1. Blog
  2. CV
  3. Målrettet cv: Skræddersy din ansøgning for at få succes
Skrevet af Sandra Larsen (alias)Sandra Larsen (alias)

Målrettet cv: Skræddersy din ansøgning for at få succes

11 min læst
Målrettet cv: Skræddersy din ansøgning for at få succes
En jobvindende skal være skræddersyet til stillingen. Et godt målrettet cv fortæller en historie ud fra din erfaring om, hvorfor netop du er den rette kandidat til det pågældende job!

I det stadigt foranderlige landskab af karrierefremskridt er et veludformet cv stadig dit vigtigste værktøj. Men ikke alle cv'er er éns. På nutidens meget konkurrenceprægede jobmarked er en generel tilgang til cv-skrivning simpelthen ikke tilstrækkelig. Et målrettet cv er din bedste ven.

Et målrettet cv byder på en skræddersyet tilgang, der betydeligt kan øge dine chancer for succes. Forestil dig følgende situation: Du har opdaget et jobopslag til dit drømmejob. Et job, der perfekt matcher dine færdigheder, din erhvervserfaring og aspirationer. Du er ivrig efter at søge stillingen, men du bliver klar over, at dit afprøvede og gennemtestede generiske cv ikke yder den foreliggende jobmulighed fuld retfærdighed. Det er her, kunsten at skrive et målrettet cv kommer i første række i din ansøgningsstrategi.

I denne omfattende blog dykker vi ned i emnet målrettede cv'er. Vi vil behandle følgende emner:

  • Hvad er et målrettet CV?
  • De fem trin til at skrive dit målrettede cv
  • Hvordan man tackler skrivefasen af dit målrettede cv
  • Andre måder at skræddersy din jobansøgning på

Hvad er et målrettet CV?

Et målrettet cv, også kaldet jobspecifikt cv, er et cv, der er skræddersyet til en bestemt ledig stilling eller anden stilling. Alt i dette cv er omhyggeligt sammensat og redigeret, så det passer til ét bestemt job. Idéen er, at dette virkelig er indsatsen værd, når det handler om at skrive jobansøgninger. Det handler om kvalitet frem for kvantitet.

Du bør fokusere på de job, som du virkelig mener passer til dine passioner, din erhvervserfaring og dine færdigheder. Et målrettet cv gør det soleklart, at dette er tilfældet, og at du skiller dig ud fra andre jobsøgende. 

Eksperttip

Den vigtigste grund til at skrive et målrettet cv

Hvis du endnu ikke er bekendt med ansøgningssporingssystemer (ATS – Applicant Tracking System), skal du sørge for at blive det. Denne algoritmiske software scanner indholdet af ansøgninger og sikrer, at kun de mest relevante ansøgninger bliver videresendt til ansættelseschefen. Det betyder, at dit cv skal bestå ATS-testen, før det bliver vurderet af mennesker. 

Det kan du opnå ved at sørge for, at dit cv indeholder vigtige nøgleord, sætninger og formuleringer, der svarer til den stilling, du ansøger om. Dette er det vigtigste argument for at optimere og skræddersy dit cv til hver enkelt ansøgning.

Hvad er forskellen på et målrettet cv og et generelt cv?

Mange ansøger om jobs uden at tænke ret meget over, hvorvidt deres cv gør det klart for ansættelseschefen - for slet ikke at tale om ATS - at vedkommende er den rette person til netop denne stilling. I stedet stoler de på en nylig kopi af deres cv, som ganske vist er skrevet omhyggeligt, men som mangler nødvendige detaljer. Et målrettet cv gør det utvetydigt, at du er en fremragende kandidat til det pågældende job. Du er mere end bare en interessant kandidat, som måske eller måske ikke har en konkurrencemæssig fordel med hensyn til de færdigheder og den erfaring, der kræves til denne stilling.

Politiken rapporterede, at 24 % af ansættelsescheferne bruger mindre end 30 sekunder på at kigge på hvert cv. Det er ikke meget tid til at formidle, at du er den rette person til jobbet. Tilpasning er en bombesikker måde at bestå skimmingtesten på!

Hvordan skriver man et målrettet cv i 5 trin?

Trinene til et målrettet cv er ret enkle. Selvfølgelig er det mere tidskrævende, men disse trin er nogle af de bedste måder at bruge din tid på at skræddersy ansøgningen og sikre, at du skiller dig ud fra andre jobsøgende.

1. Undersøg jobbet

Før du bliver begejstret og udarbejder dit cv og resten af din ansøgning, skal du sørge for, at du ved, hvad stillingen indebærer. Bare fordi du tror, at du ved, hvad jobtitlen betyder, er det ikke ensbetydende med at du virkelig har forstået jobkravene. 

Overvej grundlæggende ting som de daglige krav til jobbet og de opgaver, du regelmæssigt bliver bedt om at udføre. Men undersøg også den virksomhed, der ansætter dig. Hvordan er virksomhedskulturen? Forstår du det større billede af virksomhedens aktiviteter, og hvordan du vil bidrage til det?

Du scorer bonuspoint, hvis du kan undersøge stillingsopslaget, virksomhedens LinkedIn-side og hjemmeside for at få en bedre forståelse af afdelings- og teamstrukturen samt de generelle ansvarsområder.

2. Identificér de vigtigste krav

Nu hvor du har lært lidt mere om stillingens kontekst, bør du være klar over, hvad du skal bruge for at hive jobbet i land. På et meget simpelt niveau handler det om de vigtigste færdigheder, erfaringer eller endda kvalifikationer, der kræves til stillingen. Dette trin er af afgørende betydning for at bygge et solidt fundament for dit målrettede cv senere.

Læs stillingsopslaget grundigt igennem, og fremhæv eventuelle krav eller præferencer, der er nævnt i det. Ganske vist vil nogle have højere prioritet end andre, men det er godt at få et overblik over, hvad ansættelseschefen har i tankerne. Det vigtigste sted, hvor du kan finde disse, er den liste over "krav", som findes i mange jobannoncer. Men der kan også være nogle krav eller bonuskendetegn i jobbeskrivelsen, som er særligt ønskværdige. Dem bør du også lægge vægt på.

3. Vis din relevante erfaring på en iøjnefaldende måde

Nu hvor du har en liste over de nødvendige krav og en forståelse af den bredere kontekst for det pågældende job, er det tid til at brainstorme, hvordan du vil reagere på disse punkter. Gennemgå hvert punkt, du har fremhævet i stillingsopslaget. Notér for hvert enkelt punkt en af dine personlige færdigheder, din erfaring og dine kvalifikationer, der er relevante for stillingen. 

Hvordan svarer hver af disse ting, du har at tilbyde, direkte til jobkravene?

4. Skræddersy dit cv i overensstemmelse hermed

Dette er måske det nemmeste trin, efter at du har foretaget den nødvendige research og analyse for at lægge funderingen. Nu er der tid til at gennemgå dit cv og gøre det til et målrettet cv ved at tilføje de nøglepunkter, du har identificeret i de foregående trin. Den bedste måde at gøre det på er beskrevet detaljeret i det følgende afsnit "At skrive dit målrettede cv".

Inspiration til dit målrettede cv

Ved hjælp af denne guide har du nu den viden, du skal bruge til at begynde på at udarbejde dit eget målrettede cv. Men hvis du har brug for mere inspiration, kan du tage et kig på vores bibliotek med jobspecifikke eksempler på cv’er.

5. Læs korrektur på dit målrettede cv

Intet målrettet CV er komplet uden et sidste tjek. Mist ikke overblikket, fordi du ikke kan se skoven for bare træer, når du har opdateret detaljerne i dit cv for at afstemme det til den pågældende stilling. Det er tid til at zoome ud og tjekke, at alt ser rigtigt ud og læses korrekt. Er der nogen stavefejl eller grammatiske problemer? Er designet stadig godt?

At skrive dit målrettede cv

Nu hvor du har skabt grundlaget, er det tid til at komme i gang. Det er tid til at lave de nødvendige ændringer og oprette et målrettet cv, der er skræddersyet til det pågældende job!

Udarbejdelse af den faglige profil til dit målrettede cv

En ansættelseschef ser med det samme, om du har et målrettet cv eller ej, når vedkommende læser din faglige profil. Din profil bør være på tre til fire sætninger og skal gøre rede for, hvorfor netop du er den rette fagperson til denne stilling.

Sørg for, at de oplysninger, kompetencer samt erfaringer, der er anført i stillingsopslaget, er nævnt i dette afsnit. Det kan være oplysninger som f.eks., hvor længe du har arbejdet i dit tidligere job eller branchen, relevante kvalifikationer eller endda erfaring med at bruge en bestemt færdighed, som arbejdsgiveren har brug for.

Opbygning af ansættelseshistorikken i dit målrettede cv

For at sikre, at afsnittet om ansættelseshistorikken i dit målrettede cv er lige så jobspecifikt, kan du bruge en lignende taktik. Dette afsnit kræver dog lidt mere tænkning. Da hver af dine tidligere stillinger bør indeholde en underoverskrift, der forklarer din tidligere stilling og hvor du arbejdede, bør du også medtage nogle punkter under hver underoverskrift, der forklarer dine ansvarsområder og resultater i hver stilling. 

Den bedste måde at målrette afsnittet om ansættelseshistorikken i dit cv på er den måde, du opbygger punkterne til hver tidligere jobfunktion. Find måder hvorpå du kan gengive nøgleordene fra de specifikke krav i den stilling, du søger. Det betyder, at du skal bruge lignende formuleringer, men også medtage eksempler på dine ansvarsområder og resultater i stillingen, som viser, hvad arbejdsgiveren forventer af den person, der besætter stillingen.

Eksperttip

Udformning af ansættelseshistorikken

Hvis du har nok erfaring, kan du gøre cv’et mere målrettet ved at overveje, hvilke tidligere job du skal medtage eller udelade fra din tidligere ansættelseshistorik. Vær opmærksom på, at huller i cv'et kan give anledning til spørgsmål og være til hinder for at du bliver inviteret til jobsamtale.

Forbedring af færdighedsafsnittet i dit jobspecifikke cv

Færdighedsafsnittet er et godt sted at sikre, at dit cv er skræddersyet til netop det job, du søger. Desuden kan dette afsnit nemt tilpasses til hvert jobspecifikt cv. Færdighedsafsnittet er i bund og grund en liste over de vigtigste færdigheder og kompetencer du har til jobbet, i prioriteret rækkefølge. Dette er endnu en mulighed for at gentage nogle af de vigtige krav, samtidig med at du altid holder dig til det sprog, der er brugt i jobbeskrivelsen.

Specificering af uddannelsesafsnittet i dit jobspecifikke cv

Som regel ændres uddannelsesafsnittet i dit cv meget lidt fra det ene cv til et andet. Men hvis du ikke udtrykkeligt har nævnt relevante fag, som du har læst på gymnasiet eller universitetet, kan du tilføje et punkt under oplysningerne om de tilsvarende kvalifikationer. 

Du kan også tilføje et punkt under en kvalifikation, hvis du i din tid på uddannelsesstedet har opnået et særligt resultat, f.eks. priser eller i fritidsbeskæftigelser, der påviser din egnethed til et af jobkravene.

Vigtige punkter

At skræddersy dit cv til det pågældende job er bare en måde hvorpå du øger kvaliteten af din ansøgning betydeligt.

  • Research er et vigtigt skridt til at få at vide, hvordan man bedst tilpasser sin ansøgning og skriver et målrettet cv, der øger sandsynligheden for at blive inviteret til jobsamtale.
  • Før dit målrettede cv kommer til at ligge på ansættelseschefens skrivebord, skal du sørge for at “tale” samme sprog og bruge de nøgleord, der er anvendt i stillingsopslaget, for at have gode kort på hånden, når det gælder at bestå ATS-testen!
Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
Karriere9 min læst
Hvor meget adskiller lønnen sig i den private og offentlige sektor?
Hvor meget adskiller lønnen sig i den private og offentlige sektor?
Jobsamtale12 min læst
5 jobsamtalefærdigheder der vil få dig ansat i 2024
5 jobsamtalefærdigheder der vil få dig ansat i 2023
Jobsamtale9 min læst
Video-cv: Gør det godt, eller gør det slet ikke
Video-cv: Gør det godt, eller gør det slet ikke
Karriere10 min læst
Hvordan man beder om lønforhøjelse uden at blive grinet ad
Hvordan man beder om lønforhøjelse uden at blive grinet ad
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies