1. Blog
 2. Karriere
 3. Sådan skriver du et opsigelsesbrev (og andre tips til at fratræde en stilling på en elegant måde)
Skrevet af Paul DruryPaul Drury

Sådan skriver du et opsigelsesbrev (og andre tips til at fratræde en stilling på en elegant måde)

16 min læst
Sådan skriver du et opsigelsesbrev (og andre tips til at fratræde en stilling på en elegant måde)
Find ud af, hvorfor et godt opsigelsesbrev er vigtigt, hvordan man skriver det og se vores eksempler på opsigelsesbreve, som du kan bruge gratis.

Hvorfor du har brug for et godt opsigelsesbrev, når du fratræder din stilling

Det første, der skal tages i betragtning: På de fleste arbejdspladser er et opsigelsesbrev et officielt juridisk dokument med juridiske konsekvenser. Du kan i din ansættelseskontrakt være forpligtet til at overholde et opsigelsesvarsel på to uger, og der kræves en skriftlig opsigelse. Men bortset fra det bør du også tænke på dit professionelle omdømme.

Før du opsiger din stilling, har du forhåbentlig allerede fået et nyt job eller fået øje på et andet job. Men hvis dette job ikke er til evigheden, har du sandsynligvis brug for et andet job derefter. Fremtidige arbejdsgivere kan ringe til dine tidligere arbejdsgivere for at få referencer, også uden dit samtykke. Det kan også være en god idé at bede din nuværende chef om en anbefaling, som du kan bruge i fremtiden.

Elevator Pitch Newsletter: Tips til cv-skrivning og jobsøgning.

Hver anden uge indsamler vores eksperter de bedste tips til karriere og cv-skrivning, som tager mindre end 15 minutter at læse. Direkte i din indbakke! (Nyhedsbrevet er skrevet på engelsk.)

Ved at tilmelde dig, accepterer du CV.dk’s vilkår og betingelser Servicevilkår og Privatpolitik

Så selvom du hader dit nuværende job, er det det bedste at forlade det på god fod med din arbejdsgiver. Et professionelt omdømme kan synes at være en irrelevant idé for dig personligt, lige indtil du har fået et dårligt omdømme. Og derefter bliver det til en realitet med alvorlige følger. Selv i tilsyneladende ubetydelige job bliver folk ofte overraskede over, hvor vanskeligt det er at komme af med det dårlige indtryk, de har efterladt, fordi de smækkede med døren, da de forlod en tidligere stilling. Det betyder, at det er en dårlig idé at fortælle dine nuværende chefer, at de kan “gå ad Hekkenfeldt til”, hvis du vil beholde et godt omdømme. 

Du kan have krav på feriepenge, en fratrædelsesgodtgørelse eller sundheds- og pensionsydelser. Og så kan det være, at du har brug for en venlig medarbejder på personaleafdelingen, som kan forklare dig, hvordan du kan overføre dine pensionsydelser eller beholde din sygesikring. Vil du VIRKELIG sige til din arbejdsgiver, at han kan gå ad Bloksbjerg til og så forvente, at virksomheden allervenligst hjælper dig med at forlade virksomheden?

Selv hvis du er blevet behandlet dårligt i din nuværende stilling, er det bedst at finde dig i din krænkelse, opføre dig som en professionel og vise rygrad og rejse i god indbyrdes forståelse. I det lange løb vil du være glad for, at du gjorde netop det.

Skabelon til opsigelsesbrev og hvad en skriftlig opsigelse skal indeholde

Så lad os tale om hvad der skal til for at skrive et opsigelsesbrev og kaste et blik på en effektiv skabelon for et opsigelsesbrev (for at sikre, at vores analyse er baseret på virkeligheden). Nedenfor har vi sat de grundlæggende fakta, som din skriftlige opsigelse skal indeholde, op på en række:

 • Sidehoved med dit navn og dine kontaktoplysninger
 • Modtagerens navn, virksomhed og adresse
 • Dato
 • Overskrift
 • Første afsnit: En sætning eller to om at du ønsker at opsige din stilling og fra hvilken dato.
 • Andet afsnit: Sig tak for den tid, du arbejdede for virksomheden
 • Tredje afsnit: Gør opmærksom på, at du er villig til at hjælpe med overgangen
 • Fakultativt: Din begrundelse for opsigelsen
 • Afslutning

Eksempel på opsigelsesbrev  

Lad os lige se på, hvordan et godt opsigelsesbrev ser ud, før vi dykker ned i hvert enkelt afsnit:

Eksempel på opsigelsesbrev 
Eksempel

Vedr.: Opsigelse

Dagen jeg har gået og frygtet for, er kommet. Jeg har i et stykke tid overvejet at flytte til Århus sammen med min kone, og nu har jeg modvilligt accepteret en stilling hos Madsens Maskinfabrik A/S. Det er med tungt hjerte jeg hermed opsiger min stilling med to ugers varsel. Min sidste arbejdsdag hos Olsens vil være den 29. august.

Vores gode samarbejde har bidraget til min vækst, både personligt og professionelt, og jeg har lært meget af din empatiske ledelse. Tak fordi du altid prioriterede teamets behov højere end virksomhedens.

Jeg garanterer en problemfri overgang og vil være glad for at få mulighed for at videregive min ekspertise til min efterfølger.

Jeg ser frem til at mødes igen en gang i fremtiden. Jeg ønsker dig, teamet og virksomheder alt det bedste fremover.

Med venlig hilsen,

Frederik Møller

Forstået!

Kopiér til udklipsholder

Forstået!

Eksempler på opsigelsesbrev og brevets opbygning  

Her er nogle praktiske vink om at skrive et opsigelsesbrev med den korrekte opbygning og i rette format.

Sidehoved

Sidehovedet øverst på siden (det samme som et brevhoved) bør indeholde dit navn, din adresse, dit telefonnummer og din e-mailadresse.  

Du har muligvis allerede et sidehoved, du bruger til cv'er eller ansøgninger, som du har brugt til din jobsøgning, og hovedformålet er det samme: Modtageren skal vide, hvordan du kan kontaktes, hvis det er nødvendigt. 

Som regel er det bedst at oplyse dine private kontaktoplysninger, (telefonnummer og e-mailadresse), fordi dit telefonnummer og din e-mailadresse på dit arbejde snart ikke længere vil være tilgængelige for dig. Husk at opsigelsesbrevet kan blive opbevaret i årevis og at virksomheden muligvis skal kontakte dig fremover med informationer, der er vigtige for dig.

Modtager

Skriv navn og titel på din overordnede og virksomhedsnavnet og adressen i venstre sidemargen under sidehovedet, som om du adresserer en konvolut, der sendes med almindelig post. Husk også at medtage modtagerens e-mailadresse og telefonnummer.

Af dette fremgår det klart, at du sendte opsigelsesbrevet til den rigtige person. Og hvis der i fremtiden måtte opstå spørgsmål om din fratræden, er det nemt at kontakte den person, som brevet blev sendt til.

Dato

Indsæt en linje under modtagerens navn og adresse og skriv dags dato eller den måned, dato og det år, når du vil aflevere eller sende brevet. 

Normalt anses dette ikke for at være nødvendigt i elektronisk kommunikation, som dateres automatisk. Alligevel kan opsigelsesdatoen blive til et juridisk eller kontraktmæssigt problem, så det er bedst at skrive datoen fuldt ud.

Overskrift

Det er normalt en god idé at give brevet en overskrift. Den skal være en præcis og dækkende betegnelse for det brev handler om, i det her tilfælde altså: Opsigelse.

Første afsnit

I det første afsnit må du gerne uden omsvøb meddele, hvad brevet drejer sig om, uden at være uhøflig. Du opsiger din stilling som X hos virksomhed Y med fratrædelse den Z [dato].  

Her er et godt eksempel på det første afsnit i et opsigelsesbrev:

Eksempel

Kære Tove,

Efter at have arbejdet i otte år for jeres virksomhed, beklager jeg hermed at meddele, at jeg opsiger min stilling som elektroingeniør ved SAS A/S med to ugers varsel. Min sidste arbejdsdag vil være fredag, den 4. december 2020.

Forstået!

Kopiér til udklipsholder

Forstået!

Bemærk, at det ikke er nødvendigt at udtrykke beklagelse eller være fuld af lovord om den virksomhed, du forlader. Men der er måder, hvorpå du kan mildne den virkning, som din foruroligende nyhed måtte have på din overordnede. Du kender din specifikke situation (og din chef) bedre end nogen anden, og hvis du vil efterlade et godt indtryk, er det værd at overveje, hvordan du gør det.

I mange opsigelsesbreve skrives, at medarbejderen arbejder indtil en eller anden dato, men der kan rejses tvivl om, hvorvidt det vil være din sidste dag i ansættelsesforholdet eller den første dag, du planlægger ikke at møde op igen. Det er bedst at være klar over det. Virksomheden kan trods alt have lyst til at holde en lille fest, og det ville være en skam, hvis de planlagde festen en dag for sent.

Andet afsnit

I andet afsnit i opsigelsesbrevet takker man sædvanligvis for at man fik mulighed for at arbejde for virksomheden. Eventuelt vil du lige nævne, hvor meget du har lært, hvilken fornøjelse det har været at arbejde i firmaet eller hvor meget du vil savne det pågældende job. 

Her er et eksempel på, hvad du kan skrive:

Eksempel

Det har på mange måder været mit livs bedste job, og jeg er så taknemmelig for, at du ansatte mig på et tidspunkt, da jeg ikke havde ret megen erfaring på dette område. Jeg vil aldrig glemme glæden ved at arbejde i et arbejdsmiljø, der er præget af gode kollegaer og vilje til samarbejde.

Forstået!

Kopiér til udklipsholder

Forstået!

På den anden side er det også godt muligt, at du opsiger din stilling, fordi det er en forfærdelig virksomhed og et dårligt job, som du hader. Og hvis det er tilfældet, ved din chef sikkert allerede, hvordan du virkelig har det. Men uden at forsøge at bagatellisere forholdene, er det det bedste at slutte med en positiv sætning:

Eksempel

Jeg takker for at have fået muligheden for at arbejde hos SAS, og jeg ønsker firmaet og mine hårdtarbejdende kolleger det bedste fremover.

Forstået!

Kopiér til udklipsholder

Forstået!

Du vil muligvis skrive mere end tre afsnit, især hvis du ønsker at understrege, at det virkelig var en god oplevelse at arbejde i firmaet.  

Men et opsigelsesbrev bør ikke være længere end én side. I sidste afsnit bør du give udtryk for at du er villig til at hjælpe i tilfælde af eventuelle overgangsproblemer, at du står til rådighed ift. oplæring af din efterfølger eller er villig til at lette følgerne af din fratrædelse.

Her er et eksempel på, hvordan du kan afslutte dit opsigelsesbrev:

Eksempel

Selvfølgelig står jeg til rådighed for at hjælpe med at oplære min opfølger eller for noget andet, som jeg kan hjælpe med for at bidrage til en problemfri overgang. Tøv ikke med at kontakte mig når som helst med eventuelle problemer. Endnu en gang tak for otte gode år i jeres virksomhed.

Forstået!

Kopiér til udklipsholder

Forstået!

Afslutning

Sig farvel på en enkel måde ved at skrive “Med venlig hilsen”, “Venligste hilsner” eller “Alt det bedste”, og skriv dit navn nederst. Underskrev brevet over linjen med dit navn, hvis du sender en papirkopi af brevet.

Opsigelsesbrevets format

Overhold det almindelige format for et formelt forretningsbrev, når du skriver opsigelsesbrevet, præcis på samme måde som når du skriver en ansøgning ved jobsøgning. Brug et tiltrækkende sidehoved med dine kontaktoplysninger. Medtag modtagerens navn, virksomhed og adresse, og datoen.

Brug en letlæselig skrifttype i en læsbar skriftstørrelse på 10 til 12 punkter. Venstrejustér teksten, og brug ikke lige margener.

Afsnittene bør ikke være indrykket og der skal være afstand mellem dem. Indstil en margen på mindst 2,5 cm til venstre og højre samt i top og bund.

Fordi opsigelsesbreve typisk er korte, vil du se, at den nederste halvdel af siden er tom. Hvis det er tilfældet, kan du vælge større margener eller tilføje mere hvidt rum mellem elementerne på siden. Vælg et sidelayout, der er visuelt afbalanceret.

Opsigelsesbrevets format

Eksempel

17. august 2020

Vedr.: Opsigelse

Jeg opsiger hermed min stilling til fratrædelse den 29. august 2020.

Det har ikke været nogen nem beslutning. De sidste fem år hos Olsens har været meget inspirerende og jeg er taknemmelig for hvad jeg har lært og det udviklingsforløb, jeg har gennemgået.

Tøv ikke med at bede om min hjælp, hvis jeg på nogen måde kan hjælpe med overgangen. Jeg sætter pris på din støtte og forståelse.

Jeg ønsker dig og teamet held og lykke i fremtiden.

Med venlig hilsen,

Mette Jørgensen

Forstået!

Forstået!

Kopiér til udklipsholder

Opsigelsesbreve bør i reglen holdes ligetil og skal gå lige til sagens kerne. Der er ingen grund til at gå i detaljer om, hvorfor du vælger at opsige stillingen eller takke i overstrømmende vendinger for alle de muligheder du har fået, når du ser tilbage på din lange karriere i virksomheden. 

Du skylder ikke nogen en forklaring på, om du overvejer et karriereskift eller om du søger en ny udfordring hos en konkurrerende virksomhed. Du behøver ikke engang takke din arbejdsgiver, men du bør dog altid være professionel og høflig. 

I nogle tilfælde kan du, af en hvilken som helst grund, skrive et koncist og enkelt opsigelsesbrev, som blot informerer arbejdsgiveren om din forestående fratrædelse. 

Eksempel

Vedr.: Opsigelse

Jeg opsiger hermed min stilling som advokatmedhjælper hos Jacobsens Advokatfirma med to ugers varsel. Min sidste arbejdsdag vil være den 8. marts.

Med venlig hilsen,

Natalie Bjerregaard

Forstået!

Kopiér til udklipsholder

Forstået!

Sørg for at have opsigelsesbrevet klar

Inden du informerer din chef om din forestående fratrædelse, bør du have dit formelle opsigelsesbrev klar. Du kan faktisk skrive det ud, underskrive det, putte det i en kuvert og aflevere det personligt, når du fortæller din arbejdsgiver, at du vil fratræde stillingen.

Alternativt skal du være forberedt på at e-maile dit opsigelsesbrev umiddelbart efter dette møde. Hvis tiden er afgørende, f.eks. hvis du skal opsige din stilling med to ugers varsel i dag, er dette krav opfyldt med det samme.

Det kan være en god idé at spørge din overordnede, om du skal informere andre personer højere oppe, som f.eks. personaleafdelingen eller kontorchefen, om din fratrædelse. Afhængigt af din situation, vil du muligvis også spørge, om det er i orden at fortælle dine kollegaer, at du fratræder din stilling. 

Din begrundelse (eller ingen) for din opsigelse

Din chef, andre teammedlemmer og selv din foretrukne kantinedame vil sikkert undre sig over, hvorfor du forlader virksomheden. Det er et naturligt spørgsmål, og du skal formulere et eller andet svar for at tilfredsstille den forståelige menneskelige nysgerrighed hos folk omkring dig. Men du behøver ikke nødvendigvis at angive dine grunde i opsigelsesbrevet.

Du kan have en simpel forklaring, som alle kan forstå:

 • Du er gravid i niende måned og du vil gerne være hjemme hos dit nyfødte barn i barnets første leveår.
 • Du har altid ønsket at opnå en grad i en videregående uddannelse, og nu har du midlerne til at dyrke dine studier på fuld tid.
 • Du har fået tilbudt en stipendiat, som indebærer, at du skal rejse verden rundt i et år, og denne mulighed vil du ikke få en anden gang.
 • Du fylder snart 60 år, har sparet penge op hele dit liv, lige købt en ny sejlbåd og Middelhavet drager.

Hvis du har en helt forståelig grund til at opsige dit job, som ikke fornærmer nogen, er der ingen grund til ikke at nævne den i dit opsigelsesbrev. Det betyder ikke, at du skal gøre det, men der er ingen grund til, hvorfor du bør lade være.

Du ønskes en harmonisk fratrædelse og held og lykke med dit næste eventyr! 

Vil du bygge et jobværdigt cv uden besvær? Start gratis — prøv vores CV-bygger nu

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV12 min læst
Sådan skrives en cv-profiltekst (6 tips og eksempler)
Sammenfatning, formål
CV10 min læst
Personlig analyse: dette er hvad folk sætter på deres CV
Personlig analyse: dette er hvad folk sætter på deres CV
CV5 min læst
En profiltekst på dit cv: Hvad du (ikke) bør gøre
En profiltekst på dit cv: Hvad du (ikke) bør gøre
CV11 min læst
Hvad står cv for?
Hvad står cv for?
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies