Et motivationsbrev er et brev du sender sammen med dit CV, når du søger optagelse på universitetet, søger et stipendium, en praktik eller lignende. I motivationsbrevet skal du beskrive, hvorfor du netop er egnet og motiveret til at blive valgt.
I modsætning til en ansøgning, så fokuserer du i motivationsbrevet kun på, hvorfor du gerne vil det du ansøger om, og ikke på din erhvervserfaring, uddannelse og lignende. Det fremgår i stedet af dit CV.
Selvom et motivationsbrev tjener et andet formål og anvendes på en anden måde end en ansøgning, har det en lignende opbygning, som indeholder:
Lad os kigge på, hvordan man skriver et kort motivationsbrev.
Før du sætter dig ned og begynder at skrive motivationsbrevet, er det vigtigt præcist at overveje, hvad du ønsker at læseren skal føle, når vedkommende læser brevet.
Når du tager hul på dit motivationsbrev, skal din motivation være tydelig fra den første linje, og efterlade et positivt indtryk. Sørg for at være direkte i din beskrivelse af din motivation. Du ved, hvad du vil have, og du har forberedt dig grundigt til opgaven. Beskriv, hvordan du har forberedt dig for at blive klar til det næste skridt i din karriere.
Et motivationsbrev skal også fokusere på deres behov såvel som dine. Hav med i dine tanker, hvad de kigger efter hos en ansøger. Der er sandsynligvis mange, der gerne vil have pladsen, så sørg for at matche beskrivelserne i opslaget så godt som muligt.
Sidehovedet i et motivationsbrev ligner det, man har i et CV eller en ansøgning. Det skal vise dine kontaktoplysninger på en overskuelig og brugervenlig måde.
Her er de ting, du skal sikre dig at få med:
Undgå at skrive fødselsdag og andre personlige oplysninger som civilstand, CPR-nummer eller pasnummer.
Selv om den indledende hilsen fylder mindst i forhold til de andre elementer, er den stadig af afgørende betydning. Mens du i de fleste tilfælde ikke kan gå galt i byen ved at vælge den traditionelle hilsen “Kære fornavn + efternavn”, bør du altid huske to vigtige regler:
Her handler det om researcharbejde. Motivationsbreve kan sendes til mange forskellige organisationer. Derfor kan tonen være meget varierende.
Hvis du sender et motiverende brev til et universitet/en fagskole, er tonen sandsynligvis mere formel. I dette tilfælde starter du med den traditionelle indledende hilsen, modtagerens efternavn samt vedkommendes jobtitel.
I mindre formelle organisationer som f.eks. frivillige initiativer eller i forbindelse med praktikpladser i mindre traditionelle virksomheder kan der imidlertid være mere frihed til at bruge fornavne eller formuleringer som “Hej Tom!”.
Signalet for sådanne uformelle indledende hilsner skal dog komme fra modtageren (f.eks. på opslaget til praktikforløbet). Hvis du er i tvivl, anbefales det at være mere formel i tonen.
Når du har anført dine kontaktoplysninger i sidehovedet og du har adresseret brevet til den rette person, er det indledende afsnit din første mulighed for at fange læserens opmærksomhed.
Sæt dig i uddannelsesinstitutionens eller organisationens sted. Hvordan ønsker de, folk skal føle sig, når de kommer for at starte på en uddannelse eller arbejde i organisationen? Hvilket åbningstræk, som vil skille dig ud fra de andre ansøgere, kan du finde på?
Vis dem, hvordan de kan blive til en betydningsfuld del af din karriere.
I selve motivationsbrevet får du mulighed for præcist at beskrive, hvordan din motivation passer til den chance, der tilbydes.
Et frit formuleret motivationsbrev giver dig mulighed for at påvirke læseren på en helt anden måde end et CV. Et CV appellerer til modtagerens logiske venstre hjernehalvdel og får vedkommende til at tænke: “Nemlig, det giver mening.” Et motivationsbrev appellerer til modtagerens følelsesladede højre hjernehalvdel og får vedkommende til at tænke: “Ved du hvad? Jeg kan fornemme, hvem du er.”
Ordene du vælger i den største del af motivationsbrevet, danner rammen om den følelsesladede fortælling i din samtale. Vis dig selv frem bedst muligt, og du vil helt sikkert få tilbudt de rigtige muligheder.
Til sidst skal du sikre dig, at dine motiver passer til den pågældende skole eller organisation, som du sender en ansøgning til, og til skolens eller organisationens etos og mål. Selv den mest følelsesmæssigt tiltalende historie mister sin virkning, hvis du ikke virker som “en af dem”.
De afsluttende sætninger i motivationsbrevet bør smitte med entusiasme snarere end et undskyldende “Hvad synes De/du?”
Afslutningen på motivationsbrevet er din sidste chance til at sælge din attitude, så undgå at gentage dig selv. Du er meget mere end det, man ser, så enhver gentagelse får dig til at virke lidt unuanceret og overfladisk. Gem en sidste stærk pointe til sidste sætning, og gør læseren nysgerrig efter at få at vide mere om dig.
Med det sagt, så sørg for at bede direkte om at komme til samtale, snarere end at indtage en forventningsfuld holdning. Du kan umuligt vide, hvad ansættelseschefen tænker, og uanset hvor imponerende din motivation er, bør du aldrig gå ud fra, at du er det perfekte valg.
Nu har vi gennemgået, hvilke dele et motivationsbrev består af. Hvis du mangler mere inspiration, så er her en mere dybdegående gennemgang af et motivationsbrev på engelsk.
Herunder kommer et eksempel på, hvordan et motivationsbrev ser ud, når alle delene er sat sammen. Husk, at det kun er ment som inspiration! Brug eksemplet som startpunkt, og justér det, så det passer til dit behov.
I eksemplet søger Christian Olsen optagelse på Københavns Universitets Kvote 2 Psykologi-uddannelse. Indledende hilsen er udeladt, så du selv kan indsætte din egen hilsen.
Motivationsbrev - Københavns Universitet
"For mig er psykologiuddannelsen en mulighed for at nå mine drømme. Det er en unik mulighed for at forene mit drømmestudie med et studiemiljø der kan forbedre mig både fagligt og som menneske.
Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde med psyken. Det fascinerer mig, hvordan man kan træne og udvikle sine mentale styrker, og jeg ville elske at arbejde med at hjælpe dem, der har brug for værktøjer til at opnå større livsglæde. Det kunne være folk med psykiske sygdomme, stress eller folk som skal igennem strabadser, som f.eks. udsendelse med militære eller lægelige organisationer.
For at forberede mig så godt som muligt til studiet, har jeg arbejdet frivilligt hos et af Forsvarets veterancentre, hvor jeg har været med til at stå for aktiviteter for veteraner med PTSD. Gennem den tilknytning jeg har fået til deltagerne, har jeg lært enormt meget om, hvordan man italesætter og støtter personer med psykiske sårbarheder. Det har gjort mig endnu mere motiveret for at uddanne mig til psykolog.
For mig repræsenterer Københavns Universitet en mulighed for at være en del af et levende og mangfoldigt miljø, hvor jeg både kan styrke min faglige viden gennem studiet, men også lære nye mennesker at kende, deltage i spændende aktiviteter og generelt vokse som menneske. Det ville gøre mig både stolt og glad at kunne være en del af, og jeg vil i hvert fald gøre mit for at deltage aktivt og gøre det til et endnu bedre sted.
Med det ovenstående i mente vil jeg mene, jeg er klar både fagligt og personligt til at blive en del af Københavns Universitet. I skal invitere mig til samtale, fordi jeg både kan bidrage til en positiv stemning og til, at studiemiljøet bliver højnet fagligt. Jeg vil glæde mig til at møde jer og vise, hvem jeg er og hvor meget det vil betyde for mig at kunne starte på psykologuddannelsen på Københavns Universitet.
Bedste hilsner
Christian Olsen"
Til
Københavns Universitet
Fra
Christian Olsen
Motivationsbrev - Københavns Universitet
København
+45 88 75 89 75