1. Blog
 2. CV
 3. Sammenfatning, formål
Skrevet af Rolf BaxRolf Bax

Sammenfatning, formål

12 min læst
Sammenfatning, formål
Lær, hvordan du skriver en cv-profiltekst, et professionelt resumé eller dine karrieremål. Vi giver også tips om profiltekst og eksempler, samt gratis skabeloner.

Hvad er en cv-profiltekst?

I et personligt resumé eller en profiltekst på dit cv beskriver du øverst på cv’et, hvem du er, hvad du har lavet og hvad på planlægger at gøre fremover.

Profilteksten eller resuméet i dit cv vækker arbejdsgiverens interesse i dig og sørger for at den læser mere af cv’et. Så hvordan skriver du et resumé, som er både naturligt og vækker arbejdsgiverens interesse?

Denne vejledning omhandler:

 • Den grundlæggende organisering af et resumé: “Sådan skræddersyr du dit resumé for at give dig en fordel over for andre ansøgere”
 • Eksempler på resuméer, du (ikke) bør bruge
 • Praktiske trin for at komme i gang med din profiltekst eller dit resumé

Resuméets format

Resuméet er et kort afsnit, der står lige under dine kontaktoplysninger øverst på cv’et. Det opsummerer med tillid din erhvervserfaring, mål og kompetencer. Forestil dig resuméet til dit cv som et udvidet slogan til din karriere. Et resumé bør indeholde:

 • Mellem 50 til 200 ord i 3 til 4 sætninger
 • Din stillingsbetegnelse eller funktion, f.eks. “juniorudvikler” eller “passioneret hotelmanager
 • En fængende indledning
 • Bløde og hårde færdigheder
 • Imponerende fakta og tal
 • Dine kort- og/eller langsigtede mål
 • Jobspecifik synsvinkel for den stilling, du søger

Det kan se ud til at være en masse at proppe ind i 200 ord, men ved at perfektionere din elevatortale, viser du, at du har styr på, hvorfor din erhvervserfaring, dine mål og færdigheder gør netop dig til den rigtige person til jobbet.

Sammenlign resuméet med jobbeskrivelsen

Ansættelseschefen har nøje valgt hvert eneste ord i jobbeskrivelsen. Læg mærke til tonen i den, hvilke kompetencer, der fremhæves, og eventuelle antydninger, der illustrerer deres drømmemedarbejder. Et af de bedste tips til cv fra personalechefer er at medtage relevante nøgleord, som er specifikke for selve stillingsopslaget såvel som den faktiske formulering af stillingsbetegnelsen. 

Hvordan ville denne jobbeskrivelse se ud i 3-4 sætninger? Hvilke nøgleord, kompetencer og hvilken tone skal man vælge i resuméet?

Dit resumé bør fremhæve så mange ligheder med jobbeskrivelsen som muligt, mens du holder dig til faktaene omkring hvem du er og din erhvervserfaring. Når ansættelseslederen læser de første få sætninger i dit cv, føler han, at netop du er den person, de beskrev, da de formulerede jobbeskrivelsen.

Planlæg at skrive dit resumé til sidst

Spring dette afsnit over og gå direkte videre til din ansættelseshistorik først i stedet for at gå i stå i begyndelsen, når du prøver at skrive det perfekte resumé. Når du har tilføjet din relevante erhvervserfaring, ser du på nøgleordene, sætninger og kompetencer i dine sidste stillinger.

Hele din arbejdshistorie og jobbeskrivelsen til det job, du gerne vil have, danner grundlaget for dit resumé. Hvis du skriver dit resumé til sidst, er det lettere at komme i gang, så snart du føler dig inspireret.

Se eksempler på resuméer

Få fornemmelse for de forskellige rytmer og layout ved at se på disse eksempler, før du går i gang med at skrive:

Eksempel Innovativ direktionsassistent med over 10 års erfaring med global virksomhed i finansindustrien; assisterede et team på tre direktører på C-niveau. Koordinerede effektivt rejser, håndterede omfattende udgiftsrapporter og strømlinede kommunikationen og kalendere på tværs af afdelinger. Søger en rolle som direktionsassistent for Resume.io-teamet for at udvide min karriere i Office Management og trives i et miljø, der kræver kompetence i selvstændig problemløsning og fokus med korte deadlines.

I eksemplet ovenfor gøres følgende:

 • Stillingsbetegnelsen anføres i den første sætning
 • Den omfatter specifikke oplysninger såsom teamstørrelse og opgaver
 • Den opsummerer kortfattet de vigtigste ansvarsopgaver og kompetencer
 • Den fremhæver både hårde færdigheder - erfaring med arrangering af rejser og udgiftsrapporter - og bløde færdigheder - kan arbejde under pres, opmærksom på detaljer og kommunikation.
 • Den skræddersyr specifikt det sidste udsagn om virksomheden og/eller jobbeskrivelsen.

Her er nogle flere eksempler på resuméer:

Eksempel: Rutineret marketingchef med fem års erfaring i digital markedsføring, gav ledelse til en global virksomhed. Øgede både indgående potentielle kunder med 500% og online-omsætningen fra 100.000 årligt til over 2 millioner på tre år. Ønsker at udvide min karriere ved at bruge mine kompetencer på marketingteamet hos Resume.io.

Lige til sagens kerne og med fokus på resultater, uden at bruge “jeg”-formen. Nu skal vi se på et dårligt eksempel:

Eksempel: Jeg har arbejdet som marketingchef inden for digital marketing i fem år. I denne periode har jeg været et vigtigt og hårdtarbejdende medlem af teamet og viste min evne til at arbejde under pres for at opnå virksomhedens mål. Jeg ser frem til at bruge mine kompetencer i en ny rolle inden for digital marketing.

Uspecifik og uden resultater. Desuden overdreven brug af “jeg” i en passiv form.

Næste eksempel er et resumé, der fokuserer mere på karrieremål. Et karrieremål kan bruges til at formidle din kompetence og erfaring, uden at være personligt. Det er et godt alternativ, hvis du er nyuddannet kandidat eller universitetsuddannet uden meget erhvervserfaring i den branche, du søger job i. Den bagvedliggende idé er, at du, fordi du ikke har relevant erhvervserfaring, du kan nævne, tager færdigheder og erfaring fra andre afsnit i dit cv, så du kan vise, at du opfylder jobkravene.

Vær kortfattet, når du beskriver dit karrieremål. Det skal være maks. 2-3 sætninger, og følger de samme regler som resuméet.

Eksempel: Content writer med tre års erfaring i en stor e-handelsvirksomhed. Leverede indhold, der udviklede mærkets tilstedeværelse på de sociale medier til over 700.000 visninger på tværs af tre kanaler og forbedrede e-mail åbningsraten med 48%. Ser frem til at videreudvikle karrieren i en stilling som SEO-chef hos Resume.io.

Kan du se, hvordan den anvender overførbare kompetencer? De bliver endnu mere imponerende, når de kombineres med tal.

Og et dårligt eksempel:

Eksempel: Jeg er content writer, der søger en stilling som SEO-chef. Selvom jeg ikke har nogen erfaring på dette område, er jeg en dedikeret person og har let ved at lære. Min glæde ved søgemaskiners virkemåde vil bidrage til at hjælpe mig at excellere i Deres virksomhed.

I dette eksempel er der ikke nok, der tiltrækker sig opmærksomheden og det sælger ikke overførbare kompetencer. Uanset hvilken type indledende resumé du vælger, anbefaler vi, at hvis du har tal at vise, så drag fordel af dem.

En profiltekst på dit cv: Hvad du (ikke) bør gøre
Relateret artikel
En profiltekst på dit cv: Hvad du (ikke) bør gøre

Det bliver stadig mere almindeligt at medtage en profiltekst i ens cv. Dybest set fungerer det som en indledning til cv’et. Det er vigtigt, hvis du skal have nogen som helst chance for at dit cv skiller sig ud fra snesevis eller selv hundredvis af andre cv'er.

Sådan skriver du dit resumé

Skriv altid det første udkast til et resumé uden at redigere det. Tænk ikke på længden eller ordvalget i første omgang. Pral af, hvor dygtig du er, vær stolt af dine resultater, og tilføj dine mest imponerende tal.

Man skriver bedst uden at redigere for tidligt. Derfor er der ingen grund til at være bekymret, fordi det lyder overdrevet eller egoistisk. Det kan rettes ved at redigere resuméet. Hvis målet er at få 3-4 perfekte sætninger, er det sandsynligt, at dit første udkast snarere vil være 6-8 sætninger, måske endda flere.

Finpuds dit resumé og eksperimentér

Når du har indsnævret dit fokus, kan du stille dig følgende spørgsmål for at hjælpe dig med at revidere teksten og redigere dit resume:

Er den første sætning klart og præcist formuleret? Den indledende sætning bør nævne din stilling og benytte et udtryksfuldt, entusiastisk sprog for at vække læserens interesse. Der medtages ofte, hvor mange år erhvervserfaring du har.

Er det diametralt modsat den passive form? Et resumé giver udtryk for en stærk selvfølelse. Vær uforfærdet i stedet for at bruge sætninger, der starter med “Jeg tror, at jeg er...” eller “Jeg synes om...”. Gå lige til sagens kerne, og sælg dig selv ved at nævne dine kompetencer.

Indeholder det objektiv information? Prøv at sætte dig ind i recruiterens situation med hensyn til dette. Ved hvilke afkrydsningsfelter ville du skulle sætte et hak, hvis du var i hans sted? Anden og tredje sætning indholder ofte specifikke kompetencer, fakta eller tal for at underbygge dette behov.

Læser man det på en naturlig måde? Trods alle specifikke oplysninger bør resuméet stadig være letforståeligt og have en naturlig rytme, når det bliver læst op. Udelad enhver form for jargon, som bare fylder eller ændrer din tone. Formalitet kan variere fra virksomhed til virksomhed, men resuméer bør altid afspejle den type medarbejder eller person, du er.

Resuméet - sammenfatning

Betragt resuméet til dit cv som en jobsamtales første 2 minutter - hvad enten samtalen foregår via telefonen eller personligt. HR-chefen beder dig om at “fortælle lidt om dig selv”, og du har et kort øjeblik til at sætte tonen for resten af samtalen. På samme måde bør resuméet omfatte:

 • En naturlig, men professionel tone, der afspejler din personlighed
 • De vigtigste grunde til at du takket være din erhvervserfaring netop er personen til denne stilling
 • Hvorfor denne rolle passer til dine karriereplaner
 • Fakta og data, der underbygger dine tidligere punkter

Yderligere et godt eksempel:

Eksempel: Sagkyndig SEO-copywriter med 10 års erhvervserfaring med B2C- og B2B-virksomheder i tre brancher. Alsidig i skrivning af (lange) tekster til sociale medier og websites for at formidle hvert varemærkes unikke tone og budskab. Jeg tiltrak 15 nye kunder i løbet af to år og øgede læserskaren med over 200%. Nu ønsker jeg at udvide min ekspertise i redigering og skabelse af indhold i en stilling som marketingchef.

Når du har skrevet dit resumé, vil den klare forståelse af, hvem du er og hvad du vil, forberede dig til bedst muligt at sælge dig selv i jobsamtaler.

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
Ansøgning7 min læst
Sådan skriver man en ansøgning uden erfaring
Sådan skriver man en ansøgning uden erfaring
CV13 min læst
Hvordan skriver man et CV på engelsk?
Hvordan skriver man et CV på engelsk?
Karriere14 min læst
Hvilket land får bedst betalt orlov?
Hvilket land får bedst betalt orlov?
Karriere9 min læst
Karriere: Det danske arbejdsmarked fra 1970 til nu
Karriere: Det danske arbejdsmarked fra 1970 til nu
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies