1. Blog
 2. CV
 3. Hvad står cv for?
Skrevet af Karl KahlerKarl Kahler

Hvad står cv for?

11 min læst
Hvad står cv for?
Grafik udført af:Veronika Kiriyenko
Hvad står cv for, og hvad forventer arbejdsgivere , når de beder om et cv? CV er en forkortelse for curriculum vitae, som betyder “livsforløb”. Cv’et er en opsummering af en jobsøgendes erhvervserfaring og kvalifikationer. Men i nogle tilfælde refererer det til et "akademisk cv", som er et meget længere dokument, der bruges i den akademiske verden til detaljeret at fremhæve din uddannelse.

Så hvad står cv egentlig for? CV er en forkortelse for curriculum vitae, som er latin for “livsforløb”. Det refererer til et kort dokument, hvor jobsøgende beskriver deres erhvervserfaring, uddannelse og andre kvalifikationer - med andre ord, et cv.

I denne blog forklarer vi forskellene og lighederne mellem begreberne cv og “resume” og hvornår man skal bruge hvert af dem. Bloggen behandler følgende emner:

 • Definition af cv og “resume”
 • Hvad er et cv?
 • De specifikke anvendelser for et akademisk cv
 • De rigtige afsnit, som skal medtages i cv’et
 • Regler for cv-skrivning i forskellige lande
 • Cv versus “resume” - hvad er forskellen?

I de fleste tilfælde betyder ordene cv og “resume” præcis det samme: det er det dokument, du har udarbejdet i forbindelse med jobsøgningen, som har til formål at overbevise en arbejdsgiver om at ansætte dig. I USA og Canada fortrækkes termen “resume” (det er faktisk det samme som curriculum vitae), mens termen CV (curriculum vitae) er mere almindelig i resten af den engelsktalende verden.

Der er dog en vigtig undtagelse fra denne regel, hvor “cv“ har en anden betydning, og derfor refererer beskrivelsen af synonymet “resume” ovenfor til “almindelige” eller “normale” cv 'er. Bliv ved med at læse.

Hvad er et cv?

Senere i denne blog kommer vi nærmere ind på detaljerne i cv'er. Vi har allerede fastslået, at hvad et cv præcist refererer til, er afhængigt af konteksten. Men hvad er et cv i grunden? Når du bliver bedt om et cv, er der i de fleste tilfælde tale om et kort dokument, der opsummerer din erhvervserfaring og dine faglige kompetencer.

Det er værd at tage sig tid til at forstå mere end bare, hvad cv står for. I bund og grund er du nødt til at forstå, hvad der egentlig henvises til, når man taler om et cv. De fleste jobansøgninger kræver et standard-cv. Det er fordi det er en forholdsvist standardiseret måde at meddele en potentiel arbejdsgiver sin erhvervserfaring på.

Et almindeligt cv bør ikke fylde mere end én eller to sider. Det gør det nemt for en ansættelseschef på få sekunder at se, om du er den egnede kandidat til den ledige stilling. Et typisk cv består af følgende dele:

 • Cv’ets sidehoved
 • Profilteksten (kaldes også profil)
 • Ansættelseshistorikken
 • Færdighedsafsnittet
 • Uddannelsesafsnittet

Lad os se nærmere på cv’ets enkelte afsnit. Men hvis du er interesseret i at få mere at vide om, hvordan man skriver et standard-cv, kan du altid læse vores omfattende vejledning i cv-skrivning.

Hvad er et akademisk cv?

“Akademisk cv” er et begreb, der bruges mere universelt, herunder i USA og Canada. Det er et længere dokument, som typisk finder anvendelse inden for den akademiske verden, lægevidenskaben og visse naturvidenskabelige områder. Det indeholder en ret udtømmende liste over ens akademiske præstationer, publikationer, priser, hædersbevisninger, legater, stipendier samt andre bemærkelsesværdige resultater. 

Der er ingen længdebegrænsning for et akademisk cv, men der er bred enighed om, at et almindeligt cv normalt ikke bør fylde mere end én side.

Hvad der skal medtages på et cv

Standard-cv’er indeholder fem grundlæggende elementer:

 • Sidehovedet med kontaktoplysninger. Her skal der nævnes navn, stilling, adresse, telefonnummer og e-mail. Nogle gange medtages der også en LinkedIn-profil og eventuelt et foto af ansøgeren.
 • Profilteksten/profilen/personlig erklæring/karrieremål. Der findes forskellige benævnelser for dette afsnit. Men i alle tilfælde er det en erklæring på 2-4 sætninger, der opsummerer ansøgerens vigtigste kvalifikationer til den stilling, som vedkommende søger, lige under sidehovedet. Den kan indeholde oplysninger om ansøgerens erhvervserfaring, uddannelse, færdigheder og kompetencer eller alt det ovenstående.
 • Ansættelseshistorikken. I dette afsnit gøres der rede for højdepunkterne i ansøgerens erhvervserfaring, som regel i form af en punktopstilling. Oplysninger om tidligere arbejdsgivere anføres i omvendt kronologisk rækkefølge. Når ansøgerens faglige baggrund er omfattende, er det vigtigt at være selektiv og specifik i beskrivelsen af de mest relevante resultater, fortrinsvis med angivelse af kvantificerbare resultater. Ansættelsesforhold, der ligger mere end 10 eller 15 år tilbage i tiden, kan udelades.
 • Uddannelsen. Kandidatens akademiske erfaring, startende med den højest opnåede grad, eventuelt suppleret med certificeringer eller specialuddannelser inden for det pågældende fagområde.
 • Færdigheder. Hvert et cv bør indeholde en liste over ansøgerens jobrelaterede færdigheder og kompetencer, herunder hårde færdigheder (tekniske evner) og bløde færdigheder (mellemmenneskelige færdigheder).

Hvad er det bedste format for et cv?

Det hyppigst anvendte kronologiske format er bedre egnet for ansøgere med et mere traditionelt karriereforløb, hvor vedkommende ansøger har skiftet fra det ene fuldtidsjob til det næste. Højdepunkterne i din erhvervserfaring er listet i omvendt kronologisk rækkefølge – dvs. sidste job først og første job sidst.

I det funktionsopdelte cv er tidligere erfaringer grupperet under forskellige jobfærdigheder. Dette cv-format er et godt valg for jobsøgende, der er nye på arbejdsmarkedet eller som er i færd med et karriereskift. Eller det er velegnet til freelancere eller entreprenører, der gerne vil fremhæve projekter, som de har gennemført for forskellige kunder.

Hvad skal der stå i et akademisk cv?

Et akademisk cv er langt mere detaljeret med hensyn til en persons akademiske præstationer og resultater. Denne type af et udvidet cv bruges af folk, som søger stilling i den akademiske verden eller eventuelt ansøger om et legat, stipendium eller en postdoc- eller forskerstilling. 

Ud over ovennævnte grundlæggende elementer er der nedenfor anført nogle af de yderligere elementer, der kan medtages i et cv til en akademisk stilling:

 • Forsknings- og undervisningserfaring
 • Emner for disputatser /doktorafhandlinger
 • Publicerede værker
 • Præsentationer
 • Hædersbevisninger og priser
 • Bevillinger
 • Stipendier
 • Medlemskaber af akademiske eller faglige foreninger
 • Deltagelse i konferencer
 • Referencer

Kan jeg bruge et resumé-cv i stedet for et cv?

Et resumé-cv (ikke til at forveksle med et cv) en kort cv-udgave på højst én side. Resumé står for opsummering og er særligt udbredt i USA og Canada, hvor det bruges til jobsøgning i den private sektor. I det amerikanske resumé lægges der vægt på at fremhæve dine styrker, din uddannelse og erfaring ultrakort og effektivt. Et resumé-cv og et almindeligt cv er normalt ét og samme dokument, som bruges til samme formål. Om det kaldes resumé-cv eller cv afhænger sandsynligvis af det land, hvor du søger job. Uanset hvad, så er et resumé-cv på en side (eller eventuelt to sider) med din erhvervserfaring, uddannelse og færdigheder alt, hvad du behøver til langt de fleste job, uanset i hvilken branche du søger et job.

De fleste jobsøgende behøver aldrig at bekymre sig om at skrive et langt akademisk cv. Faktisk er cv’er på mere end to sider en ulempe i de fleste brancher.

Hvordan ved jeg, hvornår jeg skal bruge hvilken cv-type?

Akademiske cv'er er forbeholdt den akademiske verden og visse lægevidenskabelige eller naturvidenskabelige områder. Denne cv-type bruges typisk, når ansøgere ansøger om legater, stipendier eller et job inden for forskning.

Hvis du ikke tilhører en af disse kategorier, har du kun brug for et kort og enkelt cv.

Hvis du befinder dig i en gråzone, hvor enten et kort eller langt cv er passende, bør du henvende dig til de tiltænkte modtagere for at høre om, hvilken cv-type de ønsker eller foretrækker.

Hvordan skriver man et cv?

At skrive et godt cv kræver først og fremmest, at du kender din branche og ved, hvilke kvalifikationer og kompetencer arbejdsgivere forventer af ansøgerne. 

Du bør begynde med at nærlæse stillingsopslaget for at forstå, hvad arbejdsgivere er ude efter. Dit cv bør ikke være mejslet i sten, men skal derimod være skræddersyet til hver jobansøgning. 

Tænk altid på arbejdsgiverens behov frem for dine egne, og forsøg at indsende et cv, der beskriver netop den person, som ansættelseschefen søger.

Optimering af cv’et til ATS

Hvad står cv for? Nu ved du det! Men hvad forstås ved ATS?

Ansøgersporingssystemer (ATS – Applicant Tracking Systems) er softwareprogrammer, som HR-afdelinger bruger til at afgøre, om jobansøgere opfylder bestemte jobkvalifikationer. For hvert ledigt job indtaster arbejdsgiverne først den erhvervserfaring, uddannelse og de kompetencer, de er ude efter hos en ny medarbejder. Derefter sammenligner ATS-systemet de modtagne cv’er med de nøgleord, der beskriver den ideelle kandidat til stillingen. Hvis cv’et mangler disse nøgleord, afvises det sandsynligvis uden at ansættelseschefen overhovedet har set det. Derfor er det vigtigt nøje at læse stillingsopslaget og sørge for at notere de nøgleord, du har fundet i opslaget, og bruge dem så meget som muligt til cv’ets relevante afsnit.

Internationale forskelle mellem cv’er og “resumes”

Der er også nogle andre indholdsmæssige forskelle med hensyn til standarderne for udarbejdelse af cv’er og “resumes”. Begrebet “resume” bruges i engelsktalende lande i flæng med cv. I USA bør cv’er ikke indeholde personoplysninger som alder, køn, etnicitet eller civilstand. Det skyldes, at antidiskriminationslove forhindrer arbejdsgivere i at tage hensyn til sådanne faktorer, når de tager en beslutning, om en jobsøgende skal ansættes eller ej. Det er dog meget mere almindeligt at medtage denne slags personoplysninger i cv'er, når der indsendes jobansøgninger til arbejdsgivere i andre lande.

Bør man medtage et billede af sig selv i cv’et? I USA betragtes dette nogle gange med skepsis af de samme ovennævnte årsager, fordi det afslører oplysninger om alder, etnicitet og køn. Men uden for USA er det meget almindeligt at vedlægge cv’et et billede.

Vigtige punkter

 1. Hvad står cv for? Curriculum vitae selvfølgelig.
 2. “Resume” er den foretrukne betegnelse i USA og Canada, mens der i de fleste andre engelsktalende lande bruges “cv”, når der er tale om en jobansøgning på 1-2 sider.
 3. Et “akademisk cv” er et længere, mere detaljeret dokument, der primært finder anvendelse inden for den akademiske verden.
 4. Vær opmærksom på de vigtige afsnit i cv’et for at øge dine chancer for at bestå ATS-testen og imponere arbejdsgiveren.
 5. Der er vigtige forskelle mellem resuméer og cv’er i forskellige lande, herunder om der skal medtages et foto eller nævnes personlige detaljer.
Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV9 min læst
Cv’ets sidehoved: Eksempler, anvisninger og tips til et godt sidehoved i cv’et
Cv’ets sidehoved: Eksempler, anvisninger og tips til et godt sidehoved i cv’et
CV11 min læst
CV formater forklaret
CV formater forklaret
CV10 min læst
Sådan lister du fremmedsprog på dit cv
Sådan lister du fremmedsprog på dit cv
CV16 min læst
Kommunikationsfærdigheder: Hvordan præsenterer jeg dem på mit cv?
Kommunikationsfærdigheder: Hvordan præsenterer jeg dem på mit cv?
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies