1. Blog
  2. Jobsamtale
  3. 25+ jobs for teenagere (med tips til jobsøgning)
Skrevet af Paul DruryPaul Drury

25+ jobs for teenagere (med tips til jobsøgning)

18 min læst
25+ jobs for teenagere (med tips til jobsøgning)
I denne omfattende guide til teenage-arbejdsmarkedet præsenterer vi et bredt udvalg af jobs, der passer til teenageres evner og interesser. Artiklen dækker både traditionelle fritids- og sommerjobs samt mere specialiserede muligheder som SoMe-administrator og hjemmesidedesigner. Derudover giver vi praktiske råd om jobsøgning og udvikling af bløde færdigheder.

De fleste teenagere sender deres forældre et tomt blik, når de får besked på at "skaffe sig et job".

Jeg er forælder til to yngre teenagere, og det er en samtale, jeg forventer at skulle have i den nærmeste fremtid. Jeg forventer fuldt ud det tomme blik og den ofte brugte sætning, når de gerne vil undgå et samtaleemne: "Hvad mener du?"

Måske er det bare min familie, men teenagere ser ud til at have brug for, at alt bliver forklaret for dem. De forstår dybest set alt fuldt ud, men på en eller anden måde går det ikke rigtigt op for dem, før det er blevet gennemgået et par gange. Forhåbentlig, hvis forklaringen er god, vil de acceptere den.

Sagen er, at når det drejer sig om jobs til teenagere, er "at skaffe sig et job" langt fra en simpel sag. Det er en af de første gange, hvor børn skal ud og selv bidrage med at tjene til livets ophold. I denne artikel vil vi opliste masser af gode jobs til teenagere, men nogle af dem er ikke så nemme at få fat i. Vi tilbyder derfor også et par ekstra rekrutteringstips til både forældre og børn.

I denne artikel vil vi se nærmere på:

  • 10 bedste jobs til teenagere
  • 5 online jobs til teenagere
  • 5 sommerjobs til teenagere
  • 5 sportsjobs til teenagere

Du skal huske på, at ifølge lovgivningen i Danmark må børn under 13 år som udgangspunkt ikke arbejde for en arbejdsgiver, mens 13-14-årige højst må arbejde to timer på skoledage og syv timer på fridage. Desuden kræver nogle stillinger en betydelig grad af følelsesmæssig modenhed og intellektuel kapacitet. Generelt vil de fleste teenagere fra 15 år og opefter være rustet til at varetage disse jobs og tjene nogle penge.

Eksperttip

Hvordan finder man job som teenager? 

At finde et job som teenager handler ikke kun om, hvem du kender. Der findes mange jobportaler og apps, der kan forbinde teenagere, der søger job, med potentielle arbejdsgivere. En Google-søgning kan også vise sig at være nyttig. Det gælder om at være proaktiv og ihærdig med at lede efter relevante lokale arbejdsgivere. Send dem et brev og fortæl dem, hvad du leder efter, og hvordan det vil gavne dem at ansætte dig.

10 bedste jobs til teenagere

Der findes utallige jobs til teenagere, men her er ti af de mest populære. De fleste voksne har nok prøvet et af disse jobs i deres ungdom:

1. Børnepasser

At passe på andres små børn, mens forældrene er ude og lave noget andet, er en klassiker for unge teenagere, når det drejer sig om at tjene penge. Det kan være nødvendigt med et førstehjælpskursus, og tidligere referencer vil hjælpe med at skabe en stabil karriere som teenager.

For teenagere med yngre søskende vil babysitting være en naturlig erfaring. Du bader dem, mader dem, underholder dem, lærer dem ting og er der generelt bare for dem. Lønnende og sjovt.

2. Ekspedient

Ekspedienter, sælgere og kassemedarbejdere er typisk enten folk i starten af deres karriere eller dem i den sene ende. Mange butikker vil have teenagere ansat, og der er altid masser af manuelt arbejde at lave udover at betjene kunder.

Detailhandel er en branche med en høj udskiftning af personale, så den konstante strøm af unge medarbejdere er en fordel for enhver butik. Hvis du har et godt forhold til ledelsen, er det typisk også et fleksibelt job med hensyn til arbejdstimer.

3. Børnepasser i daginstitution

At hjælpe med at passe de yngste børn i daginstitutioner er et almindeligt job for teenagere. Skiftning af bleer, tilberedning af mad, pottetræning, organisering af lege og læsning af utallige bøger er alle en del af dagens arbejde. Imagination og kreativitet er et must.

Rollen som børnepasser i daginstitution kræver enormt meget tålmodighed, men det kan være et godt match for teenagere, der er interesserede i uddannelse eller børnepasning i fremtiden.

4. Barista

Baristaer skal være dygtige til at lave kaffe, men det handler lige så meget om at give kunderne en behagelig mini-oplevelse som det handler om at servere drikkevarer. En person med et naturligt muntert humør vil trives i rollen og få kunderne til at komme tilbage.

Mange kaffesteder og cafeer tilbyder kvalitetsuddannelse inden for kundeservice, hvilket kan vise sig at være vigtigt i din senere karriere.

5. Rengøringsassistent

Dette er et af de mindre glamourøse jobs for teenagere, men det er et af de jobs, der ikke kan automatiseres – og med fremskridtene inden for teknologi er det ikke længere det beskidte og miserable job, som det var i fortiden. Måske ikke et af de bedste jobs for teenagere, men stadig populært.

Teenagere er ofte ikke særligt efterspurgt inden for rengøring af private hjem, men der er muligheder inden for industriel rengøring og kontorrengøring. Fitness- og udholdenhedsniveauet skal være højt.

6. Havearbejder

Selvom teenagere måske ikke har erfaring nok til at udføre alle former for havearbejde, er der meget fysisk arbejde forbundet med have- og landskabspleje, der kræver ungdommelig energi og entusiasme. Et dejligt sommerjob, som måske kan blive til snerydning om vinteren.

Uanset om du slår græs, trimmer kanter, planter buske, klipper hække eller vander blomsterbede, er havearbejde en god måde at få frisk luft, motion og lommepenge på.

7. Fastfoodmedarbejder

Stereotypen med den bumsede teenager, der arbejder på en fastfoodrestaurant, er lige så gammel som mellemblød ost. Det er ikke et glamourøst job, men det er perfekt for teenagere, der ønsker en fast løn.

Fastfoodmedarbejdere er på fødderne hele dagen, så der kræves masser af energi og udholdenhed. Arbejdet er typisk repetitivt, så motivationen skal være i top.

8. Hundelufter

Hundeluftning er et af de mest populære jobs for teenagere. Hvem vil ikke gerne tilbringe tid i naturen med en flok begejstrede hunde? Hundeejere ser deres kæledyr som en del af familien, men de har måske ikke tid til at give dem den motion, de har brug for.

Når du har en fast gruppe kunder, kan du lufte flere hunde ad gangen og tjene en betydelig sum penge. Hundeluftning kan også organiseres fleksibelt omkring studierne.

9. Pakke-/madlevering

Selvom en teenager ofte ikke har et almindeligt kørekort, bruger mange madudbringere knallerter og cykler. I byer med meget trafik foregår levering af mad ofte på mindre transportmidler, der er tilgængelige for teenagere. At være cykelbud er en god måde at holde sig i form på.

Rettidig og effektiv levering er vigtig, og leveringspersonale bliver målt på kvalitet. Maden skal leveres varm og, ideelt set, som den forlader køkkenet.

10. Bilvask

Selvom mange mennesker kører deres biler til automatisk bilvask, er traditionen med at få nogen til at håndvaske sin bil stadig meget levende. Initiativrige teenagere, der jager kunder i deres nabolag, kan ofte ses med en spand i hånden i weekenden.

Bilvaskmedarbejder er et andet almindeligt job for teenagere – de vasker som regel ikke selv bilerne, men de tager imod betaling og udfører grundlæggende driftsopgaver, når det er nødvendigt.

Eksperttip

Vær hurtig til at søge de populære jobs. 

Sørg for at tilmelde dig jobalarmer på apps og hjemmesider. Du skal søge så hurtigt som muligt til nogle stillinger, da de bliver besat utrolig hurtigt. Arbejdsgiverne venter ikke på at have en stor bunke ansøgere at vælge imellem. Hvis du er egnet i forhold til erfaring, er det ofte princippet "først til mølle", der gælder.

5 Online jobs til teenagere

Mange teenagere er vant til at tilbringe meget tid foran deres elektroniske enheder, så det er ikke overraskende, at der er mange online jobs, der passer til dem.

1. SoMe-administrator

Jeg vil ikke påstå, at en karriere som Instagram-stjerne er en holdbar mulighed for en teenager. Lad os være ærlige, kun en lille procentdel af teenagere klarer den som influencer, men der er masser af manuelt arbejde inden for sociale medier hos virksomhederne, som en teenager sagtens kan klare.

Hjælp med at administrere deres sociale medier og engagere følgere og vær kreativ med dine egne opslag. Ikke alt kan automatiseres, så det er en perfekt aktivitet for en teenager.

2. Hjemmesidedesigner

Der findes mange hjemmeside-værktøjer, der er simple nok for en teenager at lære, og da mange små virksomhedsejere ikke er særligt webkyndige, er det en nyttig færdighed at kunne bygge, designe og vedligeholde hjemmesider. Færdigheder inden for grundlæggende kodning hjælper, men er ikke essentielt.

Teenagere, der designer hjemmesider, kan finde arbejde via specialiserede jobportaler for freelancere eller selv lave lidt forretningsudvikling på sociale medier. En fantastisk introduktion til arbejdslivet.

3. Dataindtastning

Dataindtastning er typisk en aktivitet for ældre teenagere, da der kan være alvorlige konsekvenser ved fejl. Afhængigt af typen af dataindtastning og arbejdsgiverens branche kan det være godt betalt.

Du skal have et sikkert blik for detaljer og en imponerende skrivehastighed. Et dataindtastningsjob er fint i forhold til indkomst, men det lærer dig ikke nogen sociale kompetencer, der kan være nødvendige i starten af en karriere.

4. Kundeservice

Alle foretrækker at tale med et rigtigt menneske, og selvom visse kundeservice-henvendelser vil blive håndteret af ældre medarbejdere, er der masser af virksomheder, der tilbyder basale services, som teenagere kan klare.

I Danmark skal du være over 15 år for at udføre arbejde, der indebærer direkte kontakt med kunder, og nogle virksomheder kræver, at medarbejdere i kundeservice skal være mindst 18 år gamle for at håndtere følsomme oplysninger. Men ellers er du klar, hvis du har en god internetforbindelse, et kvalitetsheadset og en rolig telefonstemme. Kundeservice-roller kan lære teenagere mange vigtige forretningsfærdigheder.

5. Besvare spørgeskemaer & se reklamer

At blive betalt for at besvare spørgeskemaer og se reklamer online kan være lidt trivielt, men hvis en teenager gerne vil tjene hurtige penge på deres mobilenheder uden at overanstrenge hjernen, så er dette en mulig mulighed.

Online-reklamebranchen er dog ved at blive ændret af AI-bots, men det er stadig en almindelig aktivitet for teenagere, der gerne vil have lidt ekstra lommepenge og kan gøre det, hvor de vil.

Eksperttip

Vær opmærksom på aldersbegrænsninger. 

Nogle af de jobs, der nævnes i denne artikel, vil ikke være tilgængelige før du er fyldt 15, fordi yngre teenagere kun må arbejde 2 timer om dagen på skoledage og max 7 timer de øvrige dage. 

Når du er fyldt 15 og har afsluttet grundskolen (9. klassetrin), må du arbejde op til 8 timer om dagen. Du kan læse mere om aldersbegrænsningerne her!

5 Sommerjobs til teenagere

Selvom ferier og sjov med venner står øverst på teenagernes prioritetsliste, bruger mange sommeren på at tjene penge til deres forskellige behov. Her er 5 af de teenagejobs, der hitter i sommerperioden:

1. Lejrmedarbejder

At hjælpe til med yngre børn på en sommerlejr er utroligt alsidigt og som regel en overgangsrite for mange teenagere. "Fritiden" kan bruges på at have det sjovt med de andre lejrmedarbejdere, og man lærer en masse om teamwork, kommunikation og ansvar.

Lejrmedarbejdere spiller en vigtig rolle i at drive lejren - det er fysisk arbejde, så en god form er vigtig. Teenagere vil gerne deltage så meget som muligt i alle aktiviteter.

2. Medarbejder i tivoli, på marked eller i forlystelsespark

Det næstbedste, efter at besøge en forlystelsespark, er at arbejde i et forlystelsespark. Ja, mange af de roller, der er åbne for teenagere, er repetitive og simple, men du får lov til at se smilene og høre glædesskrig fra gæsterne hele dagen. Det er ligesom at genopleve din barndom.

En entusiastisk attitude og et evigt smil er obligatorisk, hvilket kan blive trættende, hvis du har andre problemer i dit liv. Dette job er perfekt til de lyse og optimistiske typer.

3. Livredder

At arbejde som livredder på en strand, i en svømmehal eller et badeland er kun for dem, der er fremragende svømmere, og du skal også bestå forskellige certificeringer inden for bl.a. sikkerhed og førstehjælp. Unge menneskers liv er i dine hænder, så årvågenhed er altafgørende.

Livredning er et af de mest værdsatte jobs for teenagere for en kommende arbejdsgiver, da du skal være alert hele dagen, håndtere vanskelige situationer og have selvtillid til at udføre dit job. 

4. Guide

Der er masser af turistattraktioner, der har brug for hjælp, og som ikke kræver uddannelse. Du kan hjælpe med at parkere biler, stå for slikboden, guide besøgende gennem en labyrint eller rådgive besøgende om de bedste aktiviteter.

Guider er der for at maksimere gæsternes oplevelse, så de skal være engagerede kommunikatører og kundeorienterede problemløsere.

5. Frugtplukker

Det er hårdt arbejde, men der er mange værre jobs end at tilbringe en sommer eller to på markerne og plukke frugt. Forskellige frugter modnes gennem sommersæsonen, så der er meget at vælge imellem. Selvfølgelig skal du bo i nærheden af en eller flere plantager.

Lønnen for frugtplukning er typisk lav, men hvis fitness er vigtigt for dig, er det en af de roller, hvor du kan udfordre dig selv fysisk. Jo mere du plukker, jo mere tjener du.

Eksperttip

Jeg har ikke et CV, men skal jeg så skrive en ansøgning? 

Du har muligvis ikke erfaring nok til at kunne lave et CV, men du skal så i det mindste skrive en motiveret ansøgning, der beskriver, hvorfor du gerne vil have jobbet, og hvad du kan bidrage med. Det er starten på en samtale.

5 Sportsjobs til teenagere

For den sportslige teenager er det et naturligt næste skridt – og en god måde at tjene lidt penge på – at gå ind i en støttende rolle inden for et sportsmiljø. Her kan de dele ud af deres erfaringer og selv lære noget nyt.

1. Ungdomstræner

De fleste teenagere har for længst mistet drømmen om at blive professionel sportsudøver, men mens de stadig udøver deres sport i weekenden med vennerne, er der en mulighed for at tjene nogle penge ved at tage en grundlæggende træneruddannelse.

Teenagere er involveret som assistenttrænere i alle former for ungdomssport. De træner måske lidt selv, men deres deltagelse er som regel mest organisatorisk.

2. Ungdomsdommer

Professionelle dommere bliver ikke særligt godt betalt for at dømme ungdomssport, og der er tit mangel på frivillige. Derfor er det at tage en dommeruddannelse for at arbejde med de yngste deltagere også en fantastisk måde at forblive involveret i den sport, man elsker.

Teenage-dommere skal være klar til at mægle konflikter, træffe svære beslutninger og tage de uundgåelige skældsord med en forstående attitude. De skal have en tyk hud.

3. Golfcaddie

Mange jobs for teenagere handler om at arbejde sammen med voksne, men rollen som golfcaddie er fascinerende. Du bærer tasken for en voksen og fortæller dem om banens nuancer, men du får også lov til at sludre med dem på en afslappet måde.

Golfcaddies skal være i god form, men de skal også være gode til at lytte og føre samtale. Folk spiller golf for at lette trykket - både mentalt og fysisk. Nogle gange er det godt at sludre.

4. Salg af merchandise

At arbejde ved kassen på et stadion eller i mad- eller merchandiseboder er et stabilt job for dem, der gerne vil arbejde i weekenden. Studerende kan udgøre en fleksibel arbejdsstyrke til de større kampe, og mange arbejder for deres sportsklub gennem deres skoleår.

At arbejde som sælgerassistent er et godt job for en teenager. Arbejdet er ikke alt for kompliceret, men der er meget ansvar involveret.

5. Junior fitnessinstruktør

Junior fitnesshold med yngre børn er blevet populært i de senere år. Forældre til en 7-årig ønsker måske ikke, at barnet bliver trænet af en voksen, og de mener eventuelt også, at det vil have det sjovere med en træner, der er tættere på barnets alder.

Teenage-fitnessinstruktører kan gøre træningen sjovere og have energien og entusiasmen til at få deres fitnesshold til at sprudle. Dette er især en populær beskæftigelse på sommerlejre.

Eksperttip

Øv dine bløde færdigheder. 

Jobs til teenagere er det perfekte sted at øve de bløde færdigheder, der vil være utroligt nyttige i deres første "rigtige" jobs efter deres videre uddannelse. Du har uden tvivl meget at byde på, så gå i gang med at bygge dit CV med en af vores CV-skabeloner!

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
Ansøgning26 min læst
Hvordan skriver man en ansøgning
Sådan skriver man en ansøgning
Karriere14 min læst
Undersøgelse af AI-revolutionen: De virkelige vindere og tabere på arbejdsmarkedet
AI-revolutionen: Vindere og tabere på arbejdsmarkedet
CV17 min læst
Vejledning i, hvordan du beskriver erhvervs-erfaringen på et cv
Vejledning i, hvordan du beskriver erhvervs-erfaringen på et cv
CV14 min læst
Hvordan skriver man et CV på engelsk?
Hvordan skriver man et CV på engelsk?
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies