1. Blog
  2. CV
  3. Profiltekst i cv: Hvad den er, hvorfor den er vigtig og hvordan man skriver den
Skrevet af Karl KahlerKarl Kahler

Profiltekst i cv: Hvad den er, hvorfor den er vigtig og hvordan man skriver den

14 min læst
Profilteksten i et cv er en af de vigtigste komponenter i dit cv, og det er nok den største udfordring at skrive den.
Grafik udført af:Evgeniya Skubina
Profilteksten i et cv er en af de vigtigste komponenter i dit cv, og det er nok den største udfordring at skrive den.

Selv om det er en udfordring, får du samtidigt en perfekt mulighed for at opsummere dine bedste faglige kompetencer med dine egne ord – som om du skaber et skriftligt selvportræt. Hvis profilteksten er velformuleret, kan profilteksten være en stærk indledning til dit cv, så du fanger ansættelseschefernes opmærksomhed med det samme. Men hvis profilteksten er dårligt skrevet, vækker den muligvis direkte modvilje mod at læse videre.

I denne vejledning besvarer vi følgende spørgsmål og giver konkrete eksempler på profiltekster:

  • Hvad er en profiltekst?
  • Hvad er formålet med profilteksten?
  • Bør du medtage profilteksten i dit cv?
  • Hvordan skriver man en profiltekst?

Hvad er en profiltekst?

Profilteksten i et cv kaldes også profil og viser, hvem du er, hvad du kan, hvad du hidtil har gjort i din karriere og hvad der driver dig. Profilteksten fungerer som en oversigt over din erhvervserfaring, dine færdigheder og kompetencer samt andre kvalifikationer til hvilket som helst job, du søger. 

I modsætning til resten af cv'et er profilteksten ikke en liste, men er skrevet med dine egne ord i den rækkefølge, du vælger. Det indebærer, at profilteksten er en enestående mulighed for at fremhæve dine mest imponerende kvalifikationer lige i starten af dit cv samt på iøjnefaldende måde at fremvise din personlighed, passion og drive. 

Hvert cv bør som minimum indeholde fem afsnit: 

Bemærk, at alle afsnit, bortset fra profilteksten, er lister: Lister over måder at kontakte dig, lister over tidligere job, skoler og uddannelser samt dine kompetencer. Der er ikke megen frihed til at udtrykke sig kreativt i disse afsnit - for det meste nævner du kun fakta.

Men den faglige profiltekst er som et tomt lærred, hvor du kan præsentere dig selv og prale lidt af hvad der gør dig til en velegnet kandidat til det job, du søger. Det er altså vigtigt at du vejer dine ord på en guldvægt.

Profilteksten i et cv kaldes undertiden jobmotivation, fordi den kan bruges til at præcisere, hvilken type job du søger. Det er dog ikke altid nødvendigt. Hvis profilteksten eksempelvis fokuserer på din arbejdserfaring som revisor, din uddannelse med regnskabsvæsen som hovedfag, din certificering som revisor og dine revisionsfærdigheder, bør det være tydeligt, hvilken type job du søger. Men hvis du skal tydeliggøre, hvilken type job du søger, kan du også præcisere det i din ansøgning.

Profilteksten bør som regel omfatte omkring fire eller fem linjer øverst på cv’et og bestå af tre eller fire sætninger. Men bemærk, at det ikke behøver at være hele sætninger, fordi “jeg” kan udelades. Nedenfor ser du eksempler på nogle professionelle profiltekster.

Hvad er formålet med profilen / resuméet på dit cv?

Formålet med profilteksten er at give ansættelseschefen en hurtig sammenfatning, der gør det muligt for vedkommende hurtigt at scanne, hvad du betragter som dine topkvalifikationer, der gør netop dig til den ideelle kandidat til det pågældende job. 

Ansættelseschefer har muligvis ikke tid til at læse hvert eneste ord i dit cv, nøje overveje alle punktopstillinger eller behandle beskrivelsen af dine kompetencer. Men profilteksten øverst på siden bør på iøjnefaldende måde fremvise de mest relevante og imponerende punkter fra hele cv'et, som du ønsker at ansættelseschefen tager i betragtning.

Hvis profilteksten ikke efterlader et godt indtryk, vil resten af cv’et heller ikke gøre det. Men hvis profilteksten får recruiteren til at udbryde begejstret: “Ih, det lyder jo fantastisk!”, så vil vedkommende sandsynligvis læse resten af dit cv nøje igennem, hvilket igen øger chancen for at du får et positivt svar på din ansøgning.

Bør du medtage profilteksten i dit cv?

Svaret på spørgsmålet “Bør du medtage et resumé / en profiltekst i dit cv?” er et rungende JA! Bemærk, at hvis du søger job i udlandet kan det hænde, at der anvendes forskellige termer, både for cv og profiltekst. I USA og Canada f.eks. taler man om et “resumé” i stedet for cv. Men uanset hvad det kaldes, drejer det sig i grunden om det samme element, og det tjener samme formål. At medtage en profiltekst i dit cv bør betragtes som et must. 

1) Alle recruitere ville synes, at det er mærkeligt, hvis du ikke medtager en profiltekst, fordi den er et af cv’ets grundlæggende elementer. 2) Uden profiltekst eller resumé vil du gå glip af en unik mulighed for med egne ord at beskrive, hvorfor netop du er en perfekt kandidat til stillingen. 

Hvis du er fristet til at springe profilteksten over, muligvis for at spare plads, så glem det. Det nok det vigtigste afsnit i hele cv’et.

Her er de top 10 klichéer, der bruges i CV
Relateret artikel
Her er de top 10 klichéer, der bruges i CV

Leder du efter et job og vil skille dig ud i mængden? Så er det vigtigt at have et godt CV og et personligt brev. Mange af applikationerne risikerer imidlertid at forsvinde i dag, da de er fulde af klichéer, der bruges forkert. Her er en liste over de mest brugte klichéer, der findes i nutidens applikationer og tip til, hvordan man undgår dem. Hvilke ord eller formuleringer skal du undgå for at øge chancen for at få det job, du vil ansøge om?

Hvordan skriver man en profiltekst?

Når du sætter dig ned for at skrive profilteksten, skal du tage dig tid til at tænke over dine vigtigste styrker, sammen med dine livserfaringer, der bedst viser din kompetence til det job, du søger. Overvej disse tip:

Lav brainstorm på, hvilke kompetencer du vil medtage

Brainstorming er en proces, hvor du noterer ALLE idéer du kommer til at tænke på, både gode og dårlige - selvom listen bliver alt for lang. Denne form for ikke-censureret tænkning resulterer uundgåeligt i en masse ting, du i sidste ende skal strege fra listen. Men det kan også føre til at du kommer på uventede klenodier, som du ikke ville have overvejet, hvis du havde forsøgt at redigere listen i tankerne uden at skrive noget ned.

Tænk på alle dine kvalifikationer, ikke kun dem der er indlysende.

Hvis du har mange års erfaring i din branche, en kompetencegivende uddannelse eller imponerende certificeringer, er det klart værd at overveje at medtage disse i profilteksten.

Men prøv at se længere end din erfaring, uddannelse og dine færdigheder. Der findes måske mindre åbenlyse aspekter af dit kandidatur. De kan omfatte dit medfødte drive, din passion, kreativitet og opfindsomhed. 

Brug et udtryksfuldt, provokativt sprog

Undgå slapt, svagt og uklart sprogbrug. Led efter stærke handlingsverber i dit ordforråd, beskrivende adjektiver og overbevisende, originale måder at udtrykke dig på. Din skrivning skal være fri for klichéer og “varm luft” - sprog der lyder smart, men som faktisk ikke siger noget.

Undgå at gentage dig selv

Undgå at gentage vigtige ord i profilteksten. Beskriv ikke dig selv f.eks. som “erfaren pædagog” og derefter sige, at du har “10 års erfaring med at undervise i grundskolen.” Sig ikke, at du er “en passioneret grafisk designer” og derefter sige, at du har “passion for effektivt design”. Denne form for gentagende skrivning er et tegn på dovenhed og fantasiløs tænkning. 

Stræb efter at bruge forskellige sætningskonstruktioner og sørg for, at teksten har et behageligt “flow” der lyder godt i øret

“Flow” er en færdighed inden for skrivning, hvor sætninger er struktureret, så man naturligt går videre fra den ene sætning til den næste. Det gælder om at variere måden at skrive på, både med hensyn til ordvalg, stil og rytme. Men sørg for, at slutresultatet er velformuleret. En måde at kontrollere om teksten har et godt flow er at genlæse profilteksten højt og sikre, at den “lyder godt”, når du læser hele teksten fra en ende af.

Tilpas profilteksten til ATS-softwaren

Applicant Tracking Systems (ATS) er softwareprogrammer, som arbejdsgivere bruger til at filtrere cv’er for at finde ud af, om de indeholder vigtige nøgleord. Hvis et advokatfirma f.eks. specifikt søger en advokat med erfaring med fusioner og opkøb, er det sandsynligt, at firmaet programmerer ATS-softwaren til at gennemsøge cv'er efter de præcise termer “fusioner og opkøb”. Hvis advokatfirmaet modtager 500 cv'er, og 100 af dem ikke indeholder den afgørende formulering, vil softwaren sandsynligvis omdirigere dem til afvisningsbunken. Så kan den person, der er ansvarlig for denne ansættelse, fokusere på de 400 cv'er, som indeholder den afgørende formulering. 

Den bedste måde at bestå ATS-testen på er nøje at undersøge stillingsannoncen. Hvilke kvalifikationer er arbejdsgiveren ude efter? Medtag disse ord i dit cv. Profilteksten er et udmærket sted, hvor du kan medtage de ønskede kvalifikationer.

Et relateret problem: cv’er skal være fleksible dokumenter, der kan tilpasses enhver jobansøgning. Cv'er kan præsenteres i forskellige formater, men runer i sten er ikke sådant et format. Vær klar til at gennemgå dit cv, så det er egnet til hver ny potentiel arbejdsgiver.

Læs korrektur omhyggeligt

Gennemlæs dit cv omhyggeligt, især profilteksten, for at sikre at der ikke er tryk- eller retskrivningsfejl, dårlig grammatik eller mærkelig tegnsætning. I et dokument på en A4-side kan selv én eneste skrivefejl være anledning til at du ikke får jobbet.

Eksempler på profiltekster

Praktiske eksempler er perfekte som inspiration. Nedenfor finder du nogle eksempler på profiltekster med den rigtige tone til forskellige erhverv. Gennemlæs disse eksempler for at planlægge, hvordan du kan skrive din egen profiltekst bedre:

Eksempel på profiltekst: Jurist

Erfaren, engageret og initiativrig virksomhedsjurist med passion for retfærdighed og pligtopfyldenhed over for etiske spørgsmål. Ekspertise i retspraksis, kompetence i at tale i det offentlige, har bred anerkendelse som respektindgydende procesadvokat. Bred erfaring med behandling af begæringer før retssagen, argumentation i retslokaler, anke af domme og alle aspekter af sagsstyring. 

Forstået!
Eksempel på profiltekst: Personalechef

Erfaren og motiveret personalechef med fem års erfaring med overvågning af personaleafdelingen på en stor teknikvirksomhed; implementerede nye strategier for at forbedre ansættelsesprocedurer, uddannelse og fastholdelse af medarbejdere. Har kendskab til arbejdsret og effektiv organisatorisk planlægning. Meget kompetent kommunikator, dygtig til selvstændigt at tage initiativ til at forbedre rentabilitet og vækst.

Forstået!
Eksempel på profiltekst: Webudvikler

Erfaren webudvikler, meget dygtig til alle stadier af avanceret webudvikling. Stor viden om brugergrænseflader, test og fejlsøgningsprocesser. Har stor ekspertise inden for design, installation, test og vedligeholdelse af websystemer. Har alsidige og lovende færdigheder. Ekspert i en lang række teknologier, herunder Java, ASP.NET, C#, IIS, Tomcat og Microsoft SQL Server. Kan effektivt styre mig selv både ved gennemførelse af uafhængige projekter og samarbejde i team.

Forstået!
Eksempel på profiltekst: Marketingchef

Garvet brancheveteran med 12 års erfaring med digitale markedsføringsstrategier, der lancerer nye mærker på udenlandske markeder, koordinerer mediekøb, PR-kampagner, disruptive marketing, traditionelle supportbaserede metoder til at opnå et stærkt investeringsafkast. På baggrund af et dedikeret fokus på præstationsanalyser og pragmatiske KPI’er, vil jeg gerne få mulighed for at lede et team af kreative og digitale specialister for at levere effektive resultater for virksomheden og mærket (mærkerne).

Forstået!

Brug disse eksempler på profiltekster som inspiration og følg vores tips til at skrive din egen profiltekst, som vil imponere recruiterne. 

Cv.dk er en førende leverandør af cv-skabeloner og erhvervsspecifikke skriveguider, og vores cv-bygger gør det nemt at skrive dine egne cv’er eller profiltekster. Held og lykke og god jobjagt!

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
Karriere14 min læst
Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?
Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?
Karriere7 min læst
10 drømmejob – og hvordan du finder dit
10 drømmejob – og hvordan du finder dit
CV11 min læst
Optimering af cv for ATS Sådan skriver du det perfekte cv
Optimering af cv for ATS Sådan skriver du det perfekte cv
Karriere14 min læst
Undersøgelse af AI-revolutionen: De virkelige vindere og tabere på arbejdsmarkedet
AI-revolutionen: Vindere og tabere på arbejdsmarkedet
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies