1. Blog
  2. Ansøgning
  3. Sådan afslutter du et ansøgningsbrev (de bedste eksempler på afsluttende afsnit)
Skrevet af Paul DruryPaul Drury

Sådan afslutter du et ansøgningsbrev (de bedste eksempler på afsluttende afsnit)

19 min læst
Sådan afslutter du et ansøgningsbrev (de bedste eksempler på afsluttende afsnit)
Afslutningen af dit ansøgningsbrev er essentiel, da den kan være afgørende for, om din ansøgning skiller sig ud. En stærk afslutning kan genopfriske arbejdsgiverens interesse i dit CV eller sikre en samtale. Denne guide præsenterer effektive strategier til hvordan du afslutter et ansøgningsbrev og øger dine chancer for at få en samtale.

Afslutningen på dit ansøgningsbrev bør have en unik effekt. Det er det sidste, de ansættende ledere vil læse, før de overvejer, om de vil invitere dig til en samtale. Det kan måske overbevise dem om at kigge på dit CV igen – eller, hvis det læses før dit CV, måske afgøre om CV’et overhovedet bliver læst.

Hvis din fremtidige chef læser afslutningen, har dit ansøgningsbrev helt sikkert opfyldt et par krav. Men hvis du opstiller en forkert konklusion, kan du ødelægge alt det imponerende, forudgående arbejde. 

Lad os derfor undersøge, hvordan du afslutter et ansøgningsbrev og får den ansættende leder til at sende den eftertragtede invitation til en samtale:

  1. Undersøg kraftfulde eksempler på, hvordan du afslutter et ansøgningsbrev.
  2. Spørgsmål at overveje omkring tonen i din afslutning på ansøgningsbrevet.
  3. Katastrofale måder at afslutte et ansøgningsbrev på.
  4. Tjekliste til at afslutte et ansøgningsbrev.
Eksperttip

Hvordan skriver jeg et godt ansøgningsbrev?

Guldreglen for ethvert ansøgningsbrev gælder også for afslutningen på ansøgningsbrevet: Du skriver et godt ansøgningsbrev ved at leve dig ind i den specifikke rolle og samle alle dine relevante, tidligere erfaringer i en overbevisende fortælling, der skitserer, hvorfor du vil få succes. Afslutningen på ansøgningsbrevet er kronen på værket. Den bør fortsætte med den selvsikre tone fra det foregående.

Der er intet mere nyttigt end at undersøge forskellige måder at afslutte et ansøgningsbrev på ved at analysere eksempler i forskellige scenarier:

5 kraftfulde eksempler på, hvordan du afslutter et ansøgningsbrev

Kandidater har forskellige styrker og forskellige motiver, som de gerne vil fremhæve, så der er ingen entydig opskrift på den perfekte afslutning på et ansøgningsbrev. Individualiteten i afslutningen afspejler dine unikke styrker som person.

Der vil ofte være en sætning, som peger fremad (forhåbentlig ikke anmassende) mod muligheden for en samtale, men bortset fra det er der mange muligheder for, hvad afslutningen på et ansøgningsbrev ellers kan indeholde. Her er de 5 bedste taktikker til at afslutte dit ansøgningsbrev med henblik på at sikre en samtale:

  1. Afslut dit ansøgningsbrev med at imødekomme den ansættende leders skjulte behov.
  2. Link dit personlige "hvorfor" til deres kultur i afslutningen på dit ansøgningsbrev.
  3. Afslut dit ansøgningsbrev ved at bruge gentagelsesmekanismen til at skabe effekt.
  4. Begynd en historie i afslutningen af dit ansøgningsbrev. Sigt efter at fortsætte den historie til samtalen.
  5. Nævn en personlig relation til sidst i ansøgningsbrevet.

Lad os udforske dette lidt mere med nogle eksempelsætninger:

1. Afslut dit ansøgningsbrev ved at tage fat i den ansættende leders skjulte behov

Alle ansættende ledere ønsker en medarbejder, som forstår deres behov. Hvis du viser, at det er tilfældet, når du afslutter dit ansøgningsbrev (før du overhovedet har mødt dem), vil du komme i en fordelagtig position til at sikre dig en samtale.

Få dem til at spekulere over, hvordan du kunne vide, hvad de leder efter. Hvis en person er så opfattende, før de overhovedet er startet i jobbet, vil de helt sikkert være utroligt engagerede, når de starter, ikke?

Hvorfor det virker: Hvis du er i stand til at sætte dig tilbage og tænke dybt over, hvorfor den ansættende leder præcis har brug for dig ved sin side, vil du gøre noget essentielt, som de fleste medarbejdere ikke engang overvejer. Afslut dit ansøgningsbrev ved at vise empati og forståelse, og din fremtidige chef vil anse dig for at være en sjælden race.

Eksempel: En detaljeret og afbalanceret holdning kombineret med beviste evner til at opbygge relationer vil hjælpe mig med at understøtte dine fusionsplaner næste år. Min erfaring fra Harwich viser, at jeg har hvad der skal til for at sikre, at to kolosser finder sammen og bevæger sig fremad som én.

Der er intet mere imponerende end en kandidat, som kan forklare, hvorfor de ønsker jobbet - ikke på grund af penge eller status - men fordi det er der, de føler, de hører til. At forstå vores personlige “hvorfor” er en bedrift i sig selv, men at forbinde det med en karriere eller livsstil er enestående på et helt andet niveau.

Hvis du gør dette, så sørg for, at du er ærlig. Hvis dit “hvorfor” på nogen måde er uforeneligt med virksomhedens mission, er det bedst at tale om noget andet. Du ønsker ikke at sætte dig selv i en position, hvor du skal overbevise en arbejdsgiver om, at du passer ind (efter at have blotlagt din sjæl på et dybt plan).

Hvorfor det virker: Der er noget utroligt forløsende ved at møde et menneske, som er selvbevidst nok til at forstå sin plads i verden, og hvad vedkommende ønsker at gøre med sit liv. 

Hvis du kan gøre dit kald relevant for din fremtidige arbejdsgivers mission i afslutningen på dit ansøgningsbrev, vil du efterlade det bedste indtryk, og det vil skabe et positivt samtaleemne tidligt i ansættelsesprocessen.

Eksempel: Som ivrig studerende af mental sundhed og meditationsteknikker har jeres særlige arbejdskultur længe været på min radar. Jeg er spændt på, om jeg måske kan bidrage på et spirituelt plan såvel som på et operationelt og kommercielt niveau.

3. Afslut dit ansøgningsbrev ved at bruge gentagelsesmekanismen til at skabe effekt

Det ville være rart at tro, at den ansættende leder har nydt hvert ord i dit ansøgningsbrev, men virkeligheden er, at de er travle mennesker, så de har formentlig kun skimmet det. At afslutte dit ansøgningsbrev ved at gentage nogle nøglepunkter er en måde at understrege din merværdi på.

Du er måske lidt bange for at gentage dig selv, men du kan være sikker på, at den ansættende leder ikke vil læse det så grundigt. Hvis det er mere givende at gentage en nøglebesked end at dele en ny, så vælg at slå til med dobbelt styrke.

Hvorfor det virker: At gentage centrale beskeder (med andre ord) hjælper med at få dem slået lidt fastere ind i vores hukommelse. Der ligger en vis portion selvtillid i at gentage nøglepunkterne i et argument i en afsluttende udtalelse, og effekten af denne mundtlige teknik er bevist. Imponér den ansættende leder én gang, og gør det så igen for en sikkerheds skyld, når du afslutter dit ansøgningsbrev.

Eksempel: Det er værd at gentage, hvordan de udfordringer, som jeg overvandt under Takeshi-handlen, vil ruste mig til succes med K19-projektet. En tom projektplan er knap så skræmmende, når du har prøvet det før.

4. Afslut dit ansøgningsbrev med begyndelsen på en historie. Væk den ansættendes nysgerrighed og sigt mod at færdiggøre historien til samtalen

Der er intet mere fascinerende end at begynde på en historie og så lade lytteren hænge og vente på pointen. At begynde en historie i slutningen af dit ansøgningsbrev svarer til en sæbeopera-cliffhanger.

Enhver jobansøgnings-korrespondance er en invitation til yderligere drøftelse til en samtale. Ansættende ledere fanger måske ikke hver eneste sætning, men hvis der er nok af dem, er en invitation til en samtale garanteret.

Hvorfor det virker: Når du kun har 300 ord til at væve et narrativ om din karriere, er det kun naturligt at lade nogle løse ender stå åbne. Hvis du sparer en af dine mest kraftfulde historier til slutningen af dit ansøgningsbrev, er det en god måde at lade den ansættende leder fornemme, at der er meget mere i vente under samtalen.

Eksempel: Skulle vi have mulighed for at mødes til en samtale, ville jeg elske at uddybe, hvordan jeg formåede at øge antallet af besøgende i butikkerne med 95 % med en unik promotionsstrategi. Vores konkurrenters butikker holdt lukket i en måned.

5. Nævn en personlig relation til sidst i ansøgningsbrevet

Formålet med ansøgningsbrevet er at etablere din egnethed til jobbet, så ved at afslutte med at fremhæve en mere personlig relation kan det tjene til at konsolidere ansøgningen. Det kan være en person, som du kender, eller et tilhørsforhold til virksomheden - beskriv hvordan det har gjort en forskel for dig.

Du starter som en total fremmed. Ved udgangen af dit ansøgningsbrev og CV begynder den ansættende leder langsomt at lære dig lidt at kende. Hvis du har nævnt en person, du kender, vil den ansættende leder helt sikkert bede dem om en personlig anbefaling for at finde ud af mere.

Hvorfor det virker: Når de ansættende ledere begynder at læse ansøgningsbrevet, kender de dig ikke udover dit navn. 

Du er total fremmed. Men efter din historie har fanget deres interesse, kan det at afslutte på et personligt plan få dem til at tænke, at du måske alligevel ikke er så fjern fra dem. Jo mere de tænker på, at du kunne være "en af dem", desto større er sandsynligheden for, at du får den eftertragtede invitation til en samtale.

Eksempel: Da jeg arbejdede sammen med Bill Travis i Kentonhill (bruge danske navne?), fortalte han mig altid, at jeg ville blive en fremragende salgschef en dag. Han lærte mig kunsten inden for SoMe-marketing, og jeg er overbevist om, at vi endnu engang ville danne et stærkt hold.

Sådan skriver man en ansøgning uden erfaring
Relateret artikel
Sådan skriver man en ansøgning uden erfaring

Når du ikke har meget erfaring på det faglige område, hvor du søger job, kan det føles som en ret uoverskuelig opgave at skulle skrive et følgebrev. Selvom du måske er fristet til at sende din ansøgning uden følgebrev, ville det være en stor fejl.

Spørgsmål at overveje omkring tonen i din afslutning på ansøgningsbrevet

Mens tonen i hele ansøgningsbrevet bør være positiv og optimistisk, er de afsluttende linjer i ansøgningsbrevet særligt vigtige for at skabe et varigt indtryk. "Guldlok"-reglen gælder helt sikkert her - find en balance mellem selvtillid og håb for at ramme den perfekt. Her er tre vigtige spørgsmål at overveje angående tonen i dit ansøgningsbrev:

  • Hvad bør afslutningen på ansøgningsbrevet få den ansættende leder til at føle?
  • Bør du afslutte et ansøgningsbrev i håb eller forventning?
  • Beder du om en samtale i dine afsluttende bemærkninger i ansøgningsbrevet?

Hvad bør afslutningsafsnittet i ansøgningsbrevet få den ansættende leder til at føle?

Der er alverdens adjektiver til at beskrive, hvordan en ansættende leder gerne vil føle sig, efter de har læst et ansøgningsbrev. Her er nogle, som er værd at stræbe efter:

  1. Trøstet med, at de træffer det rigtige valg.
  2. Nysgerrig efter at finde ud af mere om kandidaten.
  3. Spændt på, hvad du kan bidrage med.
  4. Beroliget med, at du forstår, hvad jobbet indebærer.
  5. Inspireret af din historie og imponeret over, hvad du har opnået.

Beslut dig for, hvordan denne specifikke, ansættende leder gerne vil føle om dig, og skriv et afsluttende afsnit i ansøgningsbrevet, som trykker på alle de rigtige knapper. Hold det simpelt. Hop ikke fra yderst selvsikker til pinefuldt ydmyg på to sætninger - det vil bare forvirre.

Bør du afslutte et ansøgningsbrev i håb eller forventning?

Mange års erfaring med at skrive rekrutteringsindhold og læse opslag på de sociale medier har lært mig, at ydmyghed er en tiltrækkende egenskab hos en jobsøgende.

Tonen i din afslutning bør derfor hælde mere til håb end til forventning. Du kan umuligt vide, at du vil være bedre end alle de andre kandidater, og du vil helt sikkert ikke kunne læse den ansættende leders tanker for at vide, hvad de leder efter, så du kan umuligt indtage positionen som “perfekt til stillingen".

De fleste jobbeskrivelser mangler også grueligt meget, så at afslutte ansøgningsbrevet med en fornemmelse af håb virker til at være en meget mere fornuftig og afbalanceret holdning. Karakteren af jobbet vil først fuldt ud blive tydelig i løbet af et par samtaler, og selv da vil den ansættende leder måske ikke have et fuldt udviklet billede.

Beder du om en samtale i dine afsluttende bemærkninger i ansøgningsbrevet?

Det korte svar er: ja, faktisk. Hele formålet med ansøgningsprocessen er at bevise din egnethed til stillingen. Det ville være mærkeligt, hvis en kandidat ikke udtrykte et ønske om at møde den ansættende leder og finde ud af mere om dem og mulighederne.

Hvis du har skrevet et stærkt ansøgningsbrev og har valgt en eller to sætninger som i eksemplerne ovenfor, har du enhver ret til at sige: “Jeg vil byde enhver chance for en samtale velkommen for at diskutere...” eller noget i den dur.

Hvis du ikke nævner ordet “samtale” overhovedet i det sidste afsnit, vil der ikke være nogen form for opfordring til, at den ansættende leder skal handle. Du er nødt til at impode i deres tanker, at du vil komme til samtaler andre steder, og at de ikke har tid at spilde.

Eksperttip

Hvordan skriver du under på et ansøgningsbrev? Hvordan afslutter du hovedteksten i et formelt brev? Kan du afslutte et ansøgningsbrev med tak? Hvilket ord vælger du at afslutte med? 

Det er overraskende, hvor meget tid folk bruger på at beslutte sig for den formulering, de bruger, når de skriver under på deres ansøgningsbrev. ”Venlig hilsen” er den sikre favorit, men eftersom så mange bruger den, er der så andre muligheder? Hvis du vil fremstå som en original tænker, er det helt sikkert værd at undersøge. På den anden side er der nogle, som bør undgås for enhver pris.

Hvad kan jeg bruge i stedet for venlig hilsen?

Gør
  • De bedste hilsner
  • Med venlig hilsen
  • Respektfuldt
  • Tak
  • Venlig hilsen
Gør ikke
  • Deres hengivne
  • Varme hilsner
  • Pas godt på dig selv
  • Mange hilsner
  • Hils på

Katastrofale måder at afslutte et ansøgningsbrev på

Vi håber, at denne guide indeholder masser af fornuftige råd, men det ville være uagtsomt af os ikke at påpege nogle af de måder, hvorpå din afslutning på ansøgningsbrevet kan slukke den ansættende leders motivation i stedet for at tænde den.

Hvis du ikke tænker over indvirkningen af de ord, du bruger, er den slags alt for let at skrive - især hvis du anser afslutningen på ansøgningsbrevet for ikke at være vigtig:

Undgå helt klart at skrive det samme som alle andre. Men vær heller ikke for anderledes!

Forkert: Jeg gætter på, at jeg bliver nødt til at give dig endnu en grund til at ansætte mig... Jamen, jeg (er) har sort bælte i karate, og jeg elsker at afprøve mine bevægelser på leverandører, der ikke overholder reglerne. Der er masser derude, som jeg med glæde ville tage en tørn med i dojoen.

Undgå at afslutte med en tiggeragtig, undskyldende hulken.

Forkert: Jeg ville elske jobbet, det ville jeg virkelig. Jeg har sjældent ønsket mig noget mere. Jeg synes virkelig, at jeg er en fremragende kandidat, og jeg håber, at du er enig med mig. Der er ikke andet at sige udover det faktum, at jeg håber, vi måske kan mødes til en samtale. Jeg vil være et stort smil.

Brug ikke det sidste slag på at imponere med en liste af uunderbyggede adjektiver.

Forkert: Jeg er en logisk, rationel, beregnende, beslutsom og effektiv finansiel troldmand.

Kom ikke til at virke for påtrængende eller overbevist.

Forkert: Jeg synes, at jeg vil være perfekt til stillingen. Alle aspekter af min erfaring tyder på, at jeg vil komme godt fra start. Jeg vil tilstræbe at være din bedste medarbejder inden for de første seks måneder og ville forvente at blive forfremmet inden for et år. Du vil ikke fortryde, hvis du ansætter mig.

De fleste af os har en ekstra sans for, når noget ikke lyder helt rigtigt. Når det drejer sig om at skrive en afslutning på et ansøgningsbrev, så tjek og gennemtjek, hvordan det vil lyde for en ansættende leder. Hvis det lyder som noget af det ovenstående, så tryk på delete-knappen og start forfra.

At skrive de dårlige eksempler er langt nemmere end at skrive de rigtig gode eksempler. Jeg undrer mig over, hvorfor det er sådan?

Det er sandsynligt, at du løber tør for mental energi, når du skal skrive de sidste par linjer af dit ansøgningsbrev, men hold fast i fokus på kvaliteten, indtil du sender det afsted. Hvert ord betyder noget.

Den komplette guide til at få succes med jobsøgning
Relateret artikel
Den komplette guide til at få succes med jobsøgning

At søge et nyt job kan være en skræmmende opgave. Denne jobsøgningsguide til det digitale jobmarked i 2021 kan hjælpe dig med at fremkomme med en vellykket plan til at finde det job, der passer til dig (herunder at finde ikke-slåede job og jobsøgning uden erhvervserfaring).

Tjekliste til at afslutte et ansøgningsbrev

Som med alle former for skrivning er redigeringsfasen ofte den del, hvor du er nødt til at skære og skrælle dine overvejelser fra hinanden, før du kan komme frem til det endelige mesterværk, som opnår alt det, du har brug for.

Forhåbentlig vil denne afsluttende tjekliste være en måde at sikre, at din afslutning på ansøgningsbrevet er på rette vej. Din afslutning på ansøgningsbrevet bør have til formål at opfylde disse mål:

  1. Berøre en eller to af eksempelkategorierne med hensyn til din motivation
  2. Ramme den rette tone for at få den ansættende leder til at føle sig i den rette stemning
  3. Anlægge en håbefuld tilgang, samtidig med at du er modig nok til at bede om en samtale
  4. Afspejle essensen af, hvem du er, og hvorfor du vil være god til jobbet

Vores generelle "Sådan skriver man en ansøgning"-blog går meget mere i dybden med de bredere aspekter af skriveprocessen, og her er der masser af inspiration at hente.

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV10 min læst
Sprogkundskaber på CV’et
Sprogkundskaber på CV’et
Ansøgning7 min læst
Sådan skriver man en ansøgning uden erfaring
Sådan skriver man en ansøgning uden erfaring
Karriere14 min læst
Hvilket land får bedst betalt orlov?
Hvilket land får bedst betalt orlov?
CV12 min læst
De bedste personlighedsbeskrivelser til dit CV
De bedste personlighedsbeskrivelser til dit CV
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies