Der kan være mange grunde til, at du overvejer et karriereskift. Måske har du valgt forkert i første omgang? Eller måske har du ændret dig som person siden du begyndte i branchen? Uanset hvad, så er du ikke alene.
I denne blog undersøger vi, hvad et karriereskift indebærer, hvordan man beslutter, om det er det rigtige tidspunkt, hvilke fordele der er ved det, og om det nogensinde er for sent at prøve noget nyt i sin karriere.
Men lad os starte med en lille quiz.
Hvis du har flere dårlige end gode oplevelser på arbejdet, så skal du overveje, om det er det rigtige for dig. Spørg dig selv: “Er det mon (ikke) tid til en frisk start?”
Denne korte quiz hjælper dig med at finde de gode og de dårlige tidspunkter til et karriereskift.
Hvis du ikke kan lide dit nuværende job, er det næste skridt at beslutte om det er tid til at søge en ny stilling i samme branche eller skabe sig en ny karriere.
Indikatorerne nedenfor er tegn på, at det kan være en god idé at skifte karriere. Hvis du kan sige ja til dem alle, har du helt sikkert valgt det forkerte job.
Den gennemsnitlige dansker arbejdede 1380 timer i 2023. Det er utroligt lang tid, hvis man keder sig. Men arbejde kan faktisk være engagerende, interessant og tilfredsstillende. Sørg for, at du arbejder med noget der ikke gør dig ærgerlig over, at du bruger tid på det.
I dag sker teknologiske fremskridt hurtigere end nogensinde før. Det kan derfor føles utilfredsstillende, hvis ikke du føler, at du gennem dit arbejde tilegner dig praktiske færdigheder eller kvalifikationer, du kan nævne på dit CV.
Du bør få en rimelig kompensation for det arbejde, du udfører. Du bør forvente en lønstigning, der svarer til din stilling i virksomheden og din anciennitet. Hvis du ikke kan huske, hvornår du fik lønforhøjelse sidste gang, er der høj sandsynlighed for, at du ikke tjener det, du er værd.
Husk at undersøge, hvad din løn bør være hos din fagforening eller lignende.
Læs mere om, hvordan du beder om lønforhøjelse i vores guide:
Hvis du arbejder over 40 timer om ugen, og gerne vil arbejde mindre, hvis du kunne vælge det, er der stor risiko for, at du mister interessen for dit arbejde.
Selvfølgelig er det, du er uddannet til, ikke altid det, du ønsker at gøre med dit liv. Men hvis du har særlige kompetencer, som du nyder at bruge og der er ikke mulighed for at gøre det i dit nuværende job, er det bedre at søge et job, hvor der er brug for dine kompetencer.
Hvis den virksomhed, du arbejder for, er i vanskeligheder, vil du kunne se tydelige tegn på det. Når medarbejdere bliver afskediget eller driften effektiviseret, kan det være et tegn på, at tiden er inde til at finde et nyt job.
Hvis den branche, du arbejder i, har oplevet en markant nedgang, kunne det være det perfekte tidspunkt til at skifte karriere. Det vil altid være en del af den verden, vi lever i, at brancher går op og ned.
Hvis du ikke kan lide din chef og denne følelse er gensidig, så vil du sandsynligvis ikke præstere så godt som du egentlig kunne. Livet er for kort til at blive vred og frustreret på arbejdet.
Karriereudbrændthed er en reel sag. Og det kan være mere end “Øv. Jeg orker ikke at gå på arbejde i dag.” Det kan alvorligt påvirke dit følelsesmæssige, fysiske og mentale velbefindende.
Ifølge Marianne Borritz, overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, er udbrændthed “en særlig form for langvarig, kronisk arbejdsrelateret stress, som er karakteriseret som en udmattelse. Hvis stress er som et batteri, man ikke kan finde ud af at slukke, er udbrændthed, når batteriet er blevet fladt.”
Tegn på, at du er udbrændt
I denne artikel for Ugeskrift for Læger kan du læse mere om udbrændthed. Udbrændthed viser sig ved, at du kan sige ja til fire af følgende seks følgesymptomer.
Hvis du genkender disse symptomer hos dig selv, skal du tage det alvorligt.
Udbrændthed kan skyldes en række faktorer, herunder:
Hvis du læser dette og føler, at du måske lider af udbrændthed, har vi her nogle tips, der kan hjælpe:
Udbrændthed kan overvindes med hjælp, motion, bedre søvnvaner og en mere fleksibel balance mellem arbejdsliv og privatliv.
Hvad får du ud af at skifte karriere?
Et karriereskift kan virke stort og skræmmende. Det er noget, der ændrer dit liv. Men det kan være det hele værd. Din karriere er noget, der er værd at være bevidst om, så du får det bedste ud af alle aspekter i dit liv.
Tro det eller ej, det er faktisk muligt at nyde dit arbejde. En stor del af, om du nyder dit arbejde afhænger af, om du realiserer dit potentiale. Måske er du den fødte leder, som (endnu) ikke har fået muligheden for at vise det. Eller du har et godt øje for design, som du ikke har udfoldet endnu.
Når du skifter karriere, får du mulighed for at realisere de ambitioner, du ikke har haft mulighed for at realisere endnu.
Din første karriere er ikke altid den, der bedst passer til dine kompetencer. Det kan dog være svært at vurdere, før man står i situationen.
Tag dig tid til at vurdere dine kompetencer korrekt. Hvad er du uddannet til? I hvilket fag eller hvilken branche vil du arbejde? Hvad er nemt for dig, som er sværere for de fleste andre mennesker? Find den karriere, du virkelig ønsker, baseret på dine færdigheder og kompetencer.
En af de største fordele ved at skifte karriere er, at du udvikler nye kompetencer.
Uanset hvad du arbejder med, vil du udvikle mange forskellige bløde kompetencer. Det kan f.eks. være god kommunikation, punktlighed, arbejdsetik, problemløsning, teamarbejde og fleksibilitet.
Afhængigt af branche vil du også få en række hårde kompetencer, f.eks. computerprogrammering, maskinbetjening, fremmedsprog eller dataanalyse.
At få et nyt job er ensbetydende med at møde nye mennesker, der kan inspirere, bakke dig op, vejlede og lære dig ting. At arbejde i et nyt team giver også din personlige og faglige udvikling et skub.
Det er altid rart at tjene flere penge, og selvom økonomiske overvejelser nok ikke skal være den største årsag til at ændre karriere, så kan der faktisk være en økonomisk gevinst ved et jobskifte.
Ifølge en analyse af privatansatte medlemmer af Ingeniørforeningen i Danmark fik 29% en lønstigning på over 10% ved jobskifte. Men kun 9,9% af medlemmer der fortsatte i et nuværende job oplevede samme stigning.
Kan man være for gammel til at skifte karriere? Nej, absolut ikke. Man er aldrig for gammel til et karriereskift.
Idéen om, at din karriere er “tidsindstillet” og at du ikke har mulighed for at skifte mening, er fjollet. Hvis du vil skifte karriere, så gør du det bare.
Tænk på det sådan her: Hvorfor vil du tilbringe endnu mere tid i en karriere, du hader, bare fordi du allerede har tilbragt mange år der?
Lad os komme af med nogle myter om karriereskift.
43% af Millenials er interesseret i at skifte job.
I 30’erne har du den perfekte kombination af erfaring og ungdom. Hvis du skifter karriere nu, bliver du anset som både en ressource og en medarbejder med udviklingspotentiale. Det giver dig faktisk en stor fordel.
Hvilken forskel gør 10 år? Ingen forskel overhovedet.
En at de mest udbredte opfattelser af et karriereskift på dette tidspunkt i dit liv er, at arbejdsgivere tror, at du er mindre produktiv end yngre kandidater. Det er ikke sandt!
En undersøgelse foretaget af Dansk Industri konstaterede ingen sammenhæng mellem højere alder og produktivitet.
Arbejdsgivere ønsker at ansætte kvalificerede medarbejdere med relevant erfaring. Hvis du har de kompetencer der efterspørges, har din alder kun lille indvirkning på ansættelsesprocessen.
Når det handler om arbejde, er alder kun et tal!
Nøglen til at finde den rigtige karriere er at kende dig selv. Skriv dine interesser, personlighedstype, ambitioner og arbejdsrelaterede værdier ned. Dette vil hjælpe dig med at indsnævre en liste over erhverv, der passer til dine karakteregenskaber.
Herfra kan du udforske, hvor dine kompetencer efterspørges. Se på opgaver, uddannelse og løn. Afvej fordelene og ulemperne, og afgør, om karrieren passer til din fremtid.
Du kan også snakke med en karrierecoach og tørre støvet af dit gamle CV.
Læs mere om, hvordan du finder dit drømmejob her:
Arbejdsgivere søger kandidater, der har en øjeblikkelig positiv effekt på virksomheden. Det vurderer de på baggrund af dit CV. Til et karriereskift er det bedste format det funktionsopdelte CV.
Find paralleller mellem din nuværende erhvervserfaring og de kompetencer, der kræves til dit nye job og fremhæv dem på dit cv.
I profilen på dit CV skal du gøre opmærksom på, hvilke kompetencer du har med fra tidligere stillinger.
Herunder finder du et eksempel på en profil til et CV til karriereskift, som du kan få inspiration fra:
Dygtig og ansvarsfuld medarbejder med stærke kommunikationsevner og godt overblik. Stærk i at samarbejde, idéudvikle og innovere. Har dokumenterede resultater inden for kundesamarbejde og et ry for positive samarbejdsevner. Selvsikker, hårdtarbejdende og resultatorienteret uanset hvilken stilling jeg bliver ansat i. Søger en mulighed for at udvikle nye kompetencer, samt anvende mine erfaringer til at styrke og hjælpe virksomheden.
Hvis du f.eks. ønsker at arbejde i forretningsmæssig eller global udvikling, kan færdigheder som kommunikation, forhandlingsevne og fremmedsprog være afgørende for stillingen. Hvis du har tilbragt den tidligere del af din karriere inden for salg, så kan du anvende kommunikationsfærdigheder og forhandlingsevner, du har tilegnet dig i tidligere job, i den nye stilling.
Vis dem ved at kvantificere dem:
Fokusér på de kompetencer og færdigheder du har fået, som arbejdsgivere i din nye karriere ønsker at se.
Det samme gælder for din ansøgning. Skræddersy den for at underbygge de færdigheder, du har fremhævet på dit CV. Sørg for at holde det kort, og fokusér på, hvordan det, du har opnået, er knyttet til stillingen, og hvordan dine kompetencer gør dig til et godt valg.
Få hjælp til at finjustere dit CV og din ansøgning her:
Det er er sandsynligvis et stykke tid siden, at du har været til jobsamtale, og det, der gav et godt resultat i en samtale i den ene branche, fungerer muligvis ikke i en anden. Opfrisk de evner, du har brug for, når du sidder ansigt-til-ansigt med din nye arbejdsgiver:
Se vores definitive guide til jobsamtalen for at lære, hvad man MÅ og IKKE MÅ under en jobsamtale, så du ikke kommer på glatis.
En af de mest almindelige forhindringer i en ny karriere er formuleringen "Personer med erfaring fra en lignende stilling foretrækkes” i jobannoncen.
Hvad skal du gøre, når der til den nye stilling, du er ude efter, kræves erfaring, du ikke har?
Først og fremmest må du ikke opgive håbet.
Der er ting, du kan gøre for at sælge dig selv til arbejdsgivere, selvom du tilsyneladende ikke er præcis den person, de søger.
Dette afsnit går tilbage til det, vi talte om tidligere: Sælg dine færdigheder og kompetencer.
For at referere til vores tidligere eksempel: Hvis du forlader et salgsjob for at arbejde inden for global udvikling, skal du overveje, hvordan din salgserfaring har lært dig kunsten at forhandle og kommunikere. Sandsynligvis er du også dygtig til tal.
Nu skal du kvantificere dine færdigheder. Brug hårde tal og resultater. Nævn store forhandlinger, du var en del af. Hvis du har uddannet andre i salgskommunikation, skal du fremhæve det for at vise dit talent og dine lederevner.
Hvis du overhovedet ikke har nogen erhvervserfaring, kan du i stedet prioritere din uddannelse. Fokusér på dine grader og enhver anden relevant uddannelse, du har.
Læs mere i vores vejledning
Onlinekurser er en god måde at forbedre dit CV på med relevante færdigheder. Der er hundredvis af kurser du kan tage, med en anerkendt certificering, når du har fuldført kurset. Det forbedrer ikke kun dine færdigheder, men det viser også arbejdsgiverne, at du er ivrig efter at lære nye ting.
Se Københavns Universitets udbud over gratis onlinekurser.
Frivilligt arbejde er en hurtig måde at få erhvervserfaring i den branche, du ønsker at skifte til. Det kan også være en måde at overbevise eller motivere dig selv. Hvis du er usikker, gør frygten for det ukendte beslutningen endnu vanskeligere. Frivilligt arbejde er en måde, hvorpå du kan finde ud af, hvordan en anden karriere ville være.
Hvis du i øjeblikket arbejder med markedsføring, men egentlig helst vil arbejde på en dyrlægeklinik, så kan frivilligt arbejde på et dyreinternat give dig indblik i, hvordan det er at arbejde med dyr. Desuden sender du arbejdsgiverne et budskab: “Jeg er nogen, der bekymrer sig så meget om dyr og samfundet, at jeg bruger min fritid på det.”
Hvem kender du, der eventuelt kan give svar på de spørgsmål, du har om en ny karriere eller endda kan hjælpe dig med at finde en ny stilling? Kontakt din familie, venner, tidligere kollegaer eller lignende. Der er en god chance for, at nogen kender nogen, som kan formidle kontakten til den rette person.
At skifte karriere uden erhvervserfaring vil sandsynligvis betyde, at du vil gå ned i løn, fordi du vil have lavere status end i dit nuværende job.
Et skridt tilbage er nogle gange den bedste måde at komme videre på. Ja, du skal bevise dig selv, måske selv med ting, der synes at være grundlæggende eller trivielle i begyndelsen. Men en karriere udvikler sig hurtigere, hvis man er motiveret!
Hvis du er nedtrykt, uinteresseret eller utilfreds med din nuværende karriere, kan et karriereskift være løsning på problemet, men det lykkes ikke uden gennemtænkt planlægning, risiko og hårdt arbejde.
Du er måske dødtræt af dit nuværende job. Tag et par fridage, orientér dig lidt online, tag quizzen ovenfor, tør støvet af dit cv og tænk alvorligt over dine mål og ambitioner i livet. Er de på linje med din nuværende karriere eller dit nuværende job? Måske har du bare brug for et job inden for din branche i stedet for at skifte karriere.
Hvis du vil springe ud i en ny karriere, skal du skræddersy dit CV og din ansøgning for at fremhæve de færdigheder og kompetencer, du kan anvende i din nye løbebane. Overvej at tage kurser eller at søge frivilligt arbejde for at tilegne dig erhvervserfaring i den branche, du vil arbejde i.
Og vigtigst af alt: Vær ikke bange for at tage et skridt tilbage - det kan være det bedste, du gør. Når alt kommer til alt, er det en beslutning, der vil forandre dit liv.