1. Blog
 2. Karriere
 3. Er tiden inde til en karriereændring? Hvad du skal gøre i bekræftende fald
Skrevet af Rolf BaxRolf Bax

Er tiden inde til en karriereændring? Hvad du skal gøre i bekræftende fald

34 min læst
Er tiden inde til en karriereændring? Hvad du skal gøre i bekræftende fald
Hvis du er træt, keder dig eller ikke er tilfreds med dit arbejde, kan tiden være inde til en karriereændring. Dette indlæg vil hjælpe dig med at afgøre, om tiden er inde til at opsige dit nuværende job og påbegynde et positivt karriereskift

Indledning

Når vi vokser op, får mange af de store ting, vi skal gøre i livet, lov til at vente. Hvilken skole du går i, hvem du gifter dig med, om du vil få børn, hvor du gerne vil bo, alle de ting du skal bestå...i det mindste i et stykke tid... men hvordan er det med den karriere, du har valgt? Det skal du begynde at gøre noget med i god tid. Så, nu hvor du er en teenager, stiller du måske dig selv spørgsmålet: “Hvad skal jeg gøre med RESTEN AF MIT LIV?

Det er ikke så mærkeligt, at mange af os vælger en forkert karriere på grund af det pres, som vi bliver udsat for, når vi stadig går i skole. Ifølge en undersøgelse udført af University of Phoenix, er 58% af den voksne befolkning interesseret i at skifte karriere, og 86% af dem er i 20’erne. Det er ganske normalt at du føler, at du er i strid med det, det ønsker at gøre i dit liv. Og der er ingen grund til at skamme sig, når man vender ryggen til en karriere, som ikke passer til én.

I denne vejledning undersøger vi, hvad et karriereskift indebærer, hvordan man beslutter, om det er det rigtige tidspunkt, hvilke fordele der er ved det, og om det nogen sinde er for sent at prøve noget nyt i sin karriere.

Men lad os starte med en lille quiz, før vi går nærmere ind på alt dette.

“Skal jeg skifte job”-quizzen!

Det er almindeligt, at der er dage, hvor du er stresset eller ikke interesseret i dit arbejde eller du bare har lyst til at blive liggende i sengen og se Netflix hele dagen (det har vi også prøvet!). Men når du har flere dårlige end gode oplevelser på arbejdet, skal du huske, at du bruger langt mere tid på at arbejde end stort set alt andet, sandsynligvis mere end at sove. Af hensyn til din fremtid og dit mentale helbred skal du spørge dig selv: “Er det mon (ikke) tid til en frisk start?”

Denne korte quiz hjælper dig med at beregne det gode og de dårlige tidspunkter i din nuværende karriere.

Sådan beslutter du om du er klar til en ny karriere

Hvis du føler, at du har tilbragt mere end nok tid i dit nuværende job, er det næste skridt at beslutte om det er tid til at søge en ny stilling i samme branche eller stræbe efter en ny karriere.

Hvis nogle af indikatorerne nedenfor gør sig bemærket, er det tegn på, at det kan være en god idé at skifte karriere. Hvis alle disse indikatorer gælder for dig, har du helt sikkert valgt det forkerte job.

Du keder dig

Gennemsnitspersonen tilbringer 90.000 timer af sit liv på arbejde. Det er en vældig masse timer, hvis man keder sig. Arbejde behøver ikke at være monotont, det kan netop være engagerende, interessant og tilfredsstillende. Hvis du altid udfører de samme opgaver uge efter uge, år efter år, for den samme løn, uden en rigtig udfordring, kan du komme til at fortryde, at du har brugt så meget af din tid, når du går på pension.

Du gør ikke fremskridt

Hvornår var det sidste gang, du blev forfremmet? Hvad med nye færdigheder — lærer du jævnligt nye ting? I betragtning af at nu om stunder det teknologiske fremskridt er hurtigere end nogensinde før, er dit fremskridt sandsynligvis ikke så hurtigt, som det kunne være, medmindre du har tilegnet dig praktiske færdigheder eller kvalifikationer, du kan nævne på dit cv.

Du har ikke fået lønforhøjelse

Penge er ikke alt, men du bør få en rimelig kompensation for det arbejde, du udfører. Du har fået en lønforhøjelse for at overholde mindstelønsreglerne, men du bør forvente en lønstigning, der svarer til din stilling i virksomheden og din anciennitet. Hvis du ikke kan huske, hvornår du fik lønforhøjelse sidste gang, er der høj sandsynlighed for, at du ikke tjener det, du er værd.

Husk, at inflationen stiger hvert år; så hvis du ikke får en årlig lønforhøjelse, accepterer du i grunden en lønreduktion!

Hvis du vil få en idé om, hvor meget du bør tjene baseret på stillingsbetegnelse, sted og anciennitet, så se Payscales løndata.

Du er overbebyrdet

Hvis du bliver bedt om at udføre ekstra opgaver eller overarbejder, og du kun får lidt anerkendelse for det, er det et tegn på, at din arbejdsgiver tager dig for givet. Hvis du arbejder længere eller i weekenden en gang imellem, er det okay, især hvis du får udbetalt overarbejde eller brænder for dit arbejde. Hvis du arbejder over 40 timer om ugen, og gerne vil arbejde mindre, hvis du kunne vælge det, er overarbejde eller brænde dig selv ud en alvorlig måde at tabe interessen for dit arbejde på.

Du udnytter ikke dine kompetencer

Hvis du er uddannet webudvikler, og pakker kasser for at tjene til livets ophold, spilder du dit talent.

Selvfølgelig er det, du er uddannet til, ikke altid det, du ønsker at gøre med dit liv. Men hvis du har særlige kompetencer, som du nyder at bruge og der er ikke mulighed for at gøre det i dit nuværende job, er det bedre at søge et job, hvor der er brug for dine kompetencer.

Din virksomhed er i vanskeligheder

Hvis den virksomhed, du arbejder for, er i vanskeligheder, vil du kunne se tydelige tegn på det. Hvis medarbejderne bliver afskediget eller driften effektiviseret, skaber dette muligvis muligheder for nogle og er samtidigt for andre tegn på at tiden er inde til at finde et nyt job. Nogle virksomheder klarer sig godt, mens andre går ned. Det er ikke din skyld eller sandsynligvis er det ikke din skyld.

Din branche er i vanskeligheder

Hvis den virksomhed, du arbejder for, er i vanskeligheder, fordi den branche, du arbejder i, har oplevet en markant nedgang, kunne det nu være det perfekte tidspunkt til at skifte karriere. Dette er og vil altid være en del af den verden, vi lever i. Brancher som har været fremgangsrige i fortiden, vil ikke også altid være det fremover. Heldigvis er dem, der ser skriften på væggen, før det er for sent i disse brancher under udvikling.

Du hader din chef

Mange mennesker forlader ikke deres job, de rejser fra deres arbejdsplads, fordi de har en forfærdelig chef. Hvis du ikke kan lide din chef og denne følelse er gensidig, vil du komme til at hade dit job og ikke præstere så godt som du egentlig kunne.

Livet er for kort til at blive vred og frustreret på arbejdet. Der er mange gode chefer, der bare venter på, at du kan lide dem, så de kan lide dig den anden vej rundt.

Er du udbrændt på grund af dit job?

Karriereudbrændthed er en reel sag. Og det kan være mere end “Øv. Jeg orker ikke at gå på arbejde i dag.” Det kan alvorligt påvirke dit følelsesmæssige, fysiske og mentale velbefindende.

Ifølge American Psychological Associations David Ballard, PsyD, er udbrændthed “en længere periode, hvor en person oplever udmattelse og manglende interesse for tingene, hvilket medfører en nedgang i deres jobpræstation."

I en artikel for Forbes har Dr. Ballard også anført 10 tegn på at du eventuelt oplever udbrændthed.

 1. Udmattelse
 2. Mangel på motivation
 3. Frustration, kynisme og andre negative følelser
 4. Kognitive problemer
 5. Mindre effektiv på arbejde end du plejer at være
 6. Interpersonelle problemer hjemme og på arbejdet
 7. Du plejer ikke dig selv
 8. Du er i forvejen optaget af arbejde... når du ikke er på arbejde
 9. Generelt formindsket tilfredshed
 10. Sundhedsproblemer

Hvis du genkender disse symptomer hos dig selv, kan en ændring af karrieren være en løsning.

Hvad er årsagerne til udbrændthed?

Udbrændthed kan tilskrives en række faktorer, herunder:

 • Uklare jobforventninger —du ved ikke, hvad chefer forventer af dig på arbejde, eller de forsøger at nå mål, der bevæger sig
 • Forskellige værdier —måden, virksomheden driver forretning på, svarer ikke til dine egne værdier
 • Manglende interesse for arbejdet —du keder dig, har mistet interessen for arbejdet eller føler, at dine kompetencer og færdigheder ikke bliver udnyttet
 • Isolering —du arbejder uden social opbakning, feedback eller anerkendelse
 • Ubalance i arbejdslivet —Ifølge ordsproget “Kun arbejde og igen leg gør Jens til en meget kedelig dreng“ bliver livet kedeligt, hvis man kun arbejder. Det vil sige, at du arbejder så meget, at du går glip af tid sammen med familie og venner
 • Dysfunktionelle kollegaer —chefer eller andre medlemmer af dit team, der mobber og underminerer dig eller som har en detaljeorienteret ledelsesstil (dvs. at lederen står og kigger dig over skulderen og blander sig i arbejdet og prioriteringen af dine opgaver).

Hvis du læser dette og føler, at du måske lider af udbrændthed, har vi her nogle tips, der kan hjælpe:

 • Tag en eller to fridage og prøv virkeligt, at trække stikket ud. Spekulér ikke for meget over at tage fri ved at overbevise dig selv om at du skal planlægge og tage fri i en længere periode. En dag eller to hjemme for at komme til hægterne igen kan gøre underværker.
 • Notér alle de ting, der bidrager til din udbrændthed, og udarbejd en handlingsplan for at løse problemerne.
 • Søg professionel hjælp. Uanset om det betyder en konsultation hos en terapeut eller en karrierecoach, så er der uddannede professionelle fagfolk, som kan hjælpe dig med at få styr på din udbrændthed og yde hjælp til at finde mere psykisk balance.
 • Bliv klar over, at et nyt job eller en drastisk karriereændring kan være den eneste måde at undgå alvorlige mentale og fysiske skader.

Udbrændthed kan overvindes med hjælp, motion, bedre søvnvaner og en mere fleksibel balance mellem arbejdsliv og privatliv. Men hvis du bemærker, at alle i din virksomhed eller specielt i dit team kæmper med udbrændthed, er det sandsynligvis ikke dig, der er problemet, og snarere virksomhedskulturen eller branchen, der ikke er på linje med det arbejdsmiljø, du ønsker dig.

Fordelene ved at skifte karriere

Indtil nu har vi udelukkende fokuseret på årsagerne til, at du måske ønsker at komme så langt væk fra din nuværende arbejdsplads som muligt... eller måske ikke.

Men hvad får du ud af det?

Fordi et karriereskift er langt mere end at skifte undertøj. Det er en stor, skræmmende sag. Eksempelvis som at ændre din forholdsstatus på Facebook, men alligevel endnu mere skræmmende.

Det er livsforandrende. Heldigvis gør fordelene beslutningen umagen værd. Din karriere er noget, som er værd at være bevidst om. Uden at være bevidst om dit karrierevalg kan du komme til at sælge dig selv under prisen, gå glip af titusindvis af kroner med tiden, og miste mange års positiv erhvervserfaring, du aldrig kan få tilbage.

Realisér dit potentiale

I modsætning til hvad nogle mennesker gerne vil have, du tror, er det faktisk muligt at have fornøjelse af det, du gør for at tjene til livets ophold. Og en stor del af denne fornøjelse kommer af at realisere dit potentiale. Måske er du den fødte leder, som (endnu) ikke har fået muligheden for at vise det. Eller du har et øje for design, som har ventet på en mulighed for at udfolde sig.

Når du skifter karriere, får du mulighed for at realisere dine ambitioner – ambitioner, der blev lagt til side på grund af omstændigheder eller manglende muligheder.

Udnyt dine nuværende færdigheder fuldt ud

Din første karriere er ikke altid den, der bedst passer til dine færdigheder. Ifølge avisen The Guardian havner en ud af tre kandidater efter universitetet i job, som ikke passer til deres personlighed.

Det betyder, at vi står over for dårligere udsigter og lavere lønninger end dem, der har fået den rigtige karriererådgivning og skrevet et cv for at finde en karriere, der passer til deres færdigheder og kompetencer. Men ofte er folk ikke klar over, at en bestemt karriere ikke rigtigt passer til dem, før man er havnet i den.

Tag dig tid til at vurdere dine kompetencer korrekt. Hvad er du uddannet til? I hvilket fag eller hvilken branche vil du arbejde? Hvad er nemt for dig, som er sværere for de fleste andre mennesker?

Find den karriere, du virkelig ønsker, baseret på dine færdigheder og kompetencer, og brug den som retningslinje for din jobsøgning. Tag derefter dine færdigheder, og præsentér dem på en måde, der viser arbejdsgiverne, at du er den ideelle kandidat.

Lær nye færdigheder

En af de største fordele ved at skifte karriere er at du lærer nye færdigheder. Mens hyppige jobskift ikke ser godt ud på cv’et, er de færdigheder, du har tilegnet dig gennem forskellige typer job, decideret en fordel.

Uanset hvad du gør, vil du samle mange forskellige bløde færdigheder, der kan anvendes på i din nye karriere. Ting som god kommunikation, punktlighed, arbejdsetik, problemløsning, teamarbejde og fleksibilitet.

Du vil også lære en række hårde færdigheder — ting du bliver instrueret i for at kunne udføre arbejdet, fx computerprogrammering, maskinbetjening, fremmedsprog, dataanalyse eller digitale markedsføringsfærdigheder.

At lære nye ting styrker selvtilliden og fremmer innovation.

Udvid dit netværk

At få et nyt job er ensbetydende med at møde nye mennesker — mennesker, der inspirerer, bakker dig op, vejleder og lærer dig ting. At arbejde i et nyt team giver også din personlige og faglige udvikling et skub, så du bliver fri for stilstand i arbejdet blandt kolleger, der ikke deler de samme karrieremæssige ambitioner, som du gør.

Tjen flere penge

Selvom det altid er rart at tjene flere penge, er det nok ikke den bedste opskrift på succes at ændre en karriere udelukkende på grund af økonomiske overvejelser.

Ifølg edata fra det amerikanske bureau for beskæftigelsesstatistik (Bureau of Labor Statistics), kan gennemsnitsmedarbejderen ved jobskift opnå lønstigninger på op til 20%. Sammenlign dette med at fortsætte med dit nuværende job, hvor medarbejderne kun får en lønstigning på 3%.

Hvornår er man for gammel for at skifte karriere?

Når man tager hensyn til fordelene ved at skifte karriere og dine specifikke omstændigheder, er en karriereændring tilsyneladende logik for burhøns, ikke sandt?

Men vent lige et øjeblik. Alderdomsspørgsmålet har vist sit grimme ansigt: Er jeg ikke for gammel til at skifte karriere? Nej, absolut og afgjort ikke. Man er ikke for gammel til at karriereskift, fordi ingen alder er for gammel.

Idéen om, at din karriere er “tidsindstillet” og at du på det tidspunkt, du har nået en vis alder, giver afkald på muligheden for at skifte mening, er fjollet. Det er rodfæstet i tanken om, at du SKAL vide, hvad du vil gøre med resten af dit liv, når du forlader skolen, at du bare er uheldig, hvis du har truffet det forkerte valg i din ungdom.

Det er det rene vrøvl. Hvis du vil skifte karriere, så gør du det bare.

Tilhængerne af hypotesen “Det er tid til at holde fast i den karriere, du har valgt, jeg er bange” er som regel mellem 30 og 40 år. Tankegangen går ud på, at du har investeret meget tid i din nuværende karriere, og at det betyder, at du smide de mange års energi ud, du har investeret i dit job, når du fylder 30 eller 40 år.

Det er et perfekt eksempel på fejlslutningen om afholdte omkostninger, og det kan være yderst destruktivt, hvis man følger det.

Hvorfor ville du tilbringe endnu mere tid i en karriere, du hader, fordi du allerede har tilbragt mange år der?

Det er helt hul i hovedet. Så lad os hellere fokusere på at komme af med nogle myter om karriereskift.

Karriereskift i 30’erne

66% af alle voksne i 30’erne er interesseret i at skifte karriere.

Lad og antage, at du er 30 år nu og vil gå på pension, når du er 65 år. Det er 35 år i en ny karriere. Det er mere tid end du hidtil har tilbragt på denne planet.

Hvis du skifter karriere nu, bliver du ikke til en tabspost på arbejdsgiverens budget, men det giver dig faktisk en stor fordel. Du har den perfekte kombination af erfaring og ungdom.

Ifølge NACEs undersøgelse af jobudsigter, foretrækker 91% af arbejdsgiverne, at kandidaterne har erhvervserfaring. Denne betingelse opfylder du med stor sikkerhed, når du er fyldt 30 år og har erhvervserfaring fra flere job. Den samme undersøgelse viser også, at 26% af arbejdsgiverne foretrækker alle typer erhvervserfaring og 44% har ingen præference for, hvordan denne erhvervserfaring er opnået.

Hvis du vil have bevis for, at et karriereskift i trediverne er en reel mulighed, så er Jeff Bezos det levende bevis på det. Han havde en lukrativ karriere som IT-ingeniør på Wall Street. Da han var 31 år gammel, skiftede han til e-handel og startede Amazon. Ikke et dumt valg, vel?

Sara Blakely tilbragte syv år i sine tyvere med at sælge kontorartikler fra dør til dør, før hun stoppede med det i 2000 for at stræbe efter en karriere med at sælge fodløse strømpebukser. Spol hurtigt frem til i dag og hendes virksomhed Spanx genererer en årlig omsætning på over 250 millioner US Dollar.

Da Terry Crews forlod NFL i 1997 som 29-årig mand, var han flad som en fregne og arbejdede som rengøringsassistent. To år senere fik han job på et tv-show, der udsendes på flere kanaler. Tre år senere, i 2002, fik han sit store gennembrud i filmen “Friday After Next.” Nu er han en af de mest kendte skuespillere i verden. Og ansigtet ireklamer for Old Spice,en af bedste reklamer nogensinde!

Karriereskift i 40’erne

60% af alle voksne i 40’erne er interesseret i at skifte karriere.

Men i hvilken udstrækning er det muligt? Hvilken forskel gør 10 år? Ingen forskel overhovedet.

En at de mest udbredte opfattelser af et karriereskift på dette tidspunkt i dit liv er, at arbejdsgivere tror, at du er mindre produktiv end yngre kandidater. Det er ikke sandt!

En undersøgelse foretaget af The Society for Human Resource Management konstaterede ingen sammenhæng mellem højere alder og produktivitet.

En anden myte om karriereskift er, at man simpelthen er for gammel til at blive ansat.

For det første er man ikke gammel, når man har fyldt 40 år. For det andet findes der love, der beskytter mod forskelsbehandling på grund af alder. Arbejdsgivere skal ansætte dig på baggrund af din karakter, dine kompetencer og færdigheder og din evne til at udføre arbejdet. Og når du er omkring 40 år, kan du drage fordel af at have mere end rigelig erhvervserfaring.

Til syvende og sidst ønsker arbejdsgivere at ansætte kvalificerede medarbejdere med relevant erfaring. Hvis du kan identificere dig med det, har din alder på 40 år kun ringe relevans for ansættelsesprocessen. Det er ikke let at skifte karriere. Ved bevidst at skifte karriere, viser du personalecheferne, at du er en proaktiv problemløser og ikke den slags medarbejder, der kun er ude efter sikkerhed i form af en fast månedsløn.

I et oplæg til Career Intelligence,listede jobcoache Bettina Seidman fra SEIDBET nogle af de kvaliteter, som jobsøgere over 40 år udmærker sig ved:

 • Medarbejdere over 40 år er veluddannede
 • De har et bedre helbred end nogensinde før
 • De engagerer sig i at udføre kvalitetsarbejde
 • De tager tålmodighed, ekspertise, modenhed og stabilitet med til arbejdspladsen
 • De har stor erhvervserfaring
 • De har gode forbindelser, som gavner arbejdsgiveren
 • De er gode mentorer
 • Udskiftningshastigheden er lavere blandt arbejdstagere over 40 år
 • De tilegner sig ikke erfaring for blot at lade sig ansætte hos en anden (ny) arbejdsgiver

Når man tager disse kvaliteter i betragtning, synes vi, at du er en pokkers god kandidat. Nedenfor er der nogle flere beviser på det fra det virkelige liv:

Vera Wang var kunstskøjteløber og journalist, før hun besluttede sig for at skifte karriere og blive designer af brudekjoler efter at hun var fyldt 40 år. I dag er hun en af verdens mest eftertragtede designere.

Før Joy Bebhar blev tv-vært og komiker, arbejdede hun som gymnasielærer i engelsk, indtil hun fyldte 40 år. Hvorfor opgav hun sin karriere, selv om hun havde en magistergrad i engelsk? “Jeg havde bare ikke lyst til at gøre det mere”, sagde hun.

Sidste eksempel: Harland Sanders var 62 år, da han blev franchisegiver for Kentucky Fried Chicken i 1952. Tidligere arbejdede han som advokat, jernbanearbejder og tankpasser.

Når det handler om arbejde, er alder kun et tal!

3 tips til at skifte karriere i trediverne eller fyrrerne

1. Foretag en selvvurdering

Nøglen til at finde den rigtige karriere på dette stadie er at lære om dig selv. Tag en notesblok, og skriv dine interesser, personlighedstype, ambitioner og arbejdsrelaterede værdier ned. Dette vil hjælpe dig med at indsnævre en liste over erhverv, der passer til dine forskellige karakteregenskaber.

Herfra kan du dybtgående udforske alle erhverv. Se på opgaver, uddannelse og løn. Afvej fordelene og ulemperne, og afgør, om karrieren passer til din fremtid.

Det er endnu bedre at konsultere en lokal karrierecoach og begynde med at tørre støvet af dit gamle cv.

2. Skræddersyet cv og ansøgning

Arbejdsgivere søger kandidater, der har en øjeblikkelig positiv effekt på virksomheden. På baggrund af dit cv vil de vurdere, om du er den person, der kan gøre det.

Søg paralleller mellem din nuværende erhvervserfaring og de kompetencer, der kræves til dit nye job og fremhæv dem på dit cv.

Hvis du f.eks. ønsker at arbejde i forretningsmæssig eller global udvikling, kan færdigheder som kommunikation, forhandlingsevne og fremmedsprog være afgørende for stillingen. Hvis du har tilbragt den tidligere del af din karriere inden for salg, så kan du anvende kommunikationsfærdigheder og forhandlingsevner, du har tilegnet dig i tidligere job, i den nye stilling.

Og du kan vise dem ved at kvantificere dem:

 • Øgede virksomhedens indtægter med 44% i en periode på 3 år.
 • Ledede salgsteamet og bidrog til virksomhedens høje salgstal ved at sikre kontrakter til en værdi på over 4 millioner US Dollar på fire år.

Fokusér for hvert tidligere job på de kompetencer og færdigheder, som arbejdsgivere i din nye karriere ønsker at se.

Det samme gælder for din ansøgning. Skræddersy den for at underbygge de færdigheder, du har fremhævet på dit cv. Sørg for at holde det kort, og fokusér på, hvordan det, du har opnået, er knyttet til stillingen, og hvordan dine kompetencer gør dig til et godt valg.

Læs disse artikler for at få hjælp til at finjustere dit cv og din ansøgning:

Sådan skriver man en god ansøgning

3. Opfrisk dine interview-færdigheder

Det er er sandsynligvis et stykke tid siden, at du har været til jobsamtale, og det, der gav et godt resultat i en samtale i den ene branche, fungerer muligvis ikke i en anden. Opfrisk dine telefonfærdigheder og de evner, du har brug for, når du sidder ansigt-til-ansigt med din nye arbejdsgiver.

 • Lær dit cv udenad. Du vil blive spurgt om det, og de svar, du giver, skal stemme overens med cv’et.
 • Tal ikke negativt om din nuværende karriere. Fortæl, at du har lært en masse, men at du er klar til en ny udfordring.
 • Undersøg virksomheden og stillingen grundigt online før jobsamtalen. Sørg for, at du ved alt, som man kan komme til at vide.
 • Planlæg i forvejen de spørgsmål, som du vil stille personalechefen.
 • Hold øjenkontakt, undgå at være nervøs, og smil (selv under en telefonisk jobsamtale!).
 • Følg op ved at sende en e-mail efter jobsamtalen, og sig tak for at du blev inviteret til jobsamtale.

Se vores liste over retningslinjer for, hvad man MÅ og IKKE MÅ under en jobsamtale, så du ikke kommer på glatis.

Hvordan man skifter karriere med lidt eller ingen erhvervserfaring

En af de mest almindelige hindringer mellem ønsket om en ny karriere og faktisk få en ny, er formuleringen "Personer med erfaring fra en lignende stilling foretrækkes” i jobannoncen.

Hvad skal du gøre, når der til den nye stilling, du er ude efter, kræves erfaring, du ikke har?

Først og fremmest må du ikke opgive håbet.

Christine Chun, produktdesigner og YouTube-indholdsskaber, fik sit drømmejob hos UX design uden nogen form for grad inden for design eller nogen som helst erfaring. Før hun fik jobbet, havde hun faktisk taget eksamen med en grad i kemi og arbejdet hos en virksomhed, der fremstiller hudplejeprodukter, som fællesskabsleder.

Hun dokumentere, hvad der fungerede for hende i en stærk artikel på Medium, som er værd at læse. Det vigtigste budskab er imidlertid, at erfaring alene ikke er altafgørende. Der er ting, du kan gøre for at sælge dig selv til arbejdsgivere, selvom du tilsyneladende ikke er præcis den person, de søger.

1. Find en ny ramme til din erhvervserfaring

Dette afsnit går tilbage til det, vi talte om tidligere: Sælg dine færdigheder og kompetencer.

For at referere til vores tidligere eksempel: Hvis du forlader et salgsjob for at arbejde inden for global udvikling, skal du overveje, hvordan din salgserfaring har lært dig kunsten at forhandle og kommunikere. Sandsynligvis er du også dygtig til tal.

Din opgave nu er at kvantificere disse færdigheder på en iøjnefaldende måde. Brug hårde tal og resultater. Hvis du har deltaget i forhandlinger om nogle vigtige salgsaftaler, som involverer rigtig store penge, skal du nævne dem. Hvis du har uddannet andre i salgskommunikation, skal du fremhæve det for at vise dit talent og dine lederevner.

Hvis du i det hele taget ikke har nogen erhvervserfaring, kan du i stedet prioritere din uddannelse. Fokusér på dine grader og enhver anden relevant uddannelse, du har.

Se på vores vejledning Sådan skriver man et cv, der fanger opmærksomheden.

2. Sæt skub i dit cv med onlinekurser

Onlinekurser er en god måde at forbedre dit cv på med relevante færdigheder. Der er hundredvis af kurser, du kan tage i din egen tid, med en anerkendt certificering, når du har fuldført kurset med succes. Det forbedrer ikke kun dine færdigheder, men det viser også arbejdsgiverne, at du er ivrig efter at lære nye ting.

Se FreeCodeCamp’s liste over 50 alletiders bedste gratis onlinekurser.

3. Frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde er en hurtig måde at tilegne sig erhvervserfaring i den branche, som du ønsker at skifte til. Frivilligt arbejde kan også være en måde at overbevise eller motivere dig selv til at gå ind for en stor forandring. Hvis du indtager en afventende holdning med hensyn til at skifte karriere, gør frygten for det ukendte denne beslutning endnu vanskeligere. Frivilligt arbejde er en måde, hvorpå du kan finde ud af, hvordan en anden karriere ville være.

Lad os sige, at du i øjeblikket arbejder med markedsføring, men egentlig vil du helst arbejde på en dyrlægeklinik. Frivilligt arbejde på et dyreinternat vil give dig indblik i, hvordan det er at arbejde med dyr. Desuden får arbejdsgiverne budskabet: “Jeg er nogen, der bekymrer sig så meget om dyr og samfundet, at jeg bruger min fritid på det.”

4. Dyk ned i dit netværk

Hvem kender du, der eventuelt kan give svar på de spørgsmål, du har om en ny karriere eller endda kan hjælpe dig med at finde en ny stilling? Kontakt din familie, venner, tidligere kollegaer, den fyr, som du har sendt en venneanmodning på Facebook til, dengang du talte med ham til en vens fest. Der er en god chance for, at nogen kender nogen, som kan formidle kontakten til den rette person.

Og når man kender nogen, der kan stå inde for én, betyder det rigtigt meget: 73% af arbejdsgiverne siger, at referencer har markant indflydelse på deres beslutning om at ansætte nogen.

5. Vær forberedt på at starte igen

At skifte karriere uden erhvervserfaring vil sandsynligvis betyde, at du vil gå ned i løn. Du vil muligvis have lavere status end i dit nuværende job og sandsynligvis vil du være nødt til at acceptere en lavere løn.

Men ved du hvad? Selvom det lyder dårligt, er et skridt tilbage nogle gange den bedste måde at komme videre på. Ja, du skal bevise dig selv, måske selv med ting, der synes at være grundlæggende eller trivielle i begyndelsen. Men karriereavancement kan ske hurtigere eller være lettere i en karriere, du bevidst vælger at stræbe efter.

Sådan skriver man en ansøgning
Relateret artikel
Sådan skriver man en ansøgning

I det følgende får du en præcis vejledning i, hvordan man skriver en ansøgning, der vil skille sig ud fra mængden af de ansøgninger, personalechefer modtager, og hjælpe dig med at komme til jobsamtale.

Kort sammenfatning af karriereskift

Hvis du er nedtrykt, uinteresseret eller utilfreds med din nuværende karriere, kan et karriereskift være løsning på problemet, men det lykkes ikke uden gennemtænkt planlægning, risiko og hårdt arbejde.

Du er måske dødtræt af dit nuværende job og tænker, at det er på høje tid du begynder at tænke mere strategisk over din karriere. Signalerne omfatter kedsomhed, manglende fremgang, overarbejde, manglende eller ingen kontakt med din branche eller tegn på udbrændthed. Alt dette tyder på, at du i det mindste skal tage et skridt tilbage og analysere din aktuelle situation.

Tag et par fridage, orientér dig lidt online, tag quizzen ovenfor, tør støvet af dit cv og tænk alvorligt over dine mål og ambitioner i livet. Er de på linje med din nuværende karriere eller dit nuværende job? Måske har du bare brug for et job inden for din branche i stedet for at skifte karriere.

Hvis du vil springe ud i en ny karriere, skal du skræddersy dit cv og din ansøgning for at fremhæve de færdigheder og kompetencer, du kan anvende i din nye løbebane. Overvej at tage kurser eller at søge frivilligt arbejde for at tilegne dig erhvervserfaring i den branche, du vil arbejde i.

Og vigtigst af alt: Vær ikke bange for at tage et skridt tilbage - det kan være det bedste, du gør. Når alt kommer til alt, er det en beslutning, der vil forandre dit liv.

 

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV13 min læst
Professionelle kompetencer til at tage med på dit cv
Professionelle kompetencer til at tage med på dit cv
Jobsamtale13 min læst
Uddannelser der fører til job
Uddannelser der fører til job
CV11 min læst
Korrekturlæsning og redigering af dit resume
Korrekturlæsning og redigering af dit resume
CV14 min læst
Profiltekst i cv: Hvad den er, hvorfor den er vigtig og hvordan man skriver den
Profilteksten i et cv er en af de vigtigste komponenter i dit cv, og det er nok den største udfordring at skrive den.
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies