterer på at være venlige, ifølge mere end 17.000 analyserede CV'er. Ansøgerne siger også, at de er gode til at arbejde sammen med andre, dvs. at de er en holdspiller. Danske ansøgere siger også, at de er interesserede, ambitiøse og målrettede. Andre kvaliteter, som de nævner, er kundeorienteret, passioneret og entusiastisk.
Top 10 kliche i danske CV'er
- Venlige
- Holdspiller
- Interesseret
- Ambitiøs
- Fokuseret
- Kunde orienteret
- Entusiastisk
- Passioneret
- Struktureret
- Opgaveorienteret
Europæiske kliche: holdspillere og kundeorienterede
Selv i andre europæiske lande nævnes holdspillere ofte som en egenskab i ansøgninger. Men inden for Europa er der også andre kompetencer, som danske ansøgere ikke i samme grad medtager. Andre europæere er f.eks. mere løsningsorienterede end danskere, og de bruger ord som "professionel" og "ansvarlig" i højere grad end danskerne. I modsætning til danskerne er europæiske ansøgere mindre tilbøjelige til at angive sociale færdigheder som f.eks. "venlig". Desuden er "fokuseret" et ord, som ikke er på den europæiske liste.
Top 10: Europæiske kliche
- Holdspillere
- Kundeorienteret
- Dedikeret
- Passioneret
- Ansvarlig
- Ivrige efter at lære
- Professionel
- Løsningsorienteret
- Entusiastisk
- Positiv
Medarbejdere i de nordiske lande lægger vægt på personlige kvaliteter
Selv om vi anvender resultatorienterede karakteristika, kan vi også se en fælles tendens på tværs af de nordiske lande. Ansøgere i de nordiske lande fokuserer meget på sociale kvaliteter som venlighed og positivitet. Svenskerne viser sig f.eks. at være særligt "sociale", "venlige" og "positive". I Finland begrunder finnerne deres ansøgninger med f.eks. kompetencerne "ivrige efter at lære", "kundeorienteret" og "munter".
Top 10 over kliche i andre europæiske lande
Hvordan kan du undgå kliche?
Nu hvor du har en idé om, hvilke klicheer der bruges mere end andre, er det vigtigt at forsøge at undgå dem i dit CV. På den måde skiller du dig ud fra de andre ansøgere og har en bedre chance for at få jobbet.
Tip 1: Få ny inspiration
Tænk selv, hvor får du normalt din inspiration, når det gælder ansøgninger? Er det fra jobannoncen eller fra en ansøgning fra en bekendt? Hvis det er tilfældet, er det ikke underligt, at der dukker kliche op. Prøv så virkelig at spørge dig selv, hvor dine styrker ligger. Hvorfor er du egnet til dette job, og hvordan viser det sig? Prøv at kortlægge det og lav derefter en ordliste for at visualisere det.
Tip 2: Nævn ikke en færdighed, men beskriv en oplevelse
Er du en person, der virkelig nyder at arbejde sammen med andre og finder klichéen "holdspiller" uundgåelig? Selv da kan du undgå det. Måske behøver du ikke at nævne den specifikke kompetence i dit CV, men du kan beskrive, hvilke aktiviteter fra tidligere stillinger der viser, at du er god til noget. Er du en rigtig god holdspiller? Så lad være med at kalde dig selv det, men forklar i stedet, hvorfor du er god til at arbejde i et team.
Tip 3: Brug forskellige ord og sætningsstrukturer
Ved du, at du nemt kan bruge de samme ord og sætninger til at beskrive noget? Så er det på høje tid at blive kreativ med dine tekster og holde dig fra standardformuleringer. Der er mange måder at udtrykke din entusiasme og motivation på, så prøv at undgå de mest almindelige vendinger. Du kan selvfølgelig bruge en prøveansøgning som inspiration, men husk at tilpasse dit CV til din egen personlige stil. Brug din egen skrivestil, og glem ikke at forsøge at tilpasse den til det job, du søger.
Metodologi
For at finde ud af, hvilke kvaliteter eller evner nævnes ofte i CV'er, cv.dk analyseret tusindvis af programmer fra 11 europæiske lande med hensyn til ord og sprogbrug. I alt 340.118 europæiske ansøgningsbreve blev analyseret (inklusive 16.856 danske ansøgninger).