Topliste over bløde færdigheder på CV'et

Det er ofte dine bløde færdigheder, der skiller dig ud fra mængden. Derfor kan det give et afgørende forspring i ansættelsesprocessen, hvis du dokumenterer bløde færdigheder med konkrete eksempler i dit CV. Især bløde færdigheder som positiv attitude, arbejdsetik, villighed til at lære og kritisk tænkning er vigtige at fremhæve.
Anna Muckerman
Content Writer for Resume.io
Opdateret 19 august 2024

Det er en myte, at bløde færdigheder ikke bør medtages på et CV. Selvom det kan være spild af plads at inkludere en lang liste i kompetencesektionen, bør dine afsnit om arbejdserfaring og profil antyde et væld af adfærdsmæssige færdigheder. 

Hvordan arbejder du sammen med andre mennesker? Hvad er din tilgang til at løse stillingens udfordringer? Det er de bløde færdigheder på CV'et, som din kommende arbejdsgiver gerne vil høre om.

Men hvad er bløde færdigheder præcist, og hvordan integrerer du dem i dit CV? I denne blog dækker vi alt, hvad du behøver at vide, herunder:

  • Forskellen mellem hårde og bløde færdigheder
  • De bedste steder at inkludere bløde færdigheder på CV'et
  • De vigtigste bløde færdigheder, som arbejdsgivere søger
  • Liste over eksempler på bløde færdigheder til CV'et
  • Forskellige grupper af bløde færdigheder


Disse bløde færdigheder opnås ikke gennem uddannelse eller træning - din karrierefortælling bør vise en progression af stigende kompetence.

Mange nylige undersøgelser har påvist vigtigheden af bløde færdigheder på CV'et på dagens jobmarked. Ifølge LinkedIns 2019 Global Talent Trends-rapport er 92 % af rekrutteringscheferne enige om, at stærke bløde færdigheder bliver stadig vigtigere. Et studie rapporteret af SHRM, en organisation for HR-professionelle, fandt, at næsten halvdelen af lederne mente, at mangel på bløde færdigheder var det største kompetencegab i den amerikanske arbejdsstyrke.

Hvad er bløde færdigheder?

Bløde færdigheder er personlige træk, der påvirker, hvordan du opfører dig og præsterer på arbejdspladsen. De mest almindelige eksempler på bløde færdigheder på CV'et er kommunikationsevner, tidsstyring, sans for detaljer, lederskab og arbejdsetik.

Bløde færdigheder er som regel kvaliteter, som kandidaterne allerede besidder, i modsætning til dem, der læres på jobbet. Arbejdsgivere er særligt opmærksomme på bløde færdigheder, fordi de kan gøre hele forskellen, når to ansøgere har ensartede uddannelsesmæssige baggrunde eller erfaringsniveauer. Selvom bløde færdigheder kun kan vurderes korrekt under en jobsamtale, skal din kommende chef se, at du forstår hvilke færdigheder, der er vigtige for succes i stillingen.

Eksperttip

Hårde vs. bløde færdigheder - hvad er forskellen?

Bløde færdigheder ses ofte som modsætningen til hårde færdigheder.

Bløde færdigheder handler om din evne til at interagere med andre og administrere din arbejdsbyrde, mens hårde færdigheder er mere tekniske. Softwareprogrammer, værktøjer og specifikke brancheprocesser falder alle under kategorien hårde færdigheder. Hvis du har brug for specialiseret træning eller et fysisk objekt for at udføre det, er det næsten helt sikkert en hård færdighed.

Hårde færdigheder Bløde færdigheder
Kræver specialiseret viden Kvaliteter du altid har haft eller har udviklet gennem social erfaring
Kan tage årevis af øvelse eller træning at mestre Svære at træne hos folk, der ikke allerede besidder dem
Involverer ofte et fysisk objekt eller computersoftware Ofte " styrkedelen" af dit svar på "Hvad er mine styrker og svagheder?"

I tekniske brancher kan bløde færdigheder ikke erstatte behovet for hårde færdigheder. For eksempel vil en grafisk designer, der ikke kender Photoshop, sandsynligvis ikke blive ansat alene på grund af deres positive attitude. Men sat op mod flere kandidater med de samme tekniske evner, kan de rigtige bløde færdigheder på CV'et hurtigt skubbe én ansøger til toppen af listen.

Efterhånden som teknologien (ikke mindst AI) overtager de mere rutineprægede aktiviteter, er bløde færdigheder på CV'et blevet vigtigere end nogensinde. Meget få mennesker vil sidde alene i et rum uden kontakt med andre for at udføre deres arbejde.

Eksempler på bløde færdigheder til CV'et kan omfatte:

  • Ledelse
  • Teamadministration
  • Emotionel intelligens
  • Empati
  • Omgangsform (for sundhedspersonale)
  • Opbygning af kundeforhold
  • Kommunikation til tiden
  • Dedikation
Eksperttip

Hvordan lister du bløde færdigheder på et CV? 

Du behøver ikke at liste dem direkte. I hvert fald ikke som listen ovenfor. Du skal integrere dine bløde færdigheder i teksten på dit CV – din profil, din ansættelseshistorik etc. – og kun medtage nogle få af de mest unikke i afsnittet om kompetencer. Arbejdsgivere vil kunne genkende de bløde færdigheder, der ligger bag en præstation – blot at opliste dem giver ingen sammenhæng.

Hvilke bløde færdigheder skal jeg medtage på mit CV?

De to vigtigste regler for at placere bløde færdigheder på dit CV er: nøjagtighed og relevans. Det betyder, at de bløde færdigheder, du beskriver, skal afspejle din arbejdserfaring og/eller dine præstationer samt være relevante for det job, du søger.

De bløde færdigheder på dit CV afhænger i høj grad af to faktorer: dine faktiske kvaliteter og jobbeskrivelsen. Du kan selvfølgelig google lister over de bedste bløde færdigheder til CV'er, men hvis de ikke stemmer overens med din personlighed og erfaring eller ikke er, hvad virksomheden værdisætter, hjælper de dig sandsynligvis ikke.

Dine kvaliteter:

Start med at oprette en hovedliste over alle de bløde færdigheder, du besidder, og som du ville være tryg ved at demonstrere i din næste stilling. Først og fremmest skal dine bløde færdigheder være nøjagtige og understøttet af eksempler. Du skal kunne imponere med dine historier under en jobsamtale – du kan være sikker på, at en arbejdsgiver vil spørge ind til dem. Bløde færdigheder kan være svære at tale om, så medtag kun dine stærkeste eksempler.

Jobbeskrivelsen:

Når du har oplistet dine egne evner, skal du tage et nyt kig på jobbeskrivelsen for at finde ud af, hvad din kommende arbejdsgiver værdsætter mest. Søg efter ligheder mellem din egen liste og de bløde færdigheder, der er nævnt i jobbeskrivelsen. Lav noget baggrundsresearch på virksomheden for at få mere information om arbejdspladsens kultur. Overvej branchen som helhed, og hvor din arbejdsgiver passer ind i billedet. Disse indsigter hjælper dig med at indsnævre din hovedliste til de top 5 bløde færdigheder, du bør medtage på dit CV.

Eksperttip

Tilpasning af dit CV

Du vil bemærke, at ovenstående tilgang er centreret om jobbeskrivelsen og virksomhedsresearchen. Det betyder sandsynligvis, at du bliver nødt til at justere dit CV for hver stilling, du søger. Ved at investere et par ekstra minutter i at give en arbejdsgiver præcis det, de leder efter, kan du få dit CV placeret i den rette bunke.

Hvor skal bløde færdigheder indsættes på et CV?

Din første tanke er måske at hoppe direkte til CV'ets kompetencesektion, men bløde færdigheder til dit CV skal faktisk fordeles over hele dokumentet og integreres i næsten alle sektioner på forskellige måder. Dette omfatter bl.a. at placere dine færdigheder i din profil, din ansættelseshistorik og (selvfølgelig) din kompetenceliste.

Sørg dog for, at du ikke overdriver det i relation til dine kompetencer – dine bedrifter skal altid komme først.

Her er en oversigt over, hvordan du kan medtage bløde færdigheder i tre forskellige sektioner på dit CV:

Placering af bløde færdigheder på dit CV:

1. Profil

I profilsektionen, også kendt som resumé eller personlig beskrivelse, vil dine bløde færdigheder sandsynligvis tage form af personlige tillægsord. Da profilen handler om at fange personalechefens opmærksomhed, skal du sørge for kun at medtage de mest relevante bløde færdigheder – dem du ved, virksomheden leder efter.

Eksempel på CV-færdigheder til profilen: Meget organiseret og udadvendt personlig assistent med mere end 7 års erfaring med at planlægge for nogle af de største navne inden for reality-tv.

2. Ansættelseshistorik

Det vigtigste ved afsnittet om ansættelseshistorik er, at det giver dig plads til at understøtte dine bløde færdigheder med tal og detaljer. Næsten alle kan skrive, at de har gode kommunikationsevner, men hvordan kan de bevise det? Din sektion om ansættelseshistorik er det rette sted at vise en personalechef, at dine bløde færdigheder er lig med gevinster for virksomheden.

Eksempel på CV-færdigheder til ansættelseshistorik: Kommunikerede rutinemæssigt med mere end 30 patienter om dagen i en travl privat praksis – herunder opfølgning for at videregive testresultater på en nøjagtig og rettidig måde.

3. Kompetencer

Selvom punktformuleringen i afsnittet om kompetencer egner sig godt til mere tekniske evner, ville det være en fejl at udelukke de bløde færdigheder helt. Kompetencesektionen er et godt sted for mere specifikke bløde færdigheder, som du ikke kunne uddybe i afsnittet om ansættelseshistorik, f.eks. offentlige foredrag, forhandling eller mentoring. Disse evner kan stå alene, mens færdigheder som kreativitet eller kommunikation ofte styrkes af en forklaring.

Eksempel på liste over bløde færdigheder på CV'et: historiefortælling, villighed til at lære, fundraising, konfliktløsning, teamledelse, beslutningstagning.

Eksperttip

Hvilken er den vigtigste bløde færdighed?

For mig skal kommunikation være øverst på enhver liste over bløde færdigheder. Meget få mennesker arbejder alene – for at skabe resultater skal du samarbejde tæt og effektivt med andre. God kommunikation betyder klarere opgaver, færre misforståelser og øget motivation.

De 7 vigtigste bløde færdigheder på et CV med eksempler

Er du stadig lidt fastlåst i forhold til hvilke bløde færdigheder, der er de bedste til dit CV? Her er en liste over vores top 7 eksempler på bløde færdigheder til CV'er, som du kan ændre i forhold til dine egne behov og erfaringer: samarbejde, tilpasningsevne, ressourcefuldhed, positiv attitude, arbejdsetik, villighed til at lære og kritisk tænkning.

Lad os analysere dem i detaljer nedenfor og tilføje nogle relaterede bløde færdigheder for hver enkelt.

1. Samarbejde

Samarbejde er et fantastisk paraplybegreb for flere evner relateret til at arbejde med andre. Denne bløde færdighed indebærer, at du aktivt lytter til dine teamkammerater og arbejder sammen med dem mod et fælles mål. Det betyder også, at du nogle gange kan træde i karakter for at lede, men du ved også, hvordan du skal følge instruktioner, når det er det, der kræves. Her er nogle andre bløde færdigheder på CV'et relateret til samarbejde:

  • Menneskelige færdigheder
  • Teamwork
  • Ledelse
  • Empati
  • Konfliktløsning
  • Offentligt foredrag
  • Tolerance
  • Kommunikation
  • Tillidsopbygning
  • Kulturfølsomhed
  • Aktiv lytning
  • Feedback
Eksempel

"Jeg arbejdede sammen med et udvidet projektteam i fem funktionelle grupper for at levere i forhold til den kritiske 18-måneders tidsplan. Vi blev færdige 3 måneder før tidsplanen og overgik vores salgsmål for første kvartal med 43%."

2. Tilpasningsevne

Hvis 2020 og 2021 lærte os noget, så er det, at situationer kan ændre sig næsten på et øjeblik. At vide, hvordan man tilpasser sig og er fleksibel, når nye udfordringer opstår, er en af de vigtigste egenskaber, som arbejdsgivere leder efter. Dette gælder i endnu højere grad, når det drejer sig om at søge jobs på begynderniveau inden for service såsom barista eller salgsmedarbejder, hvor vagtplanen kan ændre sig ugentligt. Her er en liste over bløde færdigheder på CV'et relateret til tilpasningsevne:

  • Fleksibilitet
  • Følge instruktioner
  • Forbedre sig baseret på feedback
  • Stresshåndtering
  • Kan tilpasse sig til at arbejde selvstændigt
  • Robusthed
  • Læringsagilitet
  • Selvmotivation
  • Åbenhed
Kopiérbar tekst

"Karakteren af ​​min rolle ændrede sig med 80 % efter fusionen. Jeg arbejdede med forskellige mennesker på helt forskellige projekter, men jeg nød virkelig at lære et nyt sæt færdigheder og blev forfremmet inden for et år."

3. Ressourcefuldhed

Beslægtet med tilpasningsevne er ressourcefuldhed som er? din evne til at få det meste ud af det, du har, og finde kreative løsninger, når nye problemer opstår. Mange innovative virksomheder leder efter kandidater, der ikke blot er maskiner, der følger rutiner, men som kan bringe nye tilgange til vanskelige situationer. Her er nogle eksempler på bløde færdigheder på CV'et relateret til ressourcefuldhed:

  • Fungerer godt under pres
  • Kreativ tænkning
  • Fejlfinding
  • Problemløsning
  • Innovative løsninger
  • Organisering
  • Problemidentifikation
  • Risikostyring
  • Kritisk tænkning
  • Prioritering
Kopiérbar tekst

"Jeg oprettede et nyt on-boarding-system for callcenterpersonale, der betød, at der var 30 % færre fejl i den første måned, og medarbejderfastholdelsen blev forbedret med 25 % efter et år."

4. Positiv attitude

Det er en blød færdighed, der er lige så gammel som tiden selv, men at have en positiv attitude er stadig lige så vigtig. At vise, hvordan du er behagelig at arbejde med, kan gøre en stor forskel i at skabe et godt førstehåndsindtryk. Her er en liste over bløde færdigheder på CV'et relateret til positiv attitude:

  • Karismatisk
  • Udadvendt
  • Venlig
  • Indbydende
  • Tålmodig
  • Motiverende
  • Inspirerer andre
  • Taknemmelighed
  • Ydmyghed
  • Konstruktiv kommunikation
  • Venlighed
  • Mindfulness
Kopiérbar tekst

"Jeg mener, at ethvert problem bør mødes med en positiv holdning – at skrive prisvindende kode til en FinTech-tjeneste ville aldrig lykkes med en "dette kan ikke lade sig gøre" negativitet.”

5. Arbejdsetik

I visse sektorer er det nærmest et krav at kunne komme (evt. møde) tidligt og blive til sent. Arbejdsetik handler om din forpligtelse over for jobbet og den indsats, du leverer, for at bringe virksomheden resultater. Hvis du har brug for at dokumentere din interesse, kan eksempler på bløde færdigheder på CV'et relateret til arbejdsetik være dit bedste bud:

  • Motiveret
  • Fysisk og mental udholdenhed
  • Præstere effektivt under deadlines
  • Positiv arbejdsetik
  • Beslutsom
  • Fokuseret
  • Koncentration
  • Ansvarlighed
  • Initiativ
  • Kontinuerlig læring
  • Disciplin
  • Pålidelighed
Kopiérbar tekst

"Jeg arbejdede til kl. 22 om aftenen i en uge for at sikre, at softwareudrulningen forløb uden problemer, idet jeg var kontaktbar 24/7 for globale brugere gennem hele træningsperioden. Vi opnåede 96% dækning inden for fire uger."

6. Villighed til at lære

For studerende, praktikanter og ansøgere på begynderniveau er et ønske om at lære nye ting en af de vigtigste bløde færdigheder, du kan medtage på dit CV. 

Du vil sandsynligvis stå over for andre kandidater med tilsvarende uddannelsesmæssige baggrund eller hårde færdigheder, så det er afgørende at kunne bevise din forpligtelse til at vokse inden for området. Her er en liste over bløde færdigheder relateret til villighed til at lære:

  • Aktiv lytter
  • Evne til at følge instruktioner
  • Tager godt imod feedback
  • Selverkendelse
  • Professionalisme
  • Villighed til at prøve nye ting
  • Nysgerrighed
  • Vækst-mindset
  • Refleksion
  • Informationsindsamling
  • Selvstyret læring
Kopiérbar tekst

"Jeg havde aldrig ledet en personlig udviklingssession før, og slet ikke skrevet undervisningsmaterialer, så jeg arbejdede tæt sammen med L&D-teamet for at udvikle mine færdigheder og sikre, at indholdet var formålstjenligt."

7. Kritisk tænkning

Konkurrencen er hård, så virksomheder leder efter kandidater med gode ideer til, hvordan man kan gøre tingene bedre og anderledes. 

Hvis din arbejdsgiver værdsætter en intelligent tilgang, er bløde færdigheder relateret til kritisk tænkning et must. Tjek disse eksempler på bløde færdigheder til CV'et:

  • Effektivitet
  • Strategisk planlægning
  • Kreativitet
  • Forhandling
  • Kritisk observation
  • Workflow-styring
  • Implementering af ændringer
  • Datafortolkning
  • Problemanalyse
  • Risikoanalyse
  • Hypotese test
  • Systematisk tænkning
  • Kontekstuel forståelse
Kopiérbar tekst

"Jeg skabte en helt anden ordreproces, der gav mulighed for tilsyn af interne og eksterne interessenter og reducerede ordreafvigelser med 32 %, hvilket sparede 1,3 mio. DKK i processen."

Eksperttip

Kan man sætte bløde færdigheder på et CV?

Ja, efter at have læst denne blog, tror du nok ikke på det, men der findes faktisk stadig den holdning, at et CV skal være et faktuelt og teknisk dokument, fri for adfærdsmæssige elementer. Det er simpelthen noget vrøvl. Vores adfærd på arbejdet har en direkte indvirkning på vores produktivitet, så bløde færdigheder er en integreret del af ethvert fantastisk CV. Er dit CV blødt nok?

Forskellige grupper af bløde færdigheder

Man kan tænke på bløde færdigheder på forskellige måder, og de kan inddeles i forskellige grupper, hvoraf disse er de mest centrale:

1. Overførbare færdigheder

Overførbare færdigheder kan være bløde eller hårde, men det er de bløde overførbare færdigheder, som en arbejdsgiver virkelig er interesseret i. Hårde færdigheder kan læres, men bløde færdigheder, der er blevet udviklet hos en tidligere arbejdsgiver, er klar til at blive brugt, når du starter i dit nye firma. Dårlige vaner er svære at bryde, men gode vaner vil straks spredes ud i dit nye team.

2. Ledelsesevner

I stedet for at tænke på bløde færdigheder individuelt, kan du overveje hvilke typer af bløde færdigheder, der ville hjælpe dig i en ledelsessituation. Hvis recruiteren spørger dig om, hvordan du leder dine kolleger (både på samme niveau og under dig), så vælg et par eksempler på dine bløde færdigheder, der demonstrerer dine kompetencer.

3. Efterspurgte færdigheder

Det er nyttigt at gå til enhver jobsamtale med en idé om, hvilke bløde færdigheder der bliver værdsat mest af den specifikke arbejdsgiver. Tænk på deres kultur og den type arbejde, du skal udføre. Hvilke færdigheder vil dine konkurrenter mangle? Hvilke historier vil du fortælle for at fremhæve disse færdigheder?  

Hovedpointer

At besidde de tekniske færdigheder til at udføre jobbet betyder ingenting, hvis du er dårlig til de blødere "menneskelige" færdigheder. 

Bløde færdigheder er ikke noget, du kan lære i et klasselokale. De kræver øvelse, observation og forfinelse – normalt over en årrække – indtil du kan være sikker på, at din indvirkning på andre er så god, som den kan være.

At formidle dine bløde færdigheder på dit CV er en afgørende måde at vække en personalechefs appetit på en dybere dialog under en jobsamtale. Dine hårde færdigheder er nemme at forstå (og ofte på samme niveau som mange andre kandidaters), så det er dine bløde færdigheder, der vil hjælpe dig til at skille dig ud.

  • Læs jobbeskrivelsen og se, hvilke bløde færdigheder der kan være til gavn i stillingen.
  • Beskriv dine præstationer på en måde, så dine bløde færdigheder kommer i forgrunden.
  • Fremhæv færdigheder, hvor andre vil have svært ved at matche dine kompetencer.
  • Sørg for, at du har nogle overbevisende historier klar til jobsamtalen.

Følg rådene i denne blog, så vil dine indkaldelser til jobsamtaler komme strømmende ind.

Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV