1. Blog
  2. Karriere
  3. At søge job som handicappet - Hvordan gør man det?
Skrevet af Rolf BaxRolf Bax

At søge job som handicappet - Hvordan gør man det?

13 min læst
At søge job som handicappet - Hvordan gør man det
Grafik udført af:Katya Vakulenko

 

Søger du job og lider af en kronisk sygdom, har et handicap eller en funktionsnedsættelse? Læs her vores tips om, hvordan du skriver et cv og en ansøgning, samt tips til jobsamtalen.

Det, der er en selvfølge for nogen uden handicap, er en helt anden historie for jobsøgende med handicap. Naturligvis er det altid spændende at søge job, men hvis du har et handicap, kan jobsøgningen være endnu mere spændende. Du kan have fornemmelsen af at være bagud med 1-0.  

Sommetider bliver du på forhånd ikke inviteret til jobsamtale eller du kommer ikke igennem første runde på grund af dit handicap. Har du brug for hjælp til at finde et job på grund af din funktionsnedsættelse? Vi prøver at gøre jobsøgningen lettere for dig ved at give dig en række tips. I denne blog drøfter vi nedenstående emner, så du ved, hvordan du bedst kan søge job med et handicap:

  • Hvilket job passer til hvilket handicap?
  • Hvad kan jeg gøre som jobsøgende med en funktionsnedsættelse?
  • At søge job med et handicap
  • Hvordan forbereder du dig til en jobsamtale?
  • Skal jeg tale om mit handicap eller ej?

Hvilket job passer til hvilket handicap?

Det siger sig selv at det er vanskeligere at finde et passende job, hvis du har et handicap. Ikke desto mindre er der mange muligheder og chancer. Du arbejder selvfølgelig ikke kun for pengene, men også for at have en sjov og nyttig beskæftigelse og fine sociale kontakter. Af undersøgelser udført af en patientforening i Holland (Patiëntenfederatie Nederland) fremgår det, at også mennesker, der lider af en kronisk sygdom, er lykkeligere, når de har job! Tænker du af og til: “Jeg har et handicap og søger job”? Så kan nedenstående måske hjælpe dig.

Hvilke job kan du søge, hvis du har en funktionsnedsættelse, afhænger af, hvilken type handicap du har. Et fysisk handicap vil hindre dig i tungt fysisk arbejde, men måske er et arbejde, der giver mulighed for skifte mellem bevægelse og hvile, noget for dig. Tænk i den forbindelse f.eks. på en administrativ stilling.  

Med et sensorisk handicap som f.eks. døv- eller blindhed, kan du beklæde mange forskellige poster. Især hvis en arbejdsgiver er villig til at tilpasse arbejdspladsen. På denne måde vil du være velegnet til en stilling inden for salg, men også mange andre kontorstillinger kan være egnede. Og hvad med et job som coach eller lærer?

Det er af afgørende betydning, at du afstemmer dit ordvalg efter den branche, hvor du søger job. Se vores liste over stærke verber til dit cv.

Lider du af en kronisk sygdom? Det fører muligvis på mange måder til begrænsende situationer i dit arbejde. Du skal muligvis tage til hospitalet oftere eller du kan være følsom over for arbejde med bestemte stoffer. Endvidere er mulighederne imidlertid ret omfattende i tilfælde af en kronisk sygdom. En stor del af den erhvervsaktive befolkning lider af en kronisk sygdom: ikke mindre end 20 %! Så med hensyn til at søge job med en kronisk lidelse er du absolut ikke den eneste!  

Mentale begrænsninger giver samtidigt gode udsigter til et passende job. Nu om stunder er der mange muligheder for personer med et kognitivt handicap, f.eks. det kendte hollandske koncept Brownies & Downies. Ofte er der også understøttende arbejdspladser hos f.eks. en kopiservice, cykelforretninger og supermarkeder.

Lider du af dyskalkuli (talblindhed) eller dysleksi (ordblindhed)?  Så er der også mange muligheder for passende beskæftigelse, f.eks. i den kreative eller sociale sektor. Og forresten, vidste du, at der selv findes forfattere med dysleksi? F.eks. den danske forfatter med dysleksi Jesper Sehested, som skrev en bog til lærere om at være ordblind elev. Så kan du se, at der virkelig er rigtig mange muligheder, også selvom bogstaverne og tallene nogle gange danser for øjnene af dig.  

Endelig har mange mennesker autisme eller ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Det er dog ingen begrænsninger, men neuropsykiatriske lidelser, som giver forstyrrelser i forskellige hjernemæssige funktioner, der blandt andet har med tænkning at gøre. De sørger for, at ikke alle slags arbejde vil blive til en succes. I dette tilfælde er en stille arbejdsplads eller et velstruktureret job dine bedste valgmuligheder.  

Hvad kan jeg gøre som jobsøgende med en funktionsnedsættelse?

Handicaptype   Arbejde som
Fysisk handicap    Administrativt og kontorjob
Sensorisk handicap  Telefonsalg, webcare og mange kontorjob 
Kronisk lidelse  20 % af den erhvervsaktive befolkning
Mentalt handicap  Kopiservice, cykelforretning og supermarked
Dyskalkuli / dysleksi   Arbejde i den kreative eller sociale sektor
Autisme / ADHD   Stille arbejdsplads, velstruktureret job

At søge job med et handicap

Det er desværre et faktum, at man ikke kan klare alt arbejde, hvis man har et handicap. En person, som er blind, vil ikke blive chauffør, og nogen, der er døv, er ikke egnet til et job som tolk og nogen, der er lænket til en kørestol, vil ikke uden videre blive guide i Alperne. Men til jobsøgende med en funktionsnedsættelse er der selvfølgelig også mange job, som du alligevel kan klare! Nedenfor giver vi dig tre tips om at søge job, hvis du har et handicap.

Tip 1: Fokusér på det, du kan

Til at begynde med stiller du dig selv spørgsmålet “Hvad kan jeg?”. I den forbindelse fokuserer du især på de færdigheder du har inden for begrænsningen af din funktionsnedsættelse. Hvis du har nedsat hørelse eller er døv, er det f.eks. bedre at arbejde som webcare-medarbejder end som kundeservicemedarbejder i et callcenter. Tænk derfor især på mulighederne og spørg i den forbindelse dig selv, i hvilket omfang du kan klare dit arbejde tilfredsstillende. Vær også opmærksom på, at du ikke starter på et job, som muligvis forværrer din lidelse: Dit helbred har højeste prioritet.

Undlad forresten ikke at stille dig spørgsmål som “Hvad vil jeg?”, “Hvem er jeg?” og “Hvad slags arbejde søger jeg?”. Søg altså en stilling, som du ikke kun kan klare godt med dit handicap, men også en stilling, som du synes om. Arbejdsglæde er vigtigt!

Har du et klart billede af, hvilket job du søger? Så er det næste skridt at skrive et cv.

Tip 2: Oplys ikke dit handicap på cv’et.

På dit cv oplyser du ikke noget om dit handicap. Kun din(e) uddannelse(r), din eventuelle erhvervserfaring, din personlige profil samt færdigheder og kompetencer som er relevante for den pågældende stilling, skal stå på dit cv. 

Også frivilligt arbejde og ekstra opgaver, f.eks. hvis du er medborgerforeningens kasserer, kan du selvfølgelig også oplyse på cv’et. At skrive et cv til en person med en funktionsnedsættelse er faktisk ikke anderledes end at skrive et cv til en uden handicap. I denne artikel om cv-skrivning lærer du alt om det.  

Tip 3: Nævn hjælpekilderne

Har du tidligere modtaget førtidspension? Så giver det fordele for din fremtidige arbejdsgiver! Det er en god idé også at sætte sig ind i dette emne. Mange arbejdsgivere er nemlig ikke klar over alle de økonomiske fordele, de kan komme i betragtning til, når de ansætter en arbejdstager med en funktionsnedsættelse. 

Det er derfor nyttigt allerede at henvise til denne mulighed i din ansøgning. Tænk f.eks. på subsidier til nødvendige tilpasninger af arbejdspladsen, vejledning gennem en coach og muligheden for ansættelse i en prøveperiode og samtidig bevare retten til understøttelse. Dette er muligt takket være forskelsbehandlingsloven. For yderligere oplysninger kan du henvende dig til din lokale kommune. 

Er du blevet inviteret til jobsamtale på grund af din vellykkede ansøgning? Sørg så for at have en tydelig oversigt over tilskudsmulighederne. Kombineret med din viden og dine kompetencer kan dette eventuelt overbevise arbejdsgiveren og få ham/hende over på din side. På denne side udgivet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering https://star.dk/ kan du få mere information om tilskudsmuligheder.

Hvordan forbereder du dig til en jobsamtale?

Er du blevet inviteret til jobsamtale? Så er tiden inde til at være godt forberedt til jobsamtalen. Tænk på, hvilke spørgsmål der kan blive stillet, indsaml informationer om den potentielle arbejdsgiver og overvej, hvilke spørgsmål du selv vil stille. 

Eksperttip

Et yderligere vigtigt punkt: Overvej om eller hvornår du fortæller din potentielle arbejdsgiver om dit handicap. Ifølge reglerne er du kun forpligtet til at fortælle om handicap eller funktionsnedsættelser, hvis dette hindrer dig i dit arbejde. Lider du af en kronisk sygdom, som næsten ikke påvirker dit arbejde på arbejdspladsen? Så behøver du ikke oplyse arbejdsgiveren om det.

Eksempel

Forstil dig, at du er synshandicappet og du ansøger om en stilling, hvor godt syn ikke er essentielt, men giver merværdi. Fordi dit handicap kan hindre dig i dit arbejde, er du forpligtet til at informere din potentielle arbejdsgiver om det. Hvis ikke dit handicap påvirker dit arbejde, behøver du ikke fortælle om det. 

Forstået!

Du behøver altså ikke fortælle om din funktionsnedsættelse, hvis den ikke påvirker dit arbejde. Ikke desto mindre ønsker mange mennesker at spille med åbne kort for at undgå, at deres handicap i sidste ende vil blive afsløret og komme bag på arbejdsgiveren. Men hvad og hvornår fortæller du så?

Skal jeg tale om mit handicap eller ej?

Tip 1: Tal om dit handicap i en samtale på et senere tidspunkt.

Gå ikke direkte i gang med at fortælle om dit handicap under den første samtale. Du er ikke dit handicap, og du vil ikke profilere dig på denne måde. Overbevis først din samtalepartner om, hvorfor netop du er velegnet til stillingen. Du kan også tale om din funktionsnedsættelse under en efterfølgende samtale eller i en samtale, hvor I drøfter arbejdsforholdene.

Hvis dit handicap eller din funktionsnedsættelse er synligt, kan du beskrive det summarisk under den første samtale. En arbejdsgiver må i øvrigt aldrig af sig selv stille dig spørgsmål om dit helbred. Du er altså ikke forpligtet til at besvare sådanne spørgsmål. Hvis du gør det alligevel, er det bedst at fortælle, at din fysiske tilstand ikke er til hinder for stillingen.

Hvis du har brug for en tilpasset arbejdsplads, f.eks. fordi du har et fysisk handicap, fortæller du det også først i den sidste samtale. I så fald er arbejdsgiverne allerede overbeviste om dine færdigheder og kompetencer og de giver hurtigere efter end hvis de endnu ikke har denne binding til dig.

Tip 2: Hold det kort og positivt.

Før ikke nogen alenlang samtale om dit handicap. Det er tilstrækkeligt lige at nævne det. Det er bedre at understrege, hvad du kan i stedet for at fortælle lange historier om, hvad du ikke kan. Vær positiv og selvsikker om de kvaliteter, som du føjer til virksomheden som medarbejder.

Tip 3: Tab ikke modet.

Hvis din ansøgning bliver afvist, kan det være svært at fortsætte med at søge job. Men tab ikke modet! Spørg recruiteren eller personalechefen om, hvorfor du ikke blev inviteret til jobsamtale, så du ved, hvad du kan gøre anderledes eller bedre næste gang. Og sørg for, at du har opbakning i dine egne omgivelser, så du kan dele din skuffelse med dem og derefter fortsætte med at søge job. Du skal nok finde den stilling, der passer til dig! 

Eksperttip

Satspuljeaftalen vil skabe godt 100.000 job til mennesker med handicap i de kommende år. Tab ikke modet, hvis det ikke lykkes med det samme! Der er udsigt til flere gode job. Et godt eksempel på det er supermarkeder, som ansætter mennesker med et handicap som kassemedarbejdere

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
Ansøgning11 min læst
Sådan skriver eller beder du om et anbefalingsbrev
Sådan skriver eller beder du om et anbefalingsbrev
CV12 min læst
Færdighedsanalyse: Dette er de færdigheder, som folk anfører på deres cv
Færdighedsanalyse: Dette er de færdigheder, som folk anfører på deres cv
Jobsamtale9 min læst
Video-cv: Gør det godt, eller gør det slet ikke
Video-cv: Gør det godt, eller gør det slet ikke
Karriere34 min læst
Er tiden inde til en karriereændring? Hvad du skal gøre i bekræftende fald
Er tiden inde til en karriereændring? Hvad du skal gøre i bekræftende fald
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies