1. Blog
  2. CV
  3. Sådan skriver du en CV-profiltekst - få tips og eksempler
Skrevet af Rolf BaxRolf Bax

Sådan skriver du en CV-profiltekst - få tips og eksempler

15 min læst
Sammenfatning, formål
Find ud af hvad en profiltekste er, og hvordan den skrues professionelt sammen. I denne artikel lærer du, hvordan du skriver en CV-profiltekst til et CV, et professionelt resumé eller dine karrieremål. Du får mange tips til at skrive profiltekster samt eksempler og gratis skabeloner.

Hvad er en CV profiltekst?

Profilteksten er en enestående mulighed for at fremhæve dine mest imponerende kvalifikationer lige i starten af dit CV samt på en iøjnefaldende måde at demonstrere personlighed, passion og drive.

Formålet med CV profilteksten er at give ansættelseschefen en hurtig sammenfatning, der gør det nemt for vedkommende at scanne, hvad du betragter som dine topkvalifikationer, der gør netop dig til den ideelle kandidat til det pågældende job. 

Det gælder om at skabe interesse for at læse mere af CV’et. Så hvordan skriver du en profiltekst, som er både naturlig og skaber opmærksomhed?

Det får du at vide i denne artikel, som omhandler:

  • Den grundlæggende organisering af profilteksten
  • Eksempler på profiltekster, som du nemt kan kopiere og tilpasse
  • Praktiske tips til at komme i gang med din profiltekst eller dit resumé

CV profiltekstens format

CV profilteksten er et kort og koncentreret afsnit, der bør indeholde flest muligt af nedenstående punkter:

Det kan se ud til at være en masse at proppe ind i nogle få sætninger, men ved at perfektionere din elevatortale, viser du, at du har styr på, hvorfor din erhvervserfaring samt dine mål og færdigheder gør netop dig til den rigtige person til jobbet.

Sørg for at profilteksten matcher jobbeskrivelsen

Ansættelseschefen har nøje valgt hvert eneste ord i jobbeskrivelsen. Læg mærke til tonen i den, hvilke kompetencer, der fremhæves, og eventuelle antydninger, der illustrerer drømmemedarbejderen. 

Ved at medtage de relevante nøgleord fra stillingsopslaget slipper du også nemmere gennem Applicant Tracking Systems (ATS), der er softwareprogrammer, som arbejdsgivere bruger til at filtrere cv’er for at finde ud af, om ansøgerne opfylder deres krav.

Dit resumé cv? bør fremhæve så mange ligheder med jobbeskrivelsen som muligt, mens du holder dig til faktaene omkring hvem du er og din erhvervserfaring. Når ansættelseslederen læser de første få sætninger i dit CV, føler han vedkommende?, at netop du er den person, de beskrev, da de formulerede jobbeskrivelsen.

Skriv din profiltekst som det sidste

Spring CV profilteksten over i første omgang og start i stedet med at beskrive din ansættelseshistorik og din uddannelse. Hermed undgår du at gå i stå i forsøget på at lægge ud med den perfekte profiltekst. Når du har fået formuleret din erhvervserfaring og dine kompetencer, har du også de nøgleord, som skal bruges i profilteksten.

10 kopierbare eksempler på CV profiltekster

Praktiske eksempler er perfekte som inspiration. Nedenfor finder du nogle eksempler på profiltekster med den rigtige tone til forskellige erhverv – samt 2 profiltekster, som illustrerer, hvad du IKKE skal gøre. 

Brug disse eksempler på profiltekster som inspiration og følg vores tips til at skrive din egen profiltekst, som vil imponere ansættelsescheferne. 

Eksempel

1. Eksempel på CV profiltekst: Jurist

Erfaren, engageret og initiativrig virksomhedsjurist med passion for retfærdighed og pligtopfyldenhed over for etiske spørgsmål. Ekspertise i retspraksis, kompetence i at tale i det offentlige, har bred anerkendelse som resultatskabende procesadvokat. Bred erfaring med behandling af begæringer før retssagen, argumentation i retslokaler, anke af domme og alle aspekter af sagsstyring.

Forstået!
Eksempel

2. Eksempel på CV profiltekst: Personalechef

Erfaren og motiveret personalechef med fem års erfaring med overvågning af personaleafdelingen på en stor teknikvirksomhed; implementerede nye strategier for at forbedre ansættelsesprocedurer samt uddannelse og fastholdelse af medarbejdere. Har kendskab til arbejdsret og effektiv organisatorisk planlægning. Meget kompetent kommunikator, der tager initiativ til at forbedre rentabilitet og vækst.

Forstået!
Eksempel

3. Eksempel på CV profiltekst: Webudvikler

Erfaren webudvikler, der er dygtig til alle stadier af avanceret webudvikling. Stor viden om brugergrænseflader, test og fejlsøgningsprocesser. Har stor ekspertise inden for design, installation, test og vedligeholdelse af websystemer. Ekspert i en lang række teknologier, herunder Java, ASP.NET, C#, IIS, Tomcat og Microsoft SQL Server. 

Forstået!
Eksempel

4. Eksempel på CV profiltekst: Marketingchef

Garvet brancheveteran med 12 års erfaring med digitale markedsføringsstrategier, lancering af nye mærker på udenlandske markeder, koordinering af mediekøb, PR-kampagner, disruptive marketing etc. På baggrund af et dedikeret fokus på præstationsanalyser og pragmatiske KPI’er, vil jeg levere effektive resultater for virksomheden og mærket.

Forstået!
Eksempel

5. Eksempel på CV profiltekst: Direktionsassistent

Innovativ direktionsassistent med over 10 års erfaring med global virksomhed i finansindustrien; assisterede et team på tre direktører på C-niveau. Koordinerede effektivt rejser, håndterede omfattende udgiftsrapporter og strømlinede kommunikationen og kalendere på tværs af afdelinger. Trives i et miljø, der kræver kompetence i selvstændig problemløsning og fokus med korte deadlines.

Forstået!
Eksempel

6. Eksempel på CV profiltekst: Kundeservicemedarbejder

Engageret, loyal og serviceorienteret er træffende ord til at beskrive mig som person. Som holdspiller har jeg ikke kun kundernes interesser for øje, men samtidigt mine kollegers og supervisorers. Takket være min affinitet til informationsteknologi kan jeg hurtigt tilpasse mig nye systemer.

Forstået!
Eksempel

7. Eksempel på CV profiltekst: Webredaktør

Webredaktør, der er vild med at skrive. Da min kreative åre flyder stærkest om morgenen, står jeg tidligt op og sørger for at afslutte dagens vigtigste opgaver før middagstid. Kunderne sætter pris på min respekt for deadlines og min proaktive holdning. Takket være mine tekster genererer websites mere trafik og webshopper kan øge deres omsætning.

Forstået!
Eksempel

8. Eksempel på CV profiltekst: Marketingchef

Rutineret marketingchef med fem års erfaring i digital markedsføring, gav ledelse til en global virksomhed. Øgede både indgående potentielle kunder med 500% og online-omsætningen fra 100.000 årligt til over 2 millioner på tre år. Ønsker at udvide min karriere ved at bruge mine kompetencer på marketingteamet hos Resume.io.

Forstået!
Eksempel

9. Eksempel på CV profiltekst: Content writer

Content writer med tre års erfaring i en stor e-handelsvirksomhed. Leverede indhold, der udviklede mærkets tilstedeværelse på de sociale medier til over 700.000 visninger på tværs af tre kanaler og forbedrede e-mail åbningsraten med 48%. Ser frem til at videreudvikle karrieren i en stilling som SEO-chef hos Resume.io.

Forstået!
Eksempel

10. Eksempel på CV profiltekst: SEO-copywriter

Sagkyndig SEO-copywriter med 10 års erhvervserfaring med B2C- og B2B-virksomheder i tre brancher. Alsidig i skrivning af (lange) tekster til sociale medier og websites for at formidle hvert varemærkes unikke tone og budskab. Jeg tiltrak 15 nye kunder i løbet af to år og øgede læserskaren med over 200%. Nu ønsker jeg at udvide min ekspertise i redigering som marketingchef.

Forstået!

Som du kan se af ovenstående eksempler, gælder det om at gå lige til sagens kerne med fokus på resultater og så vidt muligt at undgå “jeg”-formen. Afsluttende skal vi se på et par dårlige eksempler, som ikke følger disse regler:

Sådan skal du fx IKKE skrive som marketingchef: 
”Jeg har arbejdet som marketingchef inden for digital marketing i fem år. I denne periode har jeg været et vigtigt og hårdtarbejdende medlem af teamet og viste min evne til at arbejde under pres for at opnå virksomhedens mål. Jeg ser frem til at bruge mine kompetencer i en ny rolle inden for digital marketing.”

Det er for uspecifikt og uden resultater og har en overdreven brug af “jeg” i en passiv form. Hvad menes der med ”passiv form”?

Tilsvarende er her et content writer eksempel på, hvordan du IKKE skal gøre:
”Jeg er content writer, der søger en stilling som SEO-chef. Selvom jeg ikke har nogen erfaring på dette område, er jeg en dedikeret person og har let ved at lære. Min glæde ved søgemaskiners virkemåde vil bidrage til at hjælpe mig med at excellere i Deres virksomhed.”

Teksten skaber hverken opmærksomhed eller sælger overførbare kompetencer. Desuden beskriver den ingen målbare præstationer.

Sådan skriver du din profiltekst

Skriv altid det første udkast til et resumé uden at redigere det. Tænk ikke på længden eller ordvalget i første omgang. Pral af, hvor dygtig du er, vær stolt af dine resultater, og tilføj dine mest imponerende tal.

Man skriver bedst uden at redigere for tidligt. Derfor er der ingen grund til at være bekymret, fordi det lyder overdrevet eller egoistisk. Det kan rettes, når du redigerer profilteksten. 

Hvis målet er at få 3-4 perfekte sætninger, er det sandsynligt, at dit første udkast snarere vil være 6-8 sætninger, måske endda flere.

Finpuds din profiltekst og eksperimentér

Når du har indsnævret dit fokus, kan du stille dig selv følgende spørgsmål for at hjælpe med at revidere teksten og redigere din CV profiltekst:

Er den første sætning klart og præcist formuleret? Her bør du nævne din stilling og benytte et udtryksfuldt, entusiastisk sprog for at vække interesse. Medtag evt. hvor mange års erhvervserfaring du har.

Indeholder profilteksten objektiv information? Prøv at sætte dig ind i recruiterens situation: Ved hvilke afkrydsningsfelter ville du kunne sætte et hak, hvis du var i hans sted? Anden og tredje sætning indeholder ofte specifikke kompetencer, fakta eller tal for at underbygge dette behov.

Er teksten let at læse? Trods alle specifikke oplysninger bør resuméet stadig være letforståeligt og have en naturlig rytme, når det bliver læst op. Udelad enhver form for jargon, som bare fylder eller ændrer din tone. 

Har du rettet alle fejl? Gennemlæs dit CV omhyggeligt, især profilteksten, for at sikre, at der ikke er tryk- eller retskrivningsfejl, dårlig grammatik eller mærkelig tegnsætning. Én eneste skrivefejl kan være anledning til at du ikke får jobbet.

CV profilteksten - sammenfatning

Betragt profilteksten til dit CV som en jobsamtales første 2 minutter - hvad enten samtalen foregår via telefonen eller personligt. Ansættelseschefen beder dig om at “fortælle lidt om dig selv”, og du har et kort øjeblik til at sætte tonen for resten af samtalen. På samme måde bør resuméet omfatte:

  • En naturlig, men professionel tone, der afspejler din personlighed
  • De vigtigste grunde til at netop du, takket være din erhvervserfaring, er personen til denne stilling
  • Hvorfor denne rolle passer til dine karriereplaner
  • Fakta og data, der underbygger dine tidligere punkter

Når du har skrevet dit resumé, vil den klare forståelse af, hvem du er, og hvad du vil, forberede dig til bedst muligt at sælge dig selv i jobsamtaler.

CV.dk er en førende leverandør af CV-skabeloner og erhvervsspecifikke skriveguider, og vores CV-bygger gør det nemt at skrive dine egne CV’er eller profiltekster. Held og lykke og god jobjagt!

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV8 min læst
Tekniske færdigheder til et cv (vejledning med eksempler og instruktioner)
Tekniske færdigheder til et cv (vejledning med eksempler og instruktioner)
Karriere16 min læst
Sådan skriver du et opsigelsesbrev (og andre tips til at fratræde en stilling på en elegant måde)
Sådan skriver du et opsigelsesbrev (og andre tips til at fratræde en stilling på en elegant måde)
Jobsamtale15 min læst
Online jobsamtale via Zoom
Online jobsamtale via Zoom
Karriere14 min læst
Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?
Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies