Skal du sætte et billede på dit CV?

Billeder på CV'et er en smagssag - nogle arbejdsgivere foretrækker det, andre ser det som irrelevant. Brug et professionelt portrætfoto, hvis du inkluderer et, men vær opmærksom på, at det kan skabe ubevidste reaktioner baseret på fordomme. I sidste ende er det dine kvalifikationer, der tæller mest.
Susan Shor
Content Writer & Editor
Opdateret 08 oktober 2024

Jobansøgninger kræver næsten aldrig billeder undtagen inden for modelarbejde og skuespil. I nogle tilfælde kan billeder tilmed være upassende, fx når du søger en kontorstilling. 

Spørger du recruiterne, er det helt klart dine erfaringer, kompetencer og din uddannelse, som afgør, om du kommer i betragtning til stillingen. Om der skal tilføjes et portrætfoto til CV’et er lidt en smagssag - nogle arbejdsgivere går ind for CV-billeder, andre gør ikke. 

Personlig branding med dit billede på CV’et

Personlige billeder på CV’er kan imidlertid bidrage til din personlige branding, når du søger jobs, og de er også blevet mere udbredt, siden faglige sociale medier som LinkedIn kom til Danmark. 

For udadvendte stillinger med meget kundekontakt, kan et billede på CV'et nogle gange øge dine chancer for at få jobbet. Husk også på, at du formentlig har et professionelt billede på din LinkedIn-profil, og mange jobansøgninger beder om din LinkedIn-URL.

Du bør dog undgå at henvise til profiler på sociale medier, der fokuserer på dit privatliv. Og husk at ændre privatindstillingerne på disse profiler for at undgå, at potentielle arbejdsgivere ser noget, der kan koste dig jobbet. Hvis du har en personlig hjemmeside, skal du kun liste den, hvis den er relevant og professionel. Billederne på hjemmesiden kan også bruges til at danne et negativt førstehåndsindtryk af dig i relation til den aktuelle stilling.

Hvornår kan et billede på dit CV hjælpe

Et billede på dit CV kan dog være en fordel, hvis du søger et job, hvor du skal have megen kontakt med kunder. Bankansatte, servicemedarbejdere inden for fødevarer, sælgere og mange andre har rutinemæssigt kontakt med offentligheden.

Kandidater, der søger job i udlandet, bør helt sikkert overveje at inkludere et billede. Mange europæiske CV-skabeloner indeholder et felt til et billede, og generelt forventer recruiterne i Europa, Mellemøsten, Afrika og Asien at se et billede. Det modsatte gør sig imidlertid gældende i USA, Storbritannien og Irland, hvor billeder på CV'et er utroligt sjældne. 

Selvom arbejdsgivere ikke bør ansætte folk baseret på udseende, kan dine ansigtstræk eller din personlige stil sagtens fange en personalechefs interesse. Jeg ved, at det kan virke unfair, men menneskets natur kan til tider være overfladisk. 

Hvis du vil sende et billede, skal det være et professionelt portrætfoto. Det skal også være et aktuelt billede, og du skal være konservativt klædt. Brug aldrig en selfie!

Vælger du at inkludere et billede, kan vores eksempler på CV'er give dig en idé om den bedste måde at gøre det på.

Husk endelig på, at virksomhedsregler og sociale normer ændrer sig over tid. Måske vil vi alle snart inkludere vores smilende ansigter i vores jobansøgninger. Indtil da vil jeg råde dig til at gemme dine billeder til dine sociale medier, hvis du ikke søger en stilling med meget kundekontakt og ikke arbejder inden for et kreativt felt. En idé kunne være at spørge et par interne rekrutteringsmedarbejdere på sociale medier om deres forventninger.

Gør
  • Tag et billede, hvor du er klædt på, som om du skulle på arbejde
  • Hyr en professionel fotograf til optagelsen
  • Sørg for, at baggrunden er neutral
  • Brug det samme billede på LinkedIn
Gør ikke
  • Brug dit yndlings-selfielbillede for at spare tid
  • Brug din iPhone i stedet for professionelt udstyr
  • Overdriv makeup eller frisure
  • Lad billedet fylde for meget
  • Vis ekstreme følelsesudbrud i dit ansigtsudtryk

Argumenter mod billeder på CV'et

Hvorfor er billeder på CV'et ofte uønskede? 

Mange virksomheder har antidiskrimineringspolitikker og mener, at billeder ikke blot er irrelevante, men også kan spille ind i en personalechefs ubevidste fordomme. Desuden kan en virksomhed frygte, at en afvist kandidat vil tro, at fordomme var årsagen til, at de ikke fik et jobinterview. Faktisk er det i henhold til love om ligebehandling i USA ("U.S. Equal Employment Opportunity Commission regulations") ulovligt for en potentiel arbejdsgiver at bede en jobsøgende om et billede. Hermed forsøger man at undgå, at fordomme kan komme til at spille en rolle i rekrutteringsprocessen.

Billeder kan afsløre en række kendetegn, der ikke bør være en faktor i ansættelsesprocessen. Lige så lidt som du bør sætte din alder på dit CV, bør du heller ikke tilbyde et billede, der afslører den information.

Nøglerne til et godt, professionelt CV er rene linjer, læselighed og enkelhed. Et billede kan – alt efter konteksten – få dit CV til at se uprofessionelt ud.

Hvornår skal du ikke inkludere et billede på dit CV

Udover problemer med antidiskrimination og fordomme kan en anden grund til ikke at inkludere et billede på dit CV være, at du føler, at din erfaring bør tale for sig selv. Når ét CV indeholder et billede (og alle de andre CV'er ikke gør det), kan personalechefen underbevidst fornemme, at du forsøger at kompensere for mangler i andre dele af ansøgningen. 

At inkludere et billede (uanset hvor fantastisk du ser ud) kan få din ansøgning til at skille sig ud af de forkerte årsager. Du ønsker, at personalechefen skal søge efter det, der er godt, ikke forsøge at finde ud af, hvad der er galt. Du ønsker ikke at fjerne fokus fra dine kvalifikationer. Jeg ved, det er overraskende, men den gennemsnitlige rekrutteringsekspert bruger omkring seks sekunder på at træffe en indledende beslutning om de skal lægge CV’et til side eller se nærmere på det. Disse personer bør scanne dine kvalifikationer i det korte tidsrum, ikke studere dit ansigt eller hår.

Den sidste overvejelse er, at ATS-systemet (Applicant Tracking System) i første omgang måske slet ikke viser billedet. Stol på dine karrierefortællinger for at sikre dig det eftertragtede interview, ikke på hvor attraktivt dit billede er.

For inspiration til at opbygge dit CV med eller uden billede, kan du med fordel bruge vores online CV-bygger med eksempler fra en lang række forskellige brancher og stillinger.

Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV