1. Blog
 2. CV
 3. Jobsøgning: Kan referencer oplyses efter aftale?
Skrevet af Rikke GotschalkRikke Gotschalk

Jobsøgning: Kan referencer oplyses efter aftale?

11 min læst
Jobsøgning: Kan referencer oplyses efter aftale?
Grafik udført af:Kate October
Referencer er en vigtig del af jobsøgningen. Nogle jobsøgende vælger at skrive referencer og disses kontaktdata på CV’et, og andre venter og medbringer en liste ved jobsamtalen. Bliv klogere på, hvordan du indhenter brugbare referencer.

I denne blog behandler vi følgende:

 • Hvad er referencer?
 • Hvorfor tager man referencer?
 • Eksempler på referencer, du kan bruge - gode og mindre gode
 • Tips til at skaffe sig de gode referencer
 • Hvor og hvornår angiver man sine referencer?
 • Konklusion

Hvad er referencer?

En reference er en person, som kan (og vil) udtale sig om dine nuværende eller tidligere arbejdsopgaver, din måde at arbejde på og måske lidt om din personlighed. Personen er typisk, men ikke begrænset til, en nuværende eller tidligere arbejdsrelation i form af en leder, som du har refereret til. En reference er et vigtigt supplement til dit CV og ansøgning. Formålet med referencepersoner er især, at de kan bekræfte nogle af de oplysninger, herunder kompetencer og personlige kvaliteter, som du selv præsenterer virksomheden for. Det er oplagt, at en god reference udtaler sig positivt og med entusiasme om dig og din måde at arbejde på.

Referencer i form af personer, der udtaler sig mundtligt, og som denne blog handler om, har mere eller mindre erstattet den skriftlige anbefaling (anbefalingsbrevet), hvor man på forhånd har indhentet en skriftlig udtalelse fra en tidligere arbejdsgiver, lærer eller lign.

I nogle tilfælde er en skriftlig anbefaling dog stadig nyttig.

Hvorfor tager man referencer?

En arbejdsgiver tager som regel referencer i sidste fase af ansættelsesprocessen. Det er en unik mulighed for at kontrollere de oplysninger, man har fået fra kandidaten via ansøgning, CV, samtale(r) og eventuelle tests. Generelt at få be- eller afkræftet det indtryk, man har fået af kandidaten.

Eksempler på referencer, du kan bruge - gode og mindre gode

Det giver mest troværdighed at have mindst 2 og gerne 3 eller 4 referencer, som kan kontaktes efter aftale. Selvom arbejdsgiveren sandsynligvis ikke kontakter dem alle, vil vedkommende sikkert sætte pris på valgfrihed mht. at vælge, hvem han/hun vil kontakte.

Nuværende eller seneste arbejdsgiver som reference

Det er oplagt at bruge din nuværende eller seneste arbejdsgiver (leder) som reference. En kommende arbejdsplads er oftest mest interesseret i en udtalelse fra den nyligste arbejdsplads, da dine kompetencer og måde at arbejde på, ofte vil udvikles over tid. Selvfølgelig er det også fint at medtage referencepersoner, du har arbejdet med endnu tidligere, og det vil typisk også være nødvendigt for at nå et antal på 2-4. Det er en god idé at forberede et svar på, hvorfor du evt. ikke bruger en referenceperson fra din seneste arbejdsplads.

Hvis du er i uopsagt stilling

Hvis din nuværende arbejdsgiver ikke er klar over, at du søger andet arbejde, kan du selvfølgelig ikke opgive denne som reference. Overvej om en fortrolig kollega fra dit nuværende arbejde kan indgå som reference, og ellers må du kigge tilbage til en tidligere ansættelse/relation. Det er naturligvis også helt i orden at skrive i ansøgningen, at du er i uopsagt stilling og ønsker diskretion omkring din ansøgning. På den måde kan du tydeliggøre, hvorfor du ikke bruger din nuværende arbejdsplads/chef som reference.

Findes der dårlige referencer?

Det er vigtigt at overveje, hvilke personer, der vil udtale sig positivt om dig og give dig en god anbefaling. Hvis der har været uoverensstemmelser på din tidligere arbejdsplads, og du måske er blevet afskediget, er det ikke sikkert, du har lyst til at bruge dem som reference. Det er dig, der bestemmer, hvem du vil bruge! Vær dog parat til at skulle forklare, hvorfor du ikke har reference fra dit seneste job. Hvis du alligevel vælger at bruge dem, så vær ærlig og forbered din version af historien (uden direkte at tale negativt om din tidligere arbejdsplads/leder).

Andre mulige referencer/alternativer

Hvis du af en eller anden grund ikke kan gøre brug af en nuværende eller tidligere leder eller arbejdsplads, så tænk lidt bredere over (arbejds-)relationer. Det kan være en nuværende eller tidligere kollega eller alternativt en tæt samarbejdspartner. En person fra en forening, hvor du har udført frivilligt arbejde, vil også kunne udtale sig om dig og din måde at arbejde på. Hvis du er ny på arbejdsmarkedet, kan alternativet være en virksomhed, du har skrevet opgave for, eller en medstuderende, du har skrevet en større opgave sammen med. Du kan også bruge en lærer/vejleder som reference på dit CV eller på den liste, du medbringer til jobsamtalen

Eksperttip

En nuværende eller tidligere arbejdsgiver må som udgangspunkt ikke videregive oplysninger om rent private forhold, herunder politiske, foreningsmæssige, seksuelle og strafbare forhold samt oplysninger om helbredsforhold, væsentlige sociale problemer og misbrug af nydelsesmidler.

Databeskyttelsesforordningen artikel 9

Tips til at skaffe sig gode referencer

Det er uhyre vigtigt, at dine referencer er klar over, at du bruger dem, og at de muligvis bliver kontaktet direkte. Der kunne let opstå en pinlig situation i telefonen, hvis de har svært ved at huske dig, eller ikke er forberedt på at blive ringet op.

 • Det er godt at have 3-4 referencer. På netop det tidspunkt, en potentiel arbejdsgiver ønsker at kontakte en af dine referencepersoner, kan denne være syg, på ferie eller på anden måde utilgængelig. Så er det godt ikke at være afhængig af en enkelt person.
 • Ring eller skriv til dem, du har udvalgt som referencer, for at spørge, om du må medtage dem på din liste. Aftal at du vender tilbage, såfremt det bliver aktuelt, at de bliver kontaktet.
 • Når du ved, at en arbejdsgiver vil indhente referencer, så send jobopslaget pr. mail til dine referencer og supplér gerne med en opringning. Personen vil bedre kunne give en god og udførlig udtalelse, hvis han/hun er klædt på til det. I en telefonsamtale kan du:
 • forklare, hvad det søgte job går ud på
 • informere om, hvad du ellers har fortalt til virksomheden, omkring dig selv, opnåede resultater og eventuelle udviklingspunkter
 • få en fornemmelse af, hvad din referenceperson har tænkt sig at sige om dig (spørg evt. direkte).
 • sikre dig, at telefonnummeret, du har angivet, er korrekt og vil blive besvaret af den specifikke person. Et privat mobilnummer vil være at foretrække.

Det er ikke optimalt at have dine referencer liggende på LinkedIn eller på et online CV, da du ikke kan have kontrol med, hvem der vil kontakte dine referencer og hvornår.

Husk💡

De fleste mennesker vil gerne hjælpe, og hvem vil ikke hjælpe en god relation på vej til et nyt job? Behandl dine referencer godt, hold gerne kontakten til denne del af dit netværk. Således vil det også være nemmere at bruge referencepersonen igen på et senere tidspunkt. Husk at takke for, at vedkommende tager sig tid til at hjælpe dig.

Hvor og hvornår angiver man sine referencer?

Når du har udvalgt og kontaktet dine referencepersoner, skal de så medtages på dit CV, på selve ansøgningen eller er det bedre kun at medbringe en liste til jobsamtalen (i tilfælde af, at du bliver direkte adspurgt)? Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Det er dog de færreste, der angiver referencer på selve ansøgningen, da denne gerne holdes kort og fokuseret.

Referencer angives på dit CV

Hvis du medtager dine referencer på CV’et anbefales det at liste 2-4 referencer. Følgende kontaktdata medtages:

Fulde navn
Stilling
Virksomhed
Telefonnummer (helst mobil)
E-mailadresse.

Du kan benytte en skabelon til CV, hvor der på forhånd er afsat plads til at indsætte referencer, hvor det passer naturligt ind på CV’et.

Det er ikke tilladt for en arbejdsgiver at indhente oplysninger om dig uden forudgående aftale med dig. For en sikkerheds skyld kan du ved referencerne tilføje, at referencerne kan kontaktes efter forudgående aftale.

Referencer kan oplyses efter aftale

Du kan naturligvis også nøjes med at skrive en enkelt sætning på CV’et såsom: “Referencer oplyses på opfordring” eller “Referencer oplyses ved forespørgsel”. Denne løsning er meget brugt, især hvis stillingsannoncen ikke beder om referencer, men du alligevel gerne vil vise, at du kan præsentere nogle, hvis det ønskes.

Referencer medtages til jobsamtale

Hvis du bliver inviteret til jobsamtale og ikke har angivet referencer med specifikke kontaktdata på CV’et, kan du medbringe en liste med dine referencer.

Konklusion

Gode referencer kan være det sidste, der gør, at du lander drømmejobbet! Vær derfor omhyggelig med, hvem du vælger som referencepersoner. Klæd dem på til opgaven og hold dem ajour med din jobsøgningsproces. Tænk bredt, hvis du umiddelbart ikke har så mange oplagte referencer.

Vil du vide mere om, hvordan man laver et godt CV?

Tag også et kig på vores CV-skabeloner.

Byg dit CV på 15 minutter
Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV
Del denne artikel
Fortsæt med at læse
Karriere14 min læst
Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?
Hvilke fælles træk har Skandinaviens rigeste personer?
Karriere10 min læst
Hvordan man beder om lønforhøjelse uden at blive grinet ad
Hvordan man beder om lønforhøjelse uden at blive grinet ad
Jobsamtale6 min læst
Hvordan man svarer på interviewerens spørgsmål “Hvad motiverer dig?”
Hvordan man svarer på interviewerens spørgsmål “Hvad motiverer dig?”
CV11 min læst
Korrekturlæsning og redigering af dit resume
Korrekturlæsning og redigering af dit resume
Gennemse alle
Dette websted bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen og udføre analyser og marketing. Ved at bruge vores websted giver du dit samtykke til at acceptere alle cookies i overensstemmelse med vores Privatpolitik og Privatpolitik.
Acceptér cookies