Det kræver tid og indsats at skrive et fremragende cv. Men når det har hjulpet dig med at få dit drømmejob, har tiden og indsatsen jo været en god investering. Alligevel synes mange, at det er svært at stå over for opgaven, især når det drejer sig om at afgøre, hvor meget information de skal medtage på cv’et. Der er ingen håndfaste regler for hvad du skal medtage af dine tidligere ansættelser på cv’et. Følgende tips har til formål at hjælpe dig med at give dig en bedre idé om, hvorvidt det er nødvendigt at anføre alle dine tidligere job eller ej.
Tilføj relevante oplysninger for det job, du søger
Selvom du ikke opretter et helt nyt dokument for hver stilling, du søger, bør du i det mindste gøre en indsats for at skræddersy dit cv til den specifikke beskæftigelse. Det betyder, at hvis du har mange års erfaring på andre ikke-relaterede områder, kan du vælge kun at fokusere på dem, der direkte er relateret til din ønskede beskæftigelse eller dit fagområde. I dette tilfælde kan du enten helt undlade at medtage disse andre stillinger på dit cv eller anføre dem i et særskilt afsnit. På denne måde kan HR-chefen nemt få et overblik over din relaterede erhvervserfaring uden at køre fast i ikke-essentielle oplysninger.
Hvis du derimod er nyuddannet eller ikke har meget arbejdserfaring, vil du gerne opliste hele din erhvervserfaring. Dette gælder for alt arbejde, du har udført, da du gik på gymnasiet eller universitetet, praktikpladser, frivilligt arbejde og selv sommerjob. Din fremtidige arbejdsgiver vil gerne se bevis på, at du tidligere har arbejdet i en eller anden stilling, uanset hvor lille eller irrelevant den var for det job, du søger.
Du er ikke forpligtet til at oplyse kortvarige job
Hvis dit sidste job ikke var den succes, du håbede på, behøver du absolut ikke anføre det på dit cv, især hvis du kun arbejdede for den pågældende virksomhed i nogle få måneder eller deromkring. Men hvis du ansøger om et job, der kræver en sikkerhedsundersøgelse, vil dette helt sikkert komme frem, når din baggrund kontrolleres. Ellers er det højst usandsynligt, at en HR-afdeling vil have tid eller ressourcer til nogensinde at få alt at vide om dine tidligere job. Faktisk vil de fleste kun gå så langt som til at tjekke dine referencer og muligvis ringe til HR-afdelingen hos nogle af dine tidligere arbejdsgivere for at få bekræftet, at du faktisk har arbejdet hos de arbejdsgivere, som du har listet, hvilket fører os direkte til det næste punkt.
Begræns dig til de sidste 10 til 15 år
Hvis din karriere allerede har strakt sig over mere end et årti, er det som regel en god idé at begrænse de job, du lister på dit cv, til de seneste 10 til 15 år. Denne regel gælder naturligvis ikke nødvendigvis, når du skifter karriere eller fagområde, eftersom det i dette tilfælde er vigtigere, at du fokuserer på den mest relevante erhvervserfaring i stedet for den nyeste. Ikke desto mindre ændrer brancher sig forholdsvist hurtigt, hvilket betyder, at der sandsynligvis ikke er nogen grund til at anføre det computerprogrammeringsjob, du havde for 20 år siden, da denne arbejdserfaring ikke giver dig meget indsigt i nutidens IT-miljø.
Efterlad et positivt indtryk uden at lyve
Selvom der ikke er nogen grund til at liste alle dine tidligere arbejdsgivere, især hvis du forlod jobbet på alt andet end ideelle vilkår, giver det dig ikke carte blanche til at lyve. Hvis du lyver på dit cv og din arbejdsgiver finder ud af det, er dette sædvanligvis grund til øjeblikkelig afskedigelse, selv hvis du har haft jobbet i årevis. De fleste arbejdsgivere kræver, at du underskriver et dokument, af hvilket det fremgår, at alt, hvad du har anført på dit cv og alt, hvad du har fortalt under jobsamtalen, er sandt, hvilket betyder, at ærlighed varer længst.
Nogle arbejdsgivere kan også bede dig om en detaljeret liste over alle de job, du har arbejdet i de sidste fem eller til år. I dette tilfælde skal du liste alle detaljer om jobbene, fordi det er sandsynligt, at virksomheden vil kontrollere dine selvangivelser for at få bekræftet disse oplysninger, hvilket betyder, at du kan blive afvist, hvis du beslutter dig for at udelade noget.
Undgå store huller i din ansættelseshistorik
Til syvende og sidst er det op til dig, hvor mange eller hvor få oplysninger du medtager på dit cv. En god tommelfingerregel er at prøve at skrive et cv, der er så koncist som muligt uden at udelade relevante oplysninger, men generelt er det lettere sagt end gjort.
Så længe du forsøger at fokusere på de mest relevante oplysninger i detaljer, kan du vælge at fatte dig i korthed om mindre vigtige ting eller udelade dem i det hele taget. Ikke desto mindre skal du være forberedt på at svare på spørgsmål vedrørende eventuelle længere tidsperioder, som du ikke har aflagt regnskab over, medmindre du har en god grund til det; de fleste arbejdsgivere bryder sig ikke om at høre, at du har været uden job i længere tid. Selvom dette kan betyde, at du medtager mindre relevante stillinger, vil det også forhindre en potentiel arbejdsgiver i at tro, at du har været arbejdsløs i flere år.