1. Blog
  2. Karriere
  3. De rigeste personers uddannelsesniveau pr. land
Skrevet af Rolf BaxRolf Bax

De rigeste personers uddannelsesniveau pr. land

23 min læst
De rigeste personers uddannelsesniveau pr. land
Læs vores sidste undersøgelse, hvis din kvalifikation skal være et springbræt på vej til din første milliard kroner!

Penge og uddannelse går ikke altid hånd i hånd, men det skader jo ikke at have indflydelse på oddsene til din fordel ved at studere hårdt i skolen. Men nogle gange er det det sværeste at vælge en uddannelse, der bedst passer til en. Derfor kan det være nyttigt at søge inspiration fra folk, som allerede har haft succes i det fagområde, du har valgt.

For nogle måneder siden viste vi dig De bedst aflønnede administrative direktørers akademiske grader i alle stater. Nu har vi undersøgt og udarbejdet en liste over den professionsbacheloruddannelse, som den rigeste person har taget i alle jordens lande.

Det kort, som vi har udarbejdet, fokuserer på de bachelorgrader, som verdens rigeste personer har erhvervet. I visse tilfælde har nogle af disse personer opnået kvalifikationer uden bachelorgrad (f.eks. har Graeme Hart fra New Zealand fuldført en MBA-uddannelse, men har ingen bachelorgrad, og derfor er han klassificeret som “ingen bachelorgrad”), men alle personer i kategorien “ingen grad” har slet ingen kvalifikationer fra en højere læreanstalt. Nogle personer har ikke afsluttet deres højere uddannelse og derfor tilhører de kategorien “ikke afsluttet”. Der er også enkelte tilfælde, hvor en familie er klassificeret som et lands “rigeste person”. Disse familier er inddelt på grundlag af deres akkumulerede kvalifikationer (Kroatien f.eks. falder ind under “flere grader”). I alle tilfælde har vi forsøgt at gøre klassificeringen så tydeligt som muligt. Hvis du ønsker flere oplysninger, kan du læse vores undersøgelse her

Hvis du håber, at din højere uddannelse er et springbræt på vej til din første milliard kroner, så se kortet nedenfor og find ud af, hvilken bachelorgrad du skal have for at blive en af verdens rigeste mennesker.

hvilken bachelorgrad du skal have for at blive en af verdens rigeste mennesker
hvilken bachelorgrad du skal have for at blive en af verdens rigeste mennesker

1. Nordamerika

Den rigeste mand i USA er samtidig verdens rigeste mand, men 2019 var et dårligt år for Jeff Bezos. Da Amazon-chefen lod sig skille fra sin kone MacKenzie, blev und en af Amerikas og verdens fem rigeste kvinder, hvorefter Bill Gates kortvarigt snuppede topplaceringen fra Jeff. Jeff læste elektroteknik og datamatik ved Princeton universitetet, mens MacKenzie nogle år senere læste engelsk ved samme universitet.

Myron Wentz, grundlæggeren af USANA, er den rigeste person på de små øer Saint Kitts og Nevis. Han er dog født i USA og i 1990’erne skiftede han statsborgerskab til skatteparadiset på St. Kitts. Dette er en markant forskel fra personer som Bill Gates, der engang sagde, “Jeg har betalt mere i skat, over 10 milliarder dollar, end nogen anden, men regeringen bør kræve, at folk i min position betaler betydeligt højere skatter.”

 hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Nordamerika
hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Nordamerika

2. Europa

Samir Mane, Albaniens rigeste person, gjorde ikke meget brug af sin akademiske grad, da han byggede sin formue. Han begyndte at læse geologi i Wien i 1991, men holdt allerede op i løbet af det første år. Senere sagde han, “I grunden lærte jeg tysk der.” Men sproget og de kulturelle færdigheder, som han der lærte, viste sig at være nyttige, da han byggede sin virksomhed, som eksporterede billige tv’er og videobåndoptagere fra Østrig til sit hjemland.

Vasil Bojkov, Bulgariens rigeste mand, har en interessant uddannelse. Han læste ved “National High School of Mathematics” i Sofia, Bulgarien, og benyttede sine grader i Anvendt matematik og Arbejdsøkonomi for at styrke sine handels-, forsikrings- og spillevirksomheder. Men han har også en grad i kunsthistorie fra Universidad de Buenos Aires. Bojkov er også kendt, fordi han støtter kunst og hans forkærlighed for skønhed og kreativitet fremgår af hans berømte antiksamling. En uddannelse handler ikke udelukkende om at blive rig!

hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Europa
hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Europa

3. Afrika

Afrika er et kontinent med store kontraster. Økonomisk set er Sydafrika det mest ulige land i verden. I Nigeria besidder de fem rigeste mennesker en samlet formue, der er større end statsbudgettet, mens seks ud af ti mennesker lever af mindre end ca. 9 kroner om dagen. Denne ekstreme skævhed forekommer også mellem flere Afrikanske lande. Nigerias rigeste mand, Aliko Dangote, f.eks. har en formue på 8,8 milliarder US dollar, mens Liberias Benony Urey “kun” har 32 millioner. 

Begge har tjent masser af penge ved at sælge produkter, som alle har brug for. Dangote læste Handel og Administration, med slog sin første handel af på legepladsen: “Jeg kan huske, at jeg købte slikposer og videresolgte dem til de andre elever for at tjene penge, da jeg gik i grundskolen” sagde han. Hans virksomhed leverer nu 70% af det sukker, der konsumeres i Nigeria. Urey læste Generelle Videnskaber. Hans forretningsinteresser er boliger og Liberias største mobile telefonnetværk.

hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Afrika
hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Afrika

4. Asien

Den rigeste person i næsten alle asiatiske lande er milliardær. Øverst på listen står Mukesh Ambani fra Indien, som overtog sin afdøde fars gas- og olieselskab. Ambani har ingen uddannelse inden for handel, men en videnskabelig uddannelse: han studerede kemiteknik. Men det betyder ikke, at han er bange for at give sig i kast med nye opgaver og brancher, og virksomheden har for nylig startet en 4G-tjeneste. “Alting der kan blive digitalt, bliver digitalt,“ siger Ambani. “Indien har ikke råd til at sakke bagud.”

Taiwan, Thailand, Kina og Brunei er blandt de lande, hvis rigeste mennesker - alle milliardærer - ikke har nogen som helst akademisk grad. I nogle tilfælde har de arvet deres rigdom takket være deres kongelige afstamning. Men Li Ka-shing, Kinas rigeste mand og nr. 30 på listen over verdens rigeste mennesker, er en selfmade magnat inden for plastindustrien, der startede sin virksomhed med et lån på kun 6.500 US dollar, da han var 21 år. Han er kendt for sit filantropiske arbejde og har for nylig lovet 1 milliard Hongkong dollar (127 millioner US-dollar) til at støtte virksomheder, der er berørt af protesterne i Hongkong.

hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Asien
hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Asien

5. Sydamerika

Iris Fontbona arvede ægtemanden Andrónico Luksics mine- og drikkevareimperium i 2005. Men verdens rigeste latinamerikanske kvinde har grebet enhver mulighed for at gøre familievirksomheden endnu mere succesfuld. Fontbana har ingen akademisk grad, men har udvidet mine- og drikkevareimperiet betydeligt. Desuden har hun købt majoritetsaktier i tv-kanalen Canal 13. 

Sydamerikas rigeste person (med en formue på 24,6 milliarder US-dollar) er også ølbrygger. Jorge Paulo Lemann fra Brasilien har kontrollerende aktieposter i Anheuser-Bush InBev, verdens største bryggeri, som igen er ejer af Pilsner Urquell og Foster’s Lager.  Men han tjente sin formue som grundlægger af investeringsfirmaet 3G Capital. Han har en grad i økonomi fra Harvard, små må gøre det lettere for ham at tælle alle de penge.

hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Sydamerika
hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Sydamerika

6. Australien

Australiens rigeste person, australske Gina Rinehart, begyndte at læse økonomi ved University of Sydney, men afbrød studiet for at få en praktisk uddannelse i hendes fars jernmalmminedrift. Hun lærte godt af hvad hun så Da hendes far døde og efterlod et konkursbo, gjorde Rinehart alt for at sikre familieforetagendets formue. Med succes, fordi det blev et af Australiens førende mineselskaber.

Graeme Hart fra New Zealand erhvervede en MBA-grad fra University of Otago’s handelshøjskole. Hart fik adgang til skolen uden at opnå en bachelorgrad og derfor er hun på vores kort klassificeret som person “uden akademisk grad”.

Der er ikke anført mange lærere på vores liste over verdens rigeste personer. Men Papa Ny Guineas rigeste person - den tidligere ministerpræsident Michael Somare - brugte sin læreruddannelse til at inspirere unge på forskellige grundskoler og skoler for 12-18 årige, før han gik ind i politik.

hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Australien
hvilken bachelorgrad du har brug for for at blive en af ​​de rigeste mennesker i verden i Australien

Når det drejer sig om at udvikle din karriere, handler din grad ikke kun om, hvad du ved - det handler om, hvordan din uddannelse får dig til at tænke. Nogle gange er det det klogeste valg at vælge et emne, der udvider din forståelse af verden og få dit branchekendskab gennem erhvervserfaring. Hvad er sammenhængen mellem din uddannelse og dit karrierevalg? 

Kilder

Gå til bit.ly/RichestPeoplesDegrees for at få yderligere oplysninger om undersøgelserne bag dette projekt

Metode

Til at begynde med søgte vi den “rigeste person i land X”, den “rigeste person i X” og variationer af det på fransk og spansk, og derefter sigtede vi de første tre sider i Googles resultater. I alle de tilfælde, hvor der fandtes artikler, som svarede til søgetermen, var der en meget tydelig enighed på tværs af kilderne. Den eneste forskel viste sig mellem ændringer på listen i løbet af tiden (f.eks. en liste over de rigeste mennesker fra 2017 i forhold til en liste fra 2019). For at finde endnu flere kilder til underbygning af vores undersøgelse, søgte vi efter “rigeste person i X” efterfulgt af det navn, som vores første søgning fandt.

Der er ikke skelnet mellem personer fra et land, der bor i et andet land, og personer både fra det pågældende land og som faktisk også bor dér. Begge kategorier er medtaget i undersøgelsen. Hvis vi havde insisteret på at fastlægge enkeltpersoners statsborgerskab eller bopæl, ville det uden tvivl have øget antallet af poster med "Ingen data", ikke mindst fordi de superrige kun sjældent er knyttet til ét land.

Bemærk, at emnet “rigdom” er omgivet af hemmelighedsfuldhed. Nogle gange kunne vi kun finde et lille antal kilder, og i nogle tilfælde var fodnoterne til disse kilder ikke længere korrekte. I andre tilfælde hævdede kilderne, at en person var den rigeste (eller havde en akademisk grad), men den oprindelige kilde blev ikke konsekvent underbygget med et citat.

Med hensyn til kvalifikationerne fokuserede vores undersøgelse på bacheloruddannelser. Vi har ikke medtaget oplysninger om kandidatgrader, doktorgrader eller andre former for grader på ph.d.-niveau. Der var flere tilfælde, hvor vi kunne finde beviser på, at en person havde erhvervet en akademisk grad, men vi kunne ikke finde ud af, på hvilket fagområde. Disse tilfælde er klassificeret som “ukendt”. I nogle tilfælde havde personer opnået kvalifikationer uden bachelorgrad. Graeme Hart fra New Zealand f.eks. afsluttede en MBA-uddannelse, men har ingen bachelorgrad. I dette tilfælde har vi klassificeret ham som “uden grad”.  

Der var også tilfælde, hvor familier betragtes som de “rigeste mennesker“ i deres land. For overskuelighedens skyld har vi klassificeret disse familier på samme måde som personer.

 

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV9 min læst
Karrieremål i et cv
Karrieremål i et cv
Ansøgning7 min læst
Sådan skriver man en ansøgning uden erfaring
Sådan skriver man en ansøgning uden erfaring
CV9 min læst
Hvornår og hvordan du medtager referencer på et cv
Hvornår og hvordan du medtager referencer på et cv
Karriere21 min læst
Ansøge om job, når du er over 50 år og undgå forskelsbehandling på grund af alder
Ansøge om job, når du er over 50 år og undgå forskelsbehandling på grund af alder
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies