1. Blog
 2. Karriere
 3. Ansøge om job, når du er over 50 år og undgå forskelsbehandling på grund af alder
Skrevet af Paul DruryPaul Drury

Ansøge om job, når du er over 50 år og undgå forskelsbehandling på grund af alder

21 min læst
Ansøge om job, når du er over 50 år og undgå forskelsbehandling på grund af alder
Grafik udført af:Natalia Savinova
Undersøgelser viser, at ældre arbejdssøgende ofte udsættes for aldersdiskrimination. Hvad kan man gøre for at forebygge forskelsbehandling på grund af alder? Og er der lovbestemmelser for at give ældre arbejdstagere en hjælpende hånd? Endvidere viser vi, hvordan du med succes kan søge job, når du er over 50 år samt, hvordan du kan skrive et overbevisende cv.

Er alder bare et tal?

Aldersdiskrimination er et samfundsproblem i Danmark, da det indebærer at værdifulde kompetencer ikke bliver udnyttet. Alder er en af grundene til forskelsbehandling, hvilket indebærer at det kan ramme alle - såvel ældre som yngre. Det er dog især ældre mennesker, der rammes negativt, og ofte i forbindelse med jobsøgning og beskæftigelsesprocessen. Men det sker også på arbejdspladsen, selv blandt virksomheder der har en inkluderende mangfoldighedspolitik. 

De over 40 er enige om at når det kommer til arbejdsmarkedet, så alderen spiller en større rolle for hvert år der går. Som jobsøgende er din alder vigtig, og bestemt ikke "bare et tal".

Statistisk indsigt

"Af en meningsmåling, som er gennemført af Cv.dk fremgår, at halvdelen af personer over 40 år en gang har oplevet aldersdiskrimination. Det har oftest været tilfældet ved jobsøgning pr. e-mail eller telefon hos en anden virksomhed (54 %) eller ved en jobsamtale hos en anden virksomhed (48 %). I tilfælde af en intern ansøgning eller forfremmelse var der ikke så ofte mistanke om aldersdiskrimination (28 %)."

Undersøgelser udført af WerkLabs og The Mom Project viser, at 75 % af de 700 adspurgte personer over 40 år på et givet tidspunkt har oplevet at blive stemplet som “gammel” i deres jobsøgning. Denne fornemmelse af aldersdiskrimination forekommer i alle stadier af rekrutteringsprocessen:

 • F.eks. føler 67 % af de jobsøgende sig ikke velkomne, når de læser stillingsannoncens tekst på grund af sætninger med ord som “starter”, “ungt team” eller “meget dynamisk”. Især stillingsannoncer inden for digital markedsføring (81 %), reklame (84%) og finans (85 %) bruger hyppigt den slags termer. Klik her for at se mere information om regler for jobannoncer og aldersdiskrimination i jobannoncer. I mange avisartikler har journalister konstateret, at der regelmæssigt direkte eller indirekte stilles krav til kandidaternes alder.
 • Under jobsamtalen er recruitere og arbejdsgivere tilbøjelige til at bagatellisere stor erhvervserfaring, men lægger stor vægt på vigtigheden af moderne teknologi, selv hvis respondenterne har kunnet påvise, at de har tilegnet sig denne teknologiske viden.
 • Efter en jobansøgning afvistes ansøgerne f.eks. på grund af manglende “cultural fit - kulturel tilpasning”. Ifølge Pam Cohen, undersøgelsens hovedforfatter, er bemærkningen “du passer ikke til teamet” en måde at maskere forskelsbehandling på grund af alder på.

Aldersdiskrimination forekommer ofte. Med urette, fordi flere undersøgelser i årenes løb har vist, at ældre arbejdstagere præsterer på samme niveau eller bedre end yngre arbejdstagere. Personer over 55 år kan finde ud af at bruge de samme teknologier som deres kollegaer på mellem 18 og 35 år. Desuden er de mere stabile i deres præstationer og har mindre (syge)fravær.

At være god til sit arbejde forhindrer desværre ikke aldersdiskrimination. I Politiken står en artikel om de problemer der mødes, når folk over 50 år søger job. Når der ansættes nye medarbejdere, er det forbudt at fokusere på alderen. Alligevel ser det ud til at være næsten umuligt at få job i staten, når man har passeret de 50 år.

Som enhver anden form for diskrimination er også forskelsbehandling på grund af alder forbudt. Problemet er, at det er vanskeligt at bevise det. Derfor er spørgsmålet, hvad du selv kan gøre, hvis du med succes vil søge job efter din 50. fødselsdag. I det følgende giver vi dig en lang række tips, når du med godt resultat vil søge job, når du er over 50 år.

Ansøge om job, når du er ældre end 50 år: ekstra hjemmearbejde

De undersøgelser, der er nævnt ovenfor, viser, at du som ældre arbejdstager for det meste ikke har noget forspring, når du søger job. Derfor er du nødt til at lave hjemmearbejdet ekstra grundigt for at kunne skille dig positivt ud fra mængden af jobansøgere. For en god forberedelse til jobsøgningsprocessen er for personer over 50 år endnu vigtigere end for yngre jobansøgere.

Og denne jobsøgningsproces begynder allerede, når du stadig har dit gamle job. For livet er uforudsigeligt. Man ved ikke altid længe i forvejen, at man skal søge et andet job. Derfor gør du klogt i at træffe visse forberedelser i tilfælde af at “senere” pludselig viser sig at være “i dag”.

At tænke på efter man fylder 40 år

 • Hvis du ikke har oprettet en LinkedIn-profil, er det nu et godt tidspunkt at gøre det. Det vil øge din synlighed og gøre det lettere for dig at holde kontakten med dit arbejdsrelaterede netværk.
 • Vedligehold dit netværk og arbejd på at udvide det. Jo større dit netværk er, jo større er chancen for at en kontakt kan hjælpe dig med at finde et nyt job.
 • Fortsætte at deltage i kurser, uddannelse og videreuddannelse. Det er ikke kun nyttigt for dit nuværende job, men det vil også vise på dit CV, at du er tilhænger af princippet om livslang læring.
 • Og i forlængelse heraf skal du blive ved med at lære nye færdigheder. Arbejdsgiverne finder det særligt vigtigt at holde dine tekniske færdigheder ajour og opdaterede.

Vigtige ting at gøre det samme når du søger nyt job

Er du på udkig efter et nyt job og føler dig uforberedt? Så bør du begynde med følgende opgaver i dag.

 • Fortæl dit netværk, at du søger et nyt job, og forklar, hvad du er ude efter (både med hensyn til job og arbejdsgiver. Jo mere præcist (og begejstret) du kan fortælle om, hvordan dit drømmejob ser ud, des lettere er det for dit netværk at tænke på dig, når de støder på en passende ledig stilling.
 • Sæt din LinkedIn-profil “Open to Work”, og svar på interessant indlæg for at øge din synlighed.
 • Saml referencer og anbefalinger. Det ser godt ud på din LinkedIn-profil, kan altid bruges til jobsøgning og er en god anledning til at fortælle andre, at du søger nye udfordringer (brug dit netværk!).
 • Send en besked (via LinkedIn) til en interessant arbejdsgiver og fortæl ikke, hvad du har gjort, men hvad du kan, hvad du ønsker og hvilke idéer du har om den specifikke organisation.

Hvad kan man gøre for at forebygge forskelsbehandling på grund af alder?

Hvis du aktivt søger job, ønsker du selvfølgelig ikke at blive afvist på grund af din alder. Du kan undgå aldersdiskrimination ved at ansøge om det pågældende job med et cv, som ikke viser din alder. Det betyder, at du udelader din fødselsdato, hvornår du har taget afsluttende eksamen og undlader at nævne dine første års erhvervserfaring. I dette tilfælde skal recruiteren gætte din alder.

Fordele ved at udelade alderen på cv’et

 • Alder bidrager til billeddannelse. Recruiteren kan først lægge puslespillet færdigt, når vedkommende inviterer dig til jobsamtale. Hvis dine kvalifikationer og færdigheder passer godt til den ledige stilling, har du sandsynligvis vækket recruiterens nysgerrighed og dermed opnået større chance for at blive inviteret til jobinterview.
 • Da alderen mangler, skal recruiteren se ekstra godt på din erhvervserfaring, uddannelse og dine færdigheder og kompetencer for at kunne danne sig et godt billede af dig. Dette kan være til din fordel, især i job, hvor erfaring spiller en vigtig rolle.

Ulemper ved at udelade alderen på cv’et

 • Hvis du ikke nævner din alder, kan det også være til ulempe for dig. Recruiteren kan i så fald vurdere din alder højere end den faktisk er, eller lægger dit cv under alle omstændigheder på afslagsbunken, fordi vedkommende ikke har lyst til gætteleg.
 • Bliver du inviteret til jobsamtale, fordi dit cv giver indtryk af at du er en ung arbejdstager, så bliver du afsløret på dette tidspunkt. Recruiteren forventer en person i tyverne og ser, at en person i tresserne møder op til samtalen. Det er et negativt førstehåndsindtryk, som du vil undgå.

Derfor mener vi, at det ikke er den bedste løsning at fortie alderen.

Den bedste løsning for effektivt at bekæmpe aldersdiskriminering

Vær åben om din alder. Gør det bedste ud af din livs- og erhvervserfaring, og sørg for et overbevisende cv, som fremhæver, at du er engageret, energisk, lærevillig, interesseret og har masser af erfaring.

En ældre arbejdstagers cv

Hvis det er lidt tid siden, du sidst søgte job, trænger dit cv til ekstra opmærksomhed. Med disse tips kan du opdatere dit cv og optimalt præsentere dig selv.

 • Opdatér dine stillingstitler, tilpas gamle benævnelser til nuværende stillinger. En chef f.eks. kaldes nu om stunder teamleder eller manager og en sælger kaldes salgschef eller salgskoordinator for vigtige kunder.
 • Angiv din alder, men undlad aldersrelaterede udsagn der kan lyde negative. I stedet kan du skrive "Min store erhvervserfaring har givet mig..." og vise eksempler på, hvordan dine værdifulde kompetencer er nyttige for den specifikke arbejdsgiver.
 • Optimer dit cv med henblik på automatiserede søgesystemer, såkaldte Applicant Tracking Systems (ATS).  Ved hjælp af et ATS er det lettere for personaleafdelingen at følge ansøgere gennem hele jobsøgningsprocessen – fra modtagelsen af cv’et til den faktiske ansættelse. ATS søger i cv’erne nøgleord og kvalifikationer, som arbejdsgiveren har angivet. Derefter filtrerer ATS cv’erne med de fleste søgehit. På denne måde havner kun et lille udvalg af alle de modtagne cv’er på arbejdsgiverens skrivebord. Derfor er det af afgørende betydning at du i dit cv bruger nøgleord, som også er nævnt i stillingsannoncen, og vælger et layout og filinddeling, som er egnet til scanning i ATS.
 • Brug ekstra opmærksomhed på profilteksten i dit cv. I profilteksten beskriver du i nogle få sætninger, hvem du er som person og hvordan du passer til den ledige stilling og selve organisationen. Profilteksten står øverst på cv’et og læses opmærksomt af recruitere og arbejdsgivere. Her kan du fortælle om dine præstationer og ambitioner, samt vise, at du har stor erfaring og at du er villig til at lære.
 • Tilføj hobbyer og interesser til dit cv. Således kan du vise, at du er i fuld vigør og lever et aktivt liv. Her kan du også fremhæve specifikke færdigheder og give recruiteren et indblik i din personlighed.
 • I afsnittet erhvervserfaring sætter du fokus på de seneste 10 år; tidligere erhvervserfaring tæller næppe med. Arbejdsgiveren vil vide, hvilken viden, erfaring og hvilke færdigheder du har tilegnet dig i løbet at de sidste 10 år, som kan være til nytte for hans virksomhed.
 • Tilføj dine færdigheder og personlige kvaliteter, og afstem dem efter det, som arbejdsgiveren er ude efter. Læs stillingsbeskrivelsen nøje for at finde ud af, hvilke færdigheder og kompetencer, der er vigtige for at udføre jobbet til den fremtidige arbejdsgivers fulde tilfredshed.

At profilere sig selv som person over 50 i jobsamtalen

Er du blevet inviteret til jobsamtale på grund af dit overbevisende cv? Så forbered dig godt til spørgsmål, som direkte eller indirekte er relateret til din alder, for arbejdsgiveren kan eventuelt have nogle bekymringer og fordomme omkring din alder. Sørg for, at du kan forklare ned til den mindste detalje, hvorfor dine ekstra år med erfaring vil være en fordel for den stilling, du søger i virksomheden. Fjern fordomme omkring din villighed til at lære, lønkrav, viden om software og arbejdstempo. Fokuser på:

Erfaring: Takket være mange års erhvervserfaring har du set mange trends komme og gå på kontorer. Du ved godt hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer, lader dig ikke løbe om hjørner med og arbejder med en god portion selvtillid.

Engagement: Du har efterhånden tilegnet dig har en tydelig forestilling om, hvilken type virksomhed du passer til og hvilke opgaver du er god til. Du brænder for jobbet og trives ved at opnå et højere mål.

Stabilitet: Det er højst tænkeligt, at du som person over 50 år har en stabil hjemmesituation, tiden med en hektisk hverdag med småbørn er overstået og du har mere selverkendelse end for tyve år siden. Det gør dig til den stabile faktor i et ungt team.

Produktivitet: Når du har en masse erhvervserfaring, bliver det lettere for dig at udføre bestemte opgaver og påtage dig nye. Du har materien i fingerspidserne, har oplevet alt en gang før og ved, hvordan du skal løse uforudsete problemer. Alt dette øger din produktivitet.

Loyalitet: I modsætning til unge arbejdstagere, der gerne skaber sig en karriere gennem jobshopping, er du den loyale arbejdstager. Du skifter ikke job på grund af den mindste anledning, men prøver at få mest muligt ud af din stilling.

Alsidighed: Som person over 50 år har du for det meste haft forskellige job og stillinger. Derfor har du stor viden om forskellige forretningsprocesser. Det sætter dig i stand til at hjælpe dine kollegaer med deres opgaver, når der er travlt, eller du kan overtage deres projekter ved sygdomsfravær.

Ordninger for dig som person over 56 som søger job

Der findes flere ordninger og muligheder for arbejdssøgende, arbejdstagere og arbejdsformidlere. De har til formål at støtte personer over 56 år, når de søger job.

Som jobsøgende kan du gøre arbejdsgivere og arbejdsformidlere opmærksom på nedenstående fordele og ordninger, som kan være til fordel for arbejdsgiveren.

 • En ansættelse på prøvebasis: du arbejder i en virksomhed på prøvebasis. Arbejdsgiveren eller arbejdsformidleren kan profitere af en finansiel fordel, hvis de ansætter dig efter prøveperioden.
 • Kompensationsaftalen: Hvis du bliver syg, modtager arbejdsgiveren sygedagpenge.
 • Tilskud til lønudgifter: Hvis du bliver ansat og arbejder vedvarende i det pågældende job, modtager arbejdsgiveren tilskud til lønudgifterne.

Arbejde som person over 65 eller efter pensionsalderen

Der er stadig flere mennesker, som fortsætter med at arbejde, når de er fyldt 65 år. De holder af at have rytme og struktur i deres dagligdag, at være blandt mennesker, at dele deres viden samt kunne gøre sig nyttige.

Efter at have nået pensionsalderen fortsætter denne gruppe mennesker med at arbejde for den arbejdsgiver, de har været ansat hos i mange år. Foruden deres løn modtager de også folkepension og eventuelt også en supplerende arbejdsmarkedspension. Det er for øvrigt også muligt at udsætte udbetalingen af en supplerende pension. På hjemmesiden Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering gøres der rede for de forskellige muligheder og tilhørende følger for pensionsindtægter og skatter.

Er du over 65 år og vil du gerne arbejde (igen)? På nuværende tidspunkt er der mange forskellige hjemmesider med ledige stillinger til ældre. Eksempler:

Aktiv jobsøgning efter at du er fyldt 50 år

Du har søgt job i længere tid, men hidtil er det ikke lykkedes at få job. Så er det tid til at udvide din horisont og give din jobsøgning en positiv vending. Det er vigtigt, at du ikke sidder stille, for arbejdsgivere lægger især vægt på, hvad du har lavet i de sidste tre år. Det giver et dårligt indtryk, hvis du har været arbejdsløs i den periode. Derfor bør du sørge for at du altid har noget at gøre, f.eks. en uddannelse, frivilligt arbejde eller et praktikforløb. Vores tips:

 • Følg et kursus, en træning eller en uddannelse. Det er altid værdifuldt at lære noget nyt. Se på dette website, hvilke uddannelser der passer til dit erhverv.
 • Følg et webinar om ældre på arbejdsmarkedet på Dansk Arbejdsgiverforeningens website.
 • Har du masser af erhvervserfaring, men fremgår det ikke af dit cv? Gør din erfaring tydelig med et erhvervserfaringscertifikat.
 • Kan du ikke finde job i din branche? Informér dig om et karriereskift, hvor du kombinerer omskoling og arbejde. Der er stor mangel på personale i sundhedsvæsenet, inden for undervisning, it og teknik. Det tager et studium på et eller to år, men det er tilstrækkeligt til at starte på din nye karriere.
 • Overvej et praktikforløb. Under et praktikforløb kan du vise, hvad du kan bidrage med i et bestemt job, så fordomme om din alder kan elimineres. Du er sikkert ikke den første, som klarer at trylle en praktikplads om til en fast ansættelse. Søg på “praktik” og den ønskede stillingsbetegnelse på jobsites.
 • Det samme gælder frivilligt arbejde. Måske du ad denne vej kan tiltrække dig opmærksomhed som værdifuld medarbejder. Hvis ikke, så ser det i hvert fald godt ud på dit cv.
 • Du kan også koncentrere dig om information om arbejdstagere, som specifikt søger ældre personale. F.eks. på Seniorhåndbogen.dk
 • Besøg firmaers åbent-hus-dage. Nu om stunder er det også muligt online, hvilket gør det endnu nemmere at “smage på” atmosfæren hos forskellige arbejdsgivere.
 • Har du fået den ene afvisning efter den anden på din ansøgning? Så kan det være en god idé at overveje at arbejde som freelancer. Det er den ideelle måde at tage ansvar på og arbejde for kunder, som bevidst vælger dig på grund af din erfaring, viden og kompetence!

Og sidst, men ikke mindst: fortsæt med at bruge og udvide dit netværk. De fleste ledige stillinger bliver stadig besat via bekendte. Så sørg for, at dit netværk ved, at du søger job og profilér dig selv som jobsøgende. Held og lykke!

Har du lyst til at læse mere om aldersdiskrimination og jobsøgning, når du er over 50 år?:

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
Ansøgning8 min læst
Sådan skriver eller beder du om et anbefalingsbrev
Sådan skriver eller beder du om et anbefalingsbrev
Jobsamtale12 min læst
5 jobsamtalefærdigheder der vil få dig ansat i 2024
5 jobsamtalefærdigheder der vil få dig ansat i 2023
CV11 min læst
Hvad står cv for?
Hvad står cv for?
Ansøgning5 min læst
Undersøgelse: Hvordan adskiller ansøgninger sig fra hinanden verden over?
Undersøgelse: Hvordan adskiller ansøgninger sig fra hinanden verden over?
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies