1. Blog
  2. Karriere
  3. Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?
Skrevet af Lotte van RijswijkLotte van Rijswijk

Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?

14 min læst
Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?
Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?

Rigdom ud over ens vildeste forestillinger er den ultimative kapitalistiske drøm, og det bliver stadig mere en realitet for samfundets elite.

En global rapport fra Credit Suisse viste, at antallet af ultra højnettoværdi-individer (UHNWI) - dem med aktiver over $50 mio., steg til et rekordhøjt antal på 218.000 i 2021. Rapporten tilføjer, at de økonomiske forhold efter COVID-19-pandemiens efterspil var "exceptionelt gunstige for væksten i husholdningernes formue."

I Skandinavien var Danmark og Sverige blandt de lande, der oplevede de mest markante ændringer. I en tid med global økonomisk usikkerhed så ejere og større aktionærer i Skandinaviens vedvarende grønne industrier en betydelig stigning i deres personlige indkomst.

Men hvilke fællestræk har regionens rigeste? Findes der visse tendenser, der kan være en skabelon for deres langsigtede succes? For at finde ud af det har CV.dk analyseret de 40 rigeste personer i Sverige, Danmark og Norge, samt Finlands rigeste familier.

Vigtige Opdagelser

  • Gennemsnitsalderen for Skandinaviens rigeste er 62,4 år.
  • Industri (27/127) og finans (26/127) tycooner er de mest fremtrædende på de rige lister.
  • Arvet rigdom (72/127) overstiger antallet af selvskabte rigdomme (52/127).
  • Lidt over halvdelen (65/127) har en universitetsuddannelse, med økonomi (12/127) som det mest populære fagområde.
  • 41/127 har opnået videregående uddannelse, med MBA'er (17) som det mest almindelige valg blandt UHNWI.
  • Over to tredjedele af Skandinaviens rigeste (90/127) er gift.
  • De mest almindelige stjernetegn er Vandmanden (12), Vædderen og Skorpionen (10).

Sverige

Sverige udmærker sig blandt de skandinaviske lande som hjem for den største andel af milliardærer. Selvom ingen kan matche den svimlende rigdom af Elon Musk eller Bernard Arnault, viser Forbes' rigliste fra 2023, at 40 personer har aktiver for over $1 mia., trods en befolkning på blot 10,4 millioner. I denne undersøgelse analyserede vi livene af disse 40 personer for at finde fælles træk.

Selvom Sverige har flere milliardærer blandt de rigeste, viser vores forskning, at denne gruppe er den yngste og mest forskelligartede blandt de fire store skandinaviske lande. Gennemsnitsalderen for disse milliardærer er kun 59,6 år - tre år yngre end det regionale gennemsnit.

En fjerdedel af listen (10/40) består af kvinder, hvilket er den højeste andel i vores undersøgelse. Blandt dem er Axel Johnson-arvingen Antonia Ax:son Johnson, som ifølge Forbes har en formue på $10 milliarder. Efter døden af Sveriges næstrigeste mand, Melker Schörling, i 2023, forventes det, at hans to døtre, Sofia og Märta, vil arve hans investeringsportefølje på $10,9 milliarder, hvilket placerer dem blandt Sveriges rigeste.

Indflydelsen af højere uddannelse på økonomisk succes

Uddannelse spiller en afgørende rolle i enhver økonomisk succesfortælling, og vores undersøgelse viser, at halvdelen (20/40) af Sveriges rigeste har opnået mindst en bachelorgrad. Selvom ni af disse personer studerede i udlandet, er Stockholms Universitet den institution, der har uddannet flest milliardærer i Sverige. Syv personer, herunder H&M-magnaten Stefan Persson – Sveriges rigeste mand, har studeret der.

Når det kommer til uddannelsesvalg, valgte omkring en tredjedel (7/20) fag inden for business og økonomi, mens Master of Business Administration (MBA) var det mest populære valg blandt de 13, der forfulgte videregående uddannelser. Dette er forståeligt, da Sveriges forholdsvis uregulerede finansielle økonomi gør det nemt at drive forretning. Desuden har halvdelen af landets rigeste opbygget deres formue gennem investeringsporteføljer.

Sveriges milliardærer er de mest tilbøjelige til at blive skilt blandt Skandinaviens rigeste. Fire mænd, herunder medicinalmagnaten Fredrik Paulsen og IKEA-arvingen Mathias Kamprad, er blandt dem, der er blevet skilt. Interessant nok følger begge i deres fædres fodspor, som opbyggede deres respektive familieformuer, mens de indgik i flere ægteskaber.

Norge

Denne forskning omfattede en analyse af Kapital Magazines "400 Norges Rikeste" for at identificere tendenser blandt landets milliardærer. Selvom kun 23 personer er klassificeret som 'milliardærer', når deres formue omregnes til USD, ser situationen anderledes ud sammenlignet med Sverige. Mens svenske milliardærer i gennemsnit er under 60 år, er den gennemsnitlige alder i Norge 65 år – den højeste i Skandinavien. En person, jetsetteren og SalMar-arvingen Gustav Magnar Witzøe, er under 30 år.

Kun to af Norges 40 rigeste er kvinder, og ingen af dem har aktiver over 1 milliard dollar. De eneste kvindelige repræsentanter på listen er investeringsarvingerne Rannfrid Rasmussen (værd NOK 9,05 milliarder) og Else Helene Sundt (NOK 8,6 milliarder). På trods af Norges omdømme som verdensleder i ligestilling, er størstedelen af landets rigeste mænd.

Dog ser vi en lige fordeling mellem tjent (21/40) og arvet (19/40) rigdom – en større andel af ny rigdom end i Sverige og Danmark. Selvom dette er positivt for social mobilitet, ser vi også, at denne rigdom ikke udelukkende er koncentreret i Norge. Over en tredjedel (15/40) af de rigeste nordmænd bor permanent i udlandet, med Schweiz som det foretrukne land.

Mange af Norges UHNWI har studeret internationalt. Seks personer har erhvervet MBA'er fra anerkendte amerikanske universiteter som Harvard Business School og Wharton School of Finance. Norges næstrigeste mand, Ole Andreas Halvorsen, blev en af Amerikas mest succesfulde hedgefondforvaltere, hjulpet godt på vej af sin MBA fra Stanford University. Hans formue er opgjort til 5,9 milliarder dollars, og hans personlige nettoformue er fordoblet siden COVID-19-pandemien.

Ud over akademiske grader: Norges rigdom og familiestruktur

Det akademiske liv er ikke for alle, og en fjerdedel af Norges rigeste afsluttede ikke en universitetsuddannelse. Norges rigeste mand, John Fredriksen, er et fremragende eksempel på en selvskabt 'fra fattig til rig'-historie, der kendetegner efterkrigsgenerationen. Søn af en svejser og uden videre uddannelse, startede Fredriksen som skibsmægler og byggede derefter sin formue ved at transportere råolie fra konfliktområder i Mellemøsten i 1980'erne.

En anden interessant observation fra Norges rigeste liste er familiestørrelser. Selvom øget social mobilitet og ligestilling delvist har bidraget til landets lave fertilitetsrate, viser vores forskning, at Norges rigeste ofte har større familier. Mens det norske gennemsnit var kun 1,41 børn pr. kvinde i 2022, har UHNWI'erne i gennemsnit 2,5 børn. Dette betyder, at familierne blandt milliardærer er større end i Sverige og Danmark.

Danmark

Ifølge Verdensbanken er Danmark et af verdens nemmeste lande at drive forretning i. Regeringen har skabt en økonomi, der gør det let for virksomheder at etablere sig og operere effektivt. Man skulle derfor forvente, at landets rigeste liste ville være præget af selvstændige iværksættere.

Vores analyse af Økonomisk Ugebrevs "Danmarks 100 Rigeste 2023" viser imidlertid, at kun 12 ud af de 40 rigeste danskere er selvgjorte. Med et flertal af gamle penge er det industrimagnater, der dominerer den rige liste, med 17 ud af de 40 personer, der ejer formuer knyttet til fremstilling eller ressourceudvinding.

Danmarks rigeste har også en tendens til at bo i landet. Kun tre af de 40 rigeste danskere bor i udlandet, sammenlignet med 15 af de 40 rigeste nordmænd. En af disse er den gådefulde milliardær Ib Nymark Hegelund, som bor ved Luganosøen i Schweiz, efter at have tjent sin formue i 1980'erne.

Danmarks elite: Vælger Aarhus og DTU for succes

Disse UHNWI'er har en tendens til at være uddannet inden for Danmarks grænser. Kun otte af de 40 har studeret i udlandet, færre end i Norge. Aarhus Universitet er langt det mest populære valg blandt de danske uddannelsesinstitutioner, idet syv af de 40 rigeste danskere har studeret der. En af de mest kendte alumner er Kjeld Kirk Kristiansen, tredjegenerations ejer af LEGO og en af landets rigeste mænd, som også sendte to af sine tre børn til Aarhus.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er dog et mere populært valg for dem, der forfølger kandidatstudier, hvor fem af de rigeste har opnået deres kandidatgrader. Med mange af Danmarks rigeste i industrien er forretningsadministration (8/40) og ingeniørfag (5/40) de foretrukne studieområder. DTU's tekniske fokus gør det til et oplagt valg for at erhverve de nødvendige færdigheder til at blive en industrimagnat.

Ægteskabelig stabilitet blandt Danmarks rigeste sammenlignet med Sverige

Sammenlignet med Sveriges rige liste, som inkluderer fire skilsmisser, har Danmarks rigeste en tendens til at forblive gift. Kun to af top 40 er ugifte, hvoraf en – Sofie Kirk Kristiansen – er igennem en skilsmisse. LEGO-arvingen giftede sig med advokaten Christopher Kiær Thomsen, men parret blev skilt i 2014. Selv efter at have solgt aktier for 930 millioner dollars i familievirksomheden i november 2023, forbliver Sofie en af Danmarks rigeste kvinder.

Med et gennemsnit på 1,7 børn per person afspejler Danmarks rigeste liste landets lave fertilitetsrate, som var 1,55 pr. kvinde i 2022. En markant undtagelse fra denne tendens er landets rigeste mand, Anders Hoch Povlsen.

Mode-mogulen ejer familievirksomheden Bestseller, et af landets største modekonglomerater, samt onlineforhandlere som ASOS og Zalando. Povlsen og hans kone Anne Storm Pedersen havde syv børn, men oplevede en tragedie i 2019, da tre af hans børn blev dræbt i terrorangrebet påskesøndag i Sri Lanka.

Finland

Forbes' 2023 rig liste identificerer syv milliardærer i Finland.

En fællesnævner for fire af dem er Herlin-navnet. Familien ejer ingeniørfirmaet Kone, som er Finlands tredjestørste virksomhed målt på markedsværdi. Det beskæftiger 60.000 mennesker globalt og ledes af landets rigeste mand, Antti Herlin. Af Finlands syv milliardærer er han den eneste, der har studeret i udlandet Med grader fra National Technical University of Athens og Iowa State University. I modsætning hertil studerede hans søskende Ilkka og Ilona ved Helsinkis Universitet.

Foruden de fire milliardærer knyttet til Kone-formuen, lykkedes det for yderligere to at opbygge deres milliardformuer fra bunden. Landets næstrigeste mand er Heikki Kyostila, grundlægger af dentaludstyrsvirksomheden Planmeca i 1971. Virksomheden voksede til en af de største leverandører i den globale tandplejeindustri, og Kyostila er i dag vurderet til at være værd 2 milliarder dollars.

Metodik & Kilder

Dette skrivebordsstudie omfattede en analyse af de 40 rigeste individer i Sverige, Danmark og Norge, sammen med de syv offentligt noterede milliardærer i Finland.

For Sveriges og Finlands rigeste lister analyserede vi Forbes' Real Time Billionaires liste (korrekt pr. 4. januar 2023). Dette blev krydsreferenceret med Forbes' 2023 Billionaires liste, som optrådte i marts 2023-udgaven.

For Danmarks rigeste liste analyserede vi den finansielle publikation Økonomisk Ugebrevs Danmarks 100 Rigeste 2023, offentliggjort den 18 november 2023. Vi analyserede også Kapital magasinets 400 Norges Rikeste 2023 for Norges rigeste liste, nøjagtig pr 31 december 2023.

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
Jobsamtale8 min læst
14 færdigheder i tidsstyring: definitioner og eksempler til dit cv
14 færdigheder i tidsstyring: definitioner og eksempler til dit cv
Karriere7 min læst
Hvorfor vil du arbejde her? Dårlige og gode svar på dette vanskelige spørgsmål, som stilles under jobsamtaler.
Hvorfor vil du arbejde her? Dårlige og gode svar på dette vanskelige spørgsmål, som stilles under jobsamtaler.
Ansøgning8 min læst
Sådan skriver eller beder du om et anbefalingsbrev
Sådan skriver eller beder du om et anbefalingsbrev
CV11 min læst
Hvad står cv for?
Hvad står cv for?
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies