1. Blog
  2. CV
  3. Europass CV: Få fordele og mange ulemper ved at oprette et europæisk cv
Skrevet af Karl KahlerKarl Kahler

Europass CV: Få fordele og mange ulemper ved at oprette et europæisk cv

15 min læst
Europass CV: Få fordele og mange ulemper ved at oprette et europæisk cv
Ved at bruge Europass slutter du dig til den kilometerlange række af jobsøgere, som vil blive overset. Lad det ikke ske! Undersøg fordelene og ulemperne ved at oprette et cv ved hjælp af Europass CV.

“Europass” kan betyde to ting: en europæisk togbillet eller et system til oprettelse af et cv for at få job i Europa. Og uanset hvad, vil du se masser af hjul spinne rundt og rund, fordi sagen er kompliceret. Men der er ingen grund til at være bekymret. Vi er her for at gøre det hele enkelt og forklare de få fordele og mange ulemper ved Europass CV nedenfor.  

Europass CV-systemet er et velment initiativ til at standardisere det papirarbejde, som folk giver sig i lag med, når de søger job i Europa. Det er et webbaseret system til fremstilling af et gratis elektronisk dokument, der indeholder dine kontaktoplysninger, din arbejdserfaring, uddannelse og andre kvalifikationer, der kvalificerer dig til at få beskæftigelse.  

Det er med andre ord en online-generator af, hvad amerikanerne og canadierne kalder “resume”, og hvad europæerne kalder et cv. Og desværre er det et værre rod.  Europass curriculum vitae (CV) er i vid udstrækning blevet bespottet for at have et dårligt layout, være forældet og ineffektivt. Det er det, mange kalder discountløsningen på et cv, og desværre er der en masse sandhed i denne mening.

Det er et forsøg fra et omfattende, flersproget europæisk bureaukrati på at standardisere et dokument på én side, der bør handle om én persons jobfærdigheder. I teorien ville dette gratis, web-genererede dokument give alle og enhver i hele verden lige muligheder for at konkurrere om ethvert job i Europa. Men desværre når det ikke målet.

Det er, som om hele Asien, Afrika eller hele Latinamerika har besluttet sig for en løsning, der opfylder alles behov og ønsker, så millioner af mennesker på de store kontinenter kan søge et job. Det er en god idé, men desværre virker den ikke.  

Europa er et forskelligartet kontinent med en markedsøkonomi, hvilket betyder, at cv'er er mere effektive, når de følger arbejdsmarkedets kvalitetsstandarder i stedet for bureaukratisk harmonisering. For ikke at nævne det faktum, at arbejdsmarkedet er hurtigt til at reagere på forandringer… hvilket offentlige tjenester aldrig gør.

Idéen bag Europass CV

Europa, det lille, men forskelligartede kontinent, har gjort mange rosværdige forsøg på at forene sine forskellige lande ved at fjerne unødvendige grænser. I 1999 nåede den Europæiske Union det fantastiske mål at trække de nationale valutaer tilbage til fordel for den generelt accepterede euro. Prøv bare det en gang på et hvilket som helst andet kontinent!

Europa er blevet et samfund af nationer med forskellige sprog, kulturer og skikke, men grænsekontroller og de fleste andre barrierer mellem de enkelte EU-lande findes ikke mere. Så hvorfor ikke standardisere et system for italienere, så de kan søge beskæftigelse i Tyskland, eller for schweizerne, så de kan finde arbejde i Spanien? Det er tanken bag Europass: normalisering af fremgangsmåden for europæere, der rækker ud over grænserne for at få job.

I 2004 vedtog Europa-Parlamentet Europa-Kommissionens forslag om “en fælles ramme for gennemsigtighed i kvalifikationer og kompetencer”, der blev til Europass. Siden da er over 100 millioner cv'er blevet oprettet online.

Hele porteføljen består af fem Europass-dokumenter, der kan bruges som dine digitale kvalifikationer:

Hvis det lyder som et overkill af oplysninger, er det det sandsynligvis også. De fleste arbejdsgivere foretrækker et cv på én side. Ansættelseschefer holder af effektivitet og kortfattethed, ikke en kedsommelig liste over bureaukratiske krav.

Fordele ved Europass

At Europass er gratis, er muligvis den største fordel ved det. Det er det hyppigst brugte cv-format i hele Europa. Du kan oprette, gemme og dele cv'er på 29 sprog. Europass kan også hjælpe dig med at skrive en ansøgning. 

Du behøver ikke at være fra Europa for at kunne bruge Europass-systemet til at oprette et cv. Systemet er udviklet med henblik på brug i Europa, men du behøver ikke være fra Europa for at bruge det. Nogle europæiske arbejdsgivere kan være vant til at bruge dets format og kan muligvis foretrække det. Men et Europass cv er aldrig påkrævet for at søge job i Europa, og der er faktisk mange arbejdsgivere, der ikke bryder sig om det.

Sandheden er, at det eneste reelle scenarie, hvor Europass giver en fordel, er, når en ansøger hverken har tid eller ressourcer til at investere i et godt cv. Og ansættelseschefen er ligeglad med kvaliteten af cv’et.

Lyder det som en situation, som du gerne vil befinde dig i? Ikke rigtigt. Hertil kommer, at job som disse er næsten uddøde.  Et godt cv får recruitere til være opmærksomme på din ansøgning… og et dårligt cv kan i alvorligt skade dine karrieremuligheder.

Ulemper ved Europass

Her er nogle overskrifter, du kan finde, hvis du søger oplysninger om Europass på internettet:

  • “Hvorfor bør jeg undgå Europass-CV som pesten?”
  • “Dit Europass-CV ødelægger dine chancer”
  • “Hvorfor Europass er dårligt for din karriere”
  • “Hvorfor jeg ikke bryder mig om Europass-CV’er”
  • “Hvorfor du ikke bør bruge Europass-CV”

Lad os nærmere se på hvorfor.

Europass CV er berømt for at være utiltrækkende.

Gabende tomrum, der spiser kostbar plads op. Et fjoget logo, der bruger endnu mere plads. Enorme mellemrum mellem punkttegn og tekst. Tekst med lige margener, der trækker ordene ud fra hinanden på en underlig måde. En side, hvor næsten alle oplysninger står i venstre side og højre side er tom. Grimme skrifttyper og andre typografiske fejl.

Vi håber, at designerne vil tilgive os for at sige (baseret på årtiers erfaring i den professionelle verden): Det er et helt forfærdeligt cv at se på. Der er bare ingen vej udenom, så barsk som det end lader til at være. Googl blot “Europass CV billeder”, og du vil se, hvad vi mener. Europass CV opretter cv’er med et layout, der vækker ubehag og vil give arbejdsgiverne en dårlig smag i munden før de overhovedet har læst det første ord.

Den moderne verden er meget visuelt indstillet, så vi kan ikke bare lade som om, at design ikke betyder noget. Design er af afgørende betydning. Vi synes om apps med flotte grænseflader. Hjemmesider med elegante menuer. Telefoner med moderne linjeføring og farver... og arbejdsgivere kan godt lide veldesignede cv’er.

Europass CV online-bygger: Umådeligt irriterende grænseflade 

Vi forsøgte at oprette et personligt cv online ved hjælp af Europass CV og syntes, at oplevelsen var enormt frustrerende. Til at begynde med skal du oprette en profil med dine kontaktoplysninger, din arbejdserfaring, uddannelse, sprogfærdigheder - og en MASSE unødvendige kategorier, som du heldigvis kan springe over. Hvis du har udfyldt alle mulighederne, får du med stor sandsynlighed et cv på op til 10 sider.

Når du har oprettet din profil, er du tilsyneladende havnet på en blind vej. Der er ingen knapper som f.eks. “Næste” eller “Download cv”, så du er nødt til at gå i gang med at lede efter dem. Vi brugte en halv times tid på at finde ud af, hvad det næste skridt var, og vi gav næsten op.

Det rejser spørgsmålet: Er det overhovedet din tid værd? Eller den stress og frustration, du oplever?

Til sidst fandt vi ud af, at du skal klikke på “Mig”-knappen, hvorefter der åbnes en rullemenu uden hjælp. Ved en ren tilfældighed opdagede vi, at man skal klikke på “Mig”-knappen TO gange for at finde valgmuligheden “ Opret et cv”. Det ser ud til, at den eller dem, der har designet denne grænseflade, bør genoverveje, hvordan de behandler brugerne af deres tjeneste.

På næste side skal du, hvis du går glip af instruktionen om at du skal vælge de dele af din profil, der skal medtages på dit cv, downloade et dokument, der kun indeholder dit navn! Hvorfor har nogen oprettet en valgmulighed, der giver dig mulighed for at downloade et “cv”, der kun indeholder dit navn?

Der var gået næsten en time uden at der var udsigt til et cv. Der var kun et tomt dokument. Det er overflødigt at bemærke at vi allerede på dette tidspunkt var frustrerede og satte spørgsmålstegn ved vores beslutning om at tilmelde os Europass.

Websted fuldt af fejl

På tre steder ændrede webstedet de datoer, vi havde indtastet. En fødselsdag den 13. juni blev ændret til 12. juni og da vi insisterede på 13. juni, blev den ændret til 11. juni!  

En dato for start af en uddannelse på universitetet i 1986 blev ændret til 1985 og selvom vi rettede fejlen, nægtede webstedet at korrigere den. En dato for start på et nyt job i 1989 blev ændret til 1988, og derefter nægtede webstedet også at rette denne dato.  

Af en eller anden grund spørger webstedet også, om du har et “motto”. Men hvis du indtaster det, vises det aldrig på cv’et, så man skal gætte sig frem til, hvad der skal være meningen med det.

Redigering af prøveversion og fejl

Hvis du vil have et cv, der ikke er på mere end en side - og det anbefales på det kraftigste - skal du arbejde på det. Eller mere præcist skal du kæmpe mod webstedet for at opnå dette.

Webstedet indeholder forskellige forhåndsvisninger, men det viser ikke sideskift.  Så du kan være nødt til at downloade et to-siders cv flere gange, og hver gang fravælge nogle af de oplysninger, du vil medtage, før du har fremstillet det endelige produkt, der passer på en side.

På grund af al den spildte plads, der er indbygget i cv’ets layout, endte vi med at slette en postadresse, hjemmeside, LinkedIn-side, sprog og et tidligere job. Men der ville have været plads til alle disse oplysninger, hvis siden var designet intelligent.

Tonsvis af spildt plads

Det åbenlyse spild af plads i cv-skabelonerne er intet mindre end designfejl. I én skabelon er alle oplysninger justeret langs venstre margen på en sådan måde, at der fråset med en enorm mængde vandret plads på siden, så hele den højre side på siderne er tom. Der var f.eks. en linje hver til 1) navn 2) nationalitet 3) telefonnummer 4) fødselsdato 5) køn 6) e-mailadresse 7) hjemmeside og 8) postadresse. Alle disse var venstrejusterede og der var store mellemrum imellem dem. Dette krævede en fjerdedel af siden!

Cv-skabeloner/design som disse er nok til at give de fleste recruitere alvorlige symptomer på panikanfald.  

Sådan forberedes et fantastisk europæisk cv

Mange arbejdsgivere, der ser endnu et Europass-cv på deres skrivebord, vil - for at sige det rent ud - lægge det til side til fordel for et professionelt designet cv, der rent faktisk ser godt ud. Så hvis man vælger at bruge et Europass-cv, kan det faktisk gøre mere skade end gavn. Derfor er der så mange artikler på nettet med titler som “Hvorfor Europass skader dine karrieremuligheder”.

Du vil være bedre stillet, hvis du vælger en anden som helst løsning. Brug en tjeneste, der opretter professionelle cv’er, som du skal betale for, men det er det hele værd. Du vil få et større udvalg af skabeloner, mere intuitive værktøjer i en cv-bygger og det er nemmere at redigere cv’et. Det vigtigste er, at du får et langt bedre slutprodukt.  

Eller opret dit cv selv, hvis du har nogen som helst designfærdigheder. Du kan hente inspiration fra flere eksempler på nettet. Start din bærbare computer, åbn Microsoft Word og kom i gang. Det vil være vanskeligt at gøre det dårligere end Europass.

Nogle konklusioner

Kort sagt er Europass CV et mangelfuldt system, der giver enhver muligheden for at oprette et gratis cv. Men systemet er langt fra brugervenligt, skabelonerne er dårligt designet, og det færdige produkt er så utiltrækkende, at mange arbejdsgivere ikke bryder sig om det.

Du kan bruge Europass, hvis du ikke har et alternativ, men så kommer du til at stå i kø med millioner af andre jobansøgere, der sender lidet attraktive cv’er, der er oprettet med et minimum af indsats. Endnu værre er, at du ved at bruge Europass slutter dig til den kilometerlange række af kandidater, som vil blive overset. Lad det ikke ske for dig af en så trivial og undgåelig grund.

Dit bedste bud er at bruge en tjeneste, der opretter professionelle cv’er, som leverer et avanceret produkt – eller bare at sætte dig ned ved din pc og oprette dit eget cv.

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
CV11 min læst
Google Docs cv-skabeloner
Google Docs cv-skabeloner
CV14 min læst
Profiltekst i cv: Hvad den er, hvorfor den er vigtig og hvordan man skriver den
Profilteksten i et cv er en af de vigtigste komponenter i dit cv, og det er nok den største udfordring at skrive den.
Karriere9 min læst
Hvor meget adskiller lønnen sig i den private og offentlige sektor?
Hvor meget adskiller lønnen sig i den private og offentlige sektor?
CV12 min læst
Sammenfatning, formål
Sammenfatning, formål
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies