1. Blog
 2. Jobsamtale
 3. Online jobsamtale via Zoom
Skrevet af Anna MuckermanAnna Muckerman

Online jobsamtale via Zoom

15 min læst
Online jobsamtale via Zoom
Grafik udført af:Alina Kugush
Nu hvor stadig flere danskere arbejder hjemmefra end nogensinde før, er online jobsamtaler via Zoom blevet den nye standard ved ansættelse af nye medarbejdere. Selvom der er mange ligheder med traditionelle interviewstile, er der nogle etiketteregler som kan sikre en bedre oplevelse under online jobsamtaler via Zoom.

I de følgende afsnit får du vores bedste tips til online jobsamtaler via Zoom, komplet med eksempler og svar på de mest presserende spørgsmål om Zoom-jobsamtaler.

Vi behandler følgende emner:

 1. Tips og tricks til online jobsamtaler via Zoom.
 2. Sådan forbereder du dig på de mest almindelige spørgsmål, der stilles i online jobsamtaler via Zoom.
 3. De bedste baggrunde til online jobsamtaler via Zoom med eksempler.
 4. Fantastisk tøj til online jobsamtaler via Zoom, og hvordan du afgør, hvilket tøj du vil være iført.
 5. Spørgsmål om online jobsamtaler via Zoom for arbejdsgivere, der vil ansætte gode kandidater.

Tips til online jobsamtaler via Zoom

At få succes med online jobsamtaler via Zoom handler for 90 % om ro, forudseenhed og forberedelse. I modsætning til et telefonopkald er det bedste og mest grundlæggende, du kan gøre at forberede opsætningen derhjemme (det er vigtigt, også selvom du ikke bruger dit webcam).

VoIP-software som Zoom er, som det er almindelig bekendt, uforudsigelig, besværlig og tilbøjelig til at konfrontere dig med ubehagelige overraskelser. Videoopkald føles ofte unaturligt, og det kan være svært at føle sig godt tilpas under videoopkald. Lad os gennemgå to korte tjeklister med tips til online jobsamtaler via Zoom for at sikre, at videointerviewet forløber uden problemer.

Her er en kort tjekliste med tips til online jobsamtaler via Zoom, som du bør gennemgå, før du kaster dig ud i en Zoom-session med en potentiel arbejdsgiver:

 1. Sørg for at indrette en komfortabel arbejdsstation
 2. Kontrollér lydudstyret
 3. Kontrollér webcam-visningen før videoopkaldet
 4. Få styr på teknikken! Sørg for en god wi-fi-forbindelse (en ethernet-kabelforbindelse er endnu bedre)
 5. Vælg en baggrund til online jobsamtalen, hvis du foretrækker ikke at fremvise dit hjem
 6. Forbered din påklædning, og ifør dig tøjet på forhånd
 7. Øv dig dine svar foran spejlet, med en ven eller bare tal højt, når du er alene
 8. Øv dig i at tale generelt om dig selv - det er ikke så skræmmende mere, når du har gjort det flere gange.

Spørgsmål om online jobsamtaler via Zoom

Mange af spørgsmålene og svarene i en online jobsamtale via Zoom ligner dem, der vil blive stillet i personlige jobsamtaler, du er vant til. Men fordi interviewet finder sted digitalt, altså på afstand, kan ansøgere nogle gange være mere nervøse, fordi det er sværere at læse interviewerens fysiognomi og kropssprog. 

En af de bedste måder at overvinde dette på er at øve sig på de mest almindelige spørgsmål i forvejen. Når du allerede har “programmeret hjernen” med de bedste svar, kan du bedre fokusere på at komme med svaret på en naturlig måde. 

Her er nogle af de mest hyppige spørgsmål i online jobsamtaler via Zoom:

 1. Hvorfor bør vi ansætte dig? (Eller den mere høflige version – Hvorfor tror du, at netop du er den rette kandidat til denne stilling?)
 2. Hvorfor valgte du vores virksomhed?
 3. Vil du fortælle lidt om dig selv? (Det berygtede og frygtede spørgsmål, rekrutteringsfolk stiller).
 4. Hvilken type tidligere erhvervserfaring, der er relevant for dette job, har du?
 5. Kan du fortælle om dine styrker og svagheder?
 6. Hvorfor opsagde du din sidste stilling?
 7. Kan du give et eksempel på et arbejdsrelateret problem, du har løst?
 8. Er du en holdspiller eller arbejder du mere effektivt alene?

Lad os se på, hvordan du bedst besvarer disse spørgsmål nedenfor.

Spørgsmål om online jobsamtaler via Zoom

Det er aldrig en god taktik at lære svarene udenad. Så i stedet for at give dig brugsklare skabeloner, der blot slukker for din evne til at tænke og får dig til at lyde som en robot, skal vi i stedet se på HVORDAN og HVORFOR (logikken) for hvert spørgsmål og hvert svar i online jobsamtalen.

Hvorfor bør vi ansætte dig? (Hvorfor tror du, at netop du er den rette kandidat til stillingen?)

Hovedreglen her er: Forklejn ikke værdien af dig selv og vær tryg ved dit image. Vær positiv om hvem du er, uden at være arrogant – du er et menneske med erfaring, intelligens og arbejdsetik. Forestil dig dine fremtidige opgaver og dit arbejdsmiljø, og beskriv oprigtigt, hvordan du forestiller dig at dit hårde arbejde, din tidligere erfaring og dit ønske om at opnå resultater, vil være en gevinst for virksomheden. Øv dette på forhånd, hvis det er nødvendigt, foran et spejl eller bare mens du udfører dine daglige sysler i husholdningen.

Hvorfor valgte du vores virksomhed?

Regel nr. 1: Sig aldrig, at du ikke ved det og indrøm heller ikke, at det bare er fordi du tilfældigvis stødte på stillingsannoncen, da dette giver udtryk for desinteresse og apati. Når du på forhånd forsøger at få relevant information om arbejdsgiveren, bliver svaret let. Du valgte dem, fordi virksomheden virker som et godt sted, hvor du kan bruge din tidligere erfaring, en arbejdsplads, hvor du kan udvikle dig, et sted med god en virksomhedskultur og et godt omdømme, eller en af de bedste grunde - du kan faktisk godt lide deres produkter, forstår og bruger produkterne selv (selvfølgelig kun, hvis det er sandt)! Vær forberedt og høflig, og det er svaret i en online jobsamtale, som vil få dig ansat.

Fortæl lidt om dig selv.

Det er vigtigt, at du forstår følgende: Dette svar i online jobsamtalen er din chance for at vise din personlighed og dine sociale interaktionsfærdigheder samt at behandle din erhvervserfaring og dine resultater mere udførligt. I det fleste tilfælde er det det, recruiteren er ude på. Det er dit professionelle højdepunkt, din tid til at gøre et godt indtryk. Suzan Rye, en erfaren karrierecoach, udtrykker sine synspunkter og rådgivning om “Fortæl lidt om dig selv” her. Men som regel kan dette svar i online jobsamtalen indeholde størstedelen af det materiale, du har forberedt. Slap af, vær dig selv og selvsikker, og bare tal positivt om din erhvervserfaring og dine færdigheder.

Hvilken type tidligere erhvervserfaring, der er relevant for dette job, har du?

Ideelt set vil svaret på ovennævnte spørgsmål i online jobsamtalen for det meste allerede være besvaret i den foregående opfordring (fortæl lidt om dig selv). Hvis det allerede er blevet stillet og du allerede har besvaret det, skal du blot gå ind på nogle yderligere detaljer, der er relevante for det specifikke job. Hvis dette Fortæl lidt om dig selv-spørgsmål endnu ikke er blevet stillet, skal du besvare det i dette svar under interviewet.

Kan du fortælle mig om dine styrker og svagheder?

Mange kandidater er bange for dette spørgsmål og det kan føles som en fælde for mere indadvendte mennesker. Tag et åndedrag, en lille pause, og list dine positive arbejdskvaliteter op. Undlad at gå for dybt ind på eventuelle “dårlige” karakteregenskaber, men bemærk måske nogle områder, du arbejder på (de burde ikke lyde som en spielverderber). Øv også dette svar på et sådant spørgsmål i en online jobsamtale på forhånd! 

Kan du give et eksempel på et arbejdsrelateret problem, du har løst?

Opskriften her er enkel: Forbered et par gode arbejdshistorier, der viser dig i et positivt lys FØR interviewet. Hvis du har problemer med at finde eksempler, hvor du brillerede alene, så tænk på en situation, hvor du var en del af et team, der opnåede gode resultater.

Er du en holdspiller eller arbejder du mere effektivt alene?

Tommelfingerreglen er: Du må aldrig direkte sige, at du er en “ensom ulv”. Det ideelle svar på dette spørgsmål er ofte: “Jeg føler mig godt tilpas ved at arbejde i teams og bidrager gerne til gruppens arbejde, men nu og da har jeg brug for en lille pause for at genoplade batterierne og tænke alene. På den måde kan jeg vende tilbage og være rolig, fattet og koncentreret.” Dette svar er velovervejet, oprigtigt og menneskeligt (men sørg for, at det er sandt).

Gode baggrunde til og eksempler på online jobsamtaler via Zoom

En af de vigtigste dele af forberedelsen til en online jobsamtale via Zoom har ikke noget at gøre med spørgsmål – selve baggrunden spiller imidlertid en stor rolle, når det gælder om hvilket indtryk en ansættelseschef danner sig af dig som kandidat.

En god baggrund til jobsamtalen via Zoom behøver ikke at være kompliceret. Ethvert sted, der er præsentabelt, rent og frit for personer eller genstande, der bevæger sig, vil hjælpe ansættelseschefen med at koncentrere sig om det, du har at sige. En almindelig tom væg er absolut egnet til formålet, men en mere interessant baggrund kan forstærke din professionelle præsentation.

Her er nogle eksempler på enkle baggrunde til en online jobsamtale, der fungerer godt:

 • En bogreol med bøger og fotos
 • Et passende maleri eller fotografi
 • En kalender, opslagstavle eller et whiteboard
 • Stueplanter eller andre dekorative genstande
 • En arbejdsplads med et skrivebord eller en computer

Selv om det måske virker som en god idé at sidde med ryggen til et vindue med en fin udsigt, frarådes det, fordi dagslyset vil overbelaste kameraet og placere dig i skygge. Den stærkeste lyskilde bør være foran dit ansigt for at sikre, at alle dine ansigtstræk er godt oplyst.

Valg af den perfekte påklædning til online jobsamtalen via Zoom

Selvom det digitale format betyder, at ansættelseschefen vil se færre detaljer, er det af afgørende betydning, hvilken påklædning du vælger til online jobsamtalen. Den perfekte påklædning til online jobsamtalen er den, der formidler det rigtige budskab baseret på dit fagområde og din stilling. Der er ikke noget galt med en habitjakke eller en kjole til en bankkasserer, men en zoolog vil muligvis foretrække noget mere praktisk tøj. Vær særligt opmærksom på kroppens øverste halvdel, da den sandsynligvis er i kameraets synsfelt, men hele din påklædning skal være professionel og præsentabel (undlad at være iført shorts eller pyjamasbukser).

 • Bær strålende juveltoner som varm lilla, grøn eller blå
 • Vælg en mere professionel påklædningsstil, hvis du er i tvivl
 • Gør omtrent som du plejer på en arbejdsdag
 • Brug tøj med små mønstre eller striber
 • Ifør dig tøj i neonfarver
 • Ifør dig tøj i klare hvide eller lyse farver, som kan overeksponere kameraet

Spørgsmål i online jobsamtaler via Zoom til arbejdsgivere

Lad os opdele dette i to dele: 

 1. Spørgsmål som ansøgere kan stille arbejdsgiverne i online jobsamtaler via Zoom;
 2. Spørgsmål til arbejdsgivere, der ønsker at komme i kontakt med ansøgere i online jobsamtaler via Zoom.

Begge dele er vigtige, men de har fuldstændigt forskellige baggrunde. Lad os først se på, hvilken type spørgsmål jobsøgende kan drage fordel af at stille potentielle arbejdsgivere i online jobsamtaler. 

Hvad kan jobsøgende spørge en potentiel arbejdsgiver i en jobsamtale?

Som forberedelse til en online jobsamtale fokuserer mange kandidater så meget på, hvad der forventes af dem, at de glemmer, at et interview kan og bør være en dialog. Det er ikke kun muligt, men ofte positivt at stille nogle af dine egne høflige spørgsmål i online jobsamtalen.

De bedste spørgsmål er normalt relateret til vigtig information, som er blevet nævnt under samtalen, men hvis du på et givet tidspunkt ikke kan huske, hvad du vil sige, er det klogt at have en række spørgsmål parat. 

Her er nogle eksempler på gode spørgsmål til arbejdsgivere (eller ansættelseschefer), som du kan stille i online jobsamtalen via Zoom:

 1. Hvad tror du vil blive den største udfordring for en medarbejder i denne stilling?
 2. Hvilke egenskaber ud over det grundlæggende jobansvar vil virksomheden sætte pris på fra en person i denne stilling? (Dette er virkeligt et godt spørgsmål, fordi du kan følge op på, hvordan du kan hjælpe i denne henseende).
 3. Har virksomheden et mentorprogram?
 4. Kan du fortælle lidt om virksomhedskulturen? Er der nogen teambuilding-initiativer, virksomhedsarrangementer eller traditioner? (Det er godt at stille opfølgningsspørgsmålet for at angive, hvilke interesser du har).

Hvad kan arbejdsgivere eller ansættelseschefer spørge ansøgere for at få mere at vide om dem?

Hvis du er arbejdsgiver, der inviterer ansøgere til online jobsamtaler via Zoom eller Skype, spekulerer du måske på, hvordan du bedst kan få kontakt med ansøgerne via skærmen. Her er et par spørgsmål, der kan hjælpe dig med at lære ansøgerne bedre at kende på et mere personligt niveau:

1. Hvordan forløber en typisk arbejdsdag, når du arbejder hjemmefra?

Dette spørgsmål hjælper dig med at få en fornemmelse af, hvordan ansøgeren planlægger tiden. Foretrækker vedkommende at arbejde tidligt på dagen for at kunne hente børnene efter skole? Måske arbejder vedkommende ofte i weekender for at kunne arbejde færre timer på ugedagene.

2. Fortæl lidt om din ideelle arbejdsplads

Dette spørgsmål hjælper dig med at få en fornemmelse af en ansøgers personlighed og værdier. Det er også et godt spørgsmål for at vurdere, om ansøgeren passer til “virksomhedskulturen”. Fjernarbejde vil for nye medarbejdere, der let kan tilpasse sig det eksisterende virksomhedsmiljø, få overgangen til at forløbe jævnere og glattere i alle henseender.

3. Ville du foretrække at fortsætte med fjernarbejde eller arbejde på kontoret, hvis der er mulighed for det?

Dette er et fantastisk spørgsmål for at få en fornemmelse af ansøgerens langsigtede mål. Måske planlægger vedkommende et tage et stort skridt næste år og ser ikke sig selv som “fast inventar” på et kontor. Hvis stillingen kræver flytning, er det også en god måde at finde ud af, om og hvorvidt ansøgeren er villig til at gå med på det.

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV9 min læst
Karrieremål i et cv
Karrieremål i et cv
CV9 min læst
Cv’ets sidehoved: Eksempler, anvisninger og tips til et godt sidehoved i cv’et
Cv’ets sidehoved: Eksempler, anvisninger og tips til et godt sidehoved i cv’et
CV9 min læst
Sådan præsenterer du dig selv (med eksempler)
Sådan præsenterer du dig selv (med eksempler)
Karriere9 min læst
Hvor meget adskiller lønnen sig i den private og offentlige sektor?
Hvor meget adskiller lønnen sig i den private og offentlige sektor?
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies