E-mail ansøgning

Skal du sende en ansøgning via e-mail, findes der forskellige måder og strategier, som du kan følge. I denne artikel får de bedste tips til at optimere effekten, uanset om du vælger at vedhæfte ansøgningen eller skrive den ind i e-mailens brødtekst. Husk altid at inkludere CV og eventuelle arbejdseksempler.
Anna Muckerman
Content Writer for Resume.io
Opdateret 08 oktober 2024

Hvis du sender en introduktionsmail med dit CV og din ansøgning vedhæftet, giver det en ekstra mulighed for at sælge dig selv. Så hvorfor ikke? Dette e-mail følgebrev bør dog aldrig erstatte din ansøgning (i form af et PDF-dokument), da e-mails nemt slettes, men det bør heller ikke være en simpel "find venligst mine dokumenter vedhæftet" one-liner.

De ansvarlige for ansættelsen forventer ikke, at du gentager hele indholdet af ansøgningen i en e-mail. Så giver dette yderligere muligheder for at sælge din karrierehistorie, eller skal du bare holde det simpelt med et par introducerende linjer? Vores anbefaling er at få mest muligt ud af muligheden.

Hvor ligger de potentielle muligheder i en e-mail ansøgning?

De følgende kapitler er designet til at hjælpe dig med at:

  • beslutte, om du vil sende din ansøgning i brødteksten i en e-mail eller som en vedhæftet fil
  • analysere et konkret eksempel på en ansøgning for at modellere din egen e-mail ansøgning
  • skrive den optimale e-mail ansøgning til din kommende arbejdsgiver
  • oprette et e-mail jobansøgningseksempel, der øger dine chancer for at få svar.

Hvad er en e-mail ansøgning?

Definitionen på en e-mail ansøgning er ret ligetil: det er en ansøgning sendt i brødteksten i en e-mail i modsætning til en, der sendes gennem en online ansøgningsplatform eller som en vedhæftet fil til en e-mail.

Du kan godt nøjes med at vedhæfte den normale ansøgning (da en vedhæftet fil derefter kan sendes til andre mennesker og ikke blive væk i en e-mail-kæde), men da hver e-mail sandsynligvis bliver læst til slutningen, kan det indhold, du deler, gøre en forskel.

Selvom et e-mail følgebrev måske ikke ses som en formel del af ansøgningsprocessen, er det din chance for at skille dig ud fra mængden. Mens du helt sikkert bør holde det kort og godt, vil det faktum, at du tænker over indholdet, adskille dig fra langt de fleste andre kandidater, der nøjes med en one-liner om at vedhæfte deres CV og ansøgning. Den formalitet er simpelthen en spildt mulighed.

E-mail jobansøgningseksempel

For at komme i gang er her et eksempel på en e-mail ansøgning, designet på basis af reel ansættelsespraksis og rekrutteringsfaring:

Som du kan se, er dette ansøgningseksempel baseret på en jobåbning for en stilling som Executive Assistant, men du kan også bruge det som inspiration til din egen ansøgning. Resultater er i centrum, eksempler er kvantificeret, og hver del af historien er relevant for den pågældende rolle. Du kan også tjekke vores bibliotek med gratis eksempler på ansøgninger, måske finder du dit eget fag eller din branche der.

Folk vil læse e-mails på forskellige enheder og skærmstørrelser, så hold afsnittene korte og punktopstillinger stramme. En mur af tekst er lidt afskrækkende, så gør din e-mail ansøgning nem at scanne. Start med de vigtigste oplysninger, og sørg for at kvantificere eventuelle resultater. Tal er altid opsigtsvækkende.

For at afgøre, om du måske vil vælge at indsætte din ansøgning direkte i e-mailen eller sende den som en vedhæftet fil, kan du læse videre nedenfor.

Eksperttip

Sørg for at beholde en kopi af e-mailen til fremtidig reference. Du kan enten gennemtrawle dine sendte mails, eller alternativt kan du BCC det til din egen e-mailadresse og organisere en mappe, der samler al din e-mail-korrespondance vedrørende jobsøgning. Hvorfor spilde tid og energi på at lede efter en e-mail, som du sendte for tre uger siden?

Skal du skrive en ansøgning i e-mailen eller vedhæfte den?

Spørgsmålet om, hvorvidt du skal indsætte din ansøgning i e-mailens brødtekst eller vedhæfte den, afhænger i høj grad af jobbeskrivelsen. 

De ansvarlige for ansættelsen vil normalt instruere dig i, hvordan de ønsker ansøgningen leveret. Nogle jobopslag vil endda fortælle dig, hvilken emnelinje du skal bruge. Sørg for at følge instruktionerne nøjagtigt, da enhver afvigelse kan få den ansvarlige for ansættelsen til at se bort fra din ansøgning.

1. Hvis du indsender som en vedhæftet fil

Dette er den nemmeste af de to muligheder, da du blot skal vedhæfte din eksisterende ansøgningsfil til e-mailen. Du bør dog stadig skrive et par introducerende sætninger i brødteksten i e-mailen for at gøre den ansvarlige for ansættelsen opmærksom på den vedhæftede ansøgning (og andre ansøgningsmaterialer). Hvor meget information, du medtager i selve e-mailens brødtekst, er op til dig. I vores guide om ansøgninger kan du læse alt, hvad du behøver at vide om at skrive en fantastisk ansøgning, og her finder du også nogle konkrete eksempler!

Du kan lade dig inspirere af e-mail ansøgningseksemplet i kapitlet lige ovenfor dette, når du indsender en ansøgning som en vedhæftet fil. Du kan selvfølgelig også gøre begge dele.

Og her er en simpel idé til, hvad du kan skrive i brødteksten til det samme e-mail ansøgningseksempel.

Eksempel

Hej [Navn på den ansvarlige for ansættelsen].

Jeg vil gerne indsende min ansøgning til stillingen som [stillingsbetegnelse] hos [virksomhedsnavn]. Du finder mit CV, ansøgningen og arbejdseksempler vedhæftet denne e-mail.

Tak for din tid.

[Dit navn]

Eksperttip

Hvis du spekulerer på, hvordan du sender en e-mail med en vedhæftet fil, er her en hurtig oversigt: 

  1. Klik på ikonet for at komponere en ny e-mail.
  2. Udfyld felterne Til og Emne.
  3. Skriv et par sætninger i brødteksten, der henviser til vedhæftelsen af ansøgningsmaterialerne.
  4. Klik på papirklip-ikonet for at åbne din filbrowser.
  5. Naviger til din ansøgningsfil og klik på "åbn." Dit følgebrev er nu vedhæftet!

Husk at ændre filnavnet til noget beskrivende, der kan være så simpelt som ”Efternavn ansøgning”. Dette enkle trin sikrer, at den ansvarlige for ansættelsen kan holde styr på din ansøgning gennem hele ansøgningsprocessen.

2. Hvis du sender ansøgningen i e-mailens brødtekst

Her bliver du nødt til at være lidt mere opmærksom på, hvordan du kommunikerer. Korthed er nøgleordet, så du skal vælge de mest relevante eksempler fra din komplette (vedhæftede) ansøgning. Hold dit e-mail ansøgningseksempel på maksimalt tre korte afsnit plus hilsen og underskrift.

Her er trinene:

  1. Tiltal den ansvarlige for ansættelsen ved navn, når det er muligt, eller brug "Hej ansættelsesansvarlige."
  2. Introducér dig selv og nævn den stilling, du søger.
  3. Fremhæv 1-2 relevante resultater eller færdigheder, der gør dig til en fremragende kandidat.
  4. Afslut din e-mail ansøgning med en opfordring til handling, der inviterer den ansvarlige for ansættelse til at kontakte dig.
  5. Signér ansøgningen med en respektfuld hilsen som "Venlig hilsen" efterfulgt af dit navn.

En fordel ved en e-mail ansøgning er, at du kan medtage hyperlinks. Du kan vælge at linke til dit online CV eller din LinkedIn-profil, og du kan tilmed linke til en længere ansøgning. En ulempe er, at en e-mail ansøgning ikke kan scannes i mange ATS-systemer ( Applicant Tracking System), så tænk dig godt om, hvis du beslutter dig for ikke at vedhæfte ansøgningen.

Her er et kort e-mail ansøgningseksempel til et vedhæftet CV:

Eksempel

Hej Hanne Hansen,

Det var fantastisk at høre dig tale ved sidste uges begivenhed "Kvinder i Marketing". Jeg har vedhæftet mit CV som ansøgning til stillingen som marketingchef hos DGI Global. Jeg mener, at mine seks års erfaring med at køre digitale annoncekampagner for specifikke målgrupper har forberedt mig godt til den opslåede stilling.

I min seneste stilling udviklede jeg annonceringsstrategi for et lovende tøjmærke. I løbet af mine tre år hos virksomheden fik jeg øget vores Instagram-konto fra 300 følgere til over en kvart million. Gennem målrettet annonceplacering og oprettelsen af et innovativt webgalleri øgede jeg virksomhedens online salg med mere end 15 procent sidste år.

Jeg ville elske at tale mere med dig om mine idéer til at udvide DGI's online tilstedeværelse inden for marketingchefrollen. Du er velkommen til at kontakte mig via e-mail eller på 33 70 29 80. Jeg ser frem til at høre fra dig.

Venlig hilsen, 
Tine Rosengren

Eksperttip

Hvis jobbeskrivelsen ikke fortæller dig, hvordan du skal indsende dit følgebrev, bliver du nødt til at gætte kvalificeret. Overvej først, om du bliver bedt om at sende andre ansøgningsmaterialer som vedhæftede filer. Hvis et følgebrev kun er ét dokument på en lang liste, vil du sandsynligvis gerne skrive en kort introduktionsmail med det fulde følgebrev og alle de andre materialer inkluderet som vedhæftede filer.

Omvendt, hvis der slet ikke nævnes et følgebrev, kan du skrive det ind i brødteksten i din e-mail som en måde at væve det naturligt ind i ansøgningen. Nedenfor kan du finde et godt eksempel på et e-mail følgebrev med vedhæftet CV, som du kan ændre til dine egne behov.

Relateret artikel
Hvordan skriver man en ansøgning
At få drømmejobbet kræver mere end bare et godt CV. En velskrevet ansøgning kan være afgørende for at fange recruiternes opmærksomhed og sikre dig en invitation til jobsamtale. Denne guide giver dig udførlige svar på hvordan man skriver en ansøgning, og tager dig trin for trin igennem hele processen.

Hvordan skriver man en e-mail ansøgning?

Når du skal skrive en e-mail ansøgning, er der et par justeringer, du bør foretage med hensyn til formatering og tone.

Format for e-mail ansøgning:

En væsentlig forskel på formatet for en almindelig ansøgning og en e-mail ansøgning er, at sidstnævnte mangler en header. Derfor er det vigtigt, at du indarbejder vigtige personlige oplysninger i de afsluttende sætninger. Underskriv med dit fulde navn og inkludér dit telefonnummer i din opfordring til handling eller i din e-mails automatiske signatur. Det er også et godt sted at linke til din LinkedIn-profil, relevante SoMe-konti, onlineportefølje eller personlige hjemmeside.

Ligesom med en standard ansøgning skal din e-mail ansøgning også være meget læsevenlig. Brug en standard e-mail-skrifttype og -størrelse med farven sort. Glem ikke at inkludere et blankt mellemrum (eller måske to) mellem hvert afsnit.

Eksperttip

Når du indsender din e-mail ansøgning som en vedhæftet fil, kan en skabelon for e-mail ansøgning gøre det nemmere at skabe en flot formatering. Vores professionelle følgebrevskabeloner er designet til en lang række brancher. Sørg for at vælge den skabelon, der bedst passer til den potentielle arbejdsgivers image og branding.

Den rigtige tone for en e-mail jobansøgning:

Der er en række årsager til, at dit eksempel på en e-mail jobansøgning kan være mere fleksibel i tonen end et traditionelt følgebrev indsendt via en online ansøgningsplatform.

For det første: Hvis du har e-mailadresse til en ansvarlig for ansættelsen, har du sandsynligvis også dennes navn. I mange brancher er det bedst at holde sig til standardhilsenen "Hej" efterfulgt af personens navn. På visse områder kan brug af et efternavn dog virke alt for formelt og gammeldags. Hvis det er tilfældet, kan du bruge "Hej" efterfulgt af et fornavn for at skabe et mere personligt touch.

Eksperttip

En undtagelse til ovenstående retningslinjer for tone er, hvis du skriver en e-mail til en praktikpladsansøgning. Da du sandsynligvis er en studerende, der sender en e-mail til en person i en senior rolle, er det bedst at holde fast i en semi-formel tone, der udtrykker din entusiasme, mens du stadig er høflig. Du behøver ikke at overdrive med høfligheder, men sørg for, at dit e-mail følgebrev til praktikpladsansøgningen udtrykker respekt for den ansættelsesansvarliges tid.

En anden grund til, at du måske sender din jobansøgning via e-mail, kan være, at du allerede kender den ansvarlige for ansættelsen. Måske har du tidligere arbejdet i virksomheden eller har en anden forbindelse, der gav dig mulighed for at søge direkte. I så fald må du ikke lade din e-mail jobansøgning lyde som om den kommer fra en komplet fremmed! Tilpas din tone ud fra det tidligere etablerede forhold, så din e-mail ansøgning lyder naturlig og venlig.

Hovedpointer

Da du ikke ønsker, at de ansvarlige for ansættelsen spilder deres tid på at læse den samme information i dit e-mail følgebrev, som er inkluderet i det ansøgnings-dokument, du har vedhæftet, er det en god ide at gøre de to lidt forskellige og bruge den ekstra mulighed for at imponere dem.

  • Sørg for, at du følger de typiske regler for indhold i følgebreve
  • Inkludér mange af de samme resultater, men præsentér dem lidt anderledes
  • Forstå, at tonen i en e-mail kan være lidt varmere og mindre formel end en ansøgning
  • Inkludér alle kontaktoplysninger og sociale links i e-mailens footer (ikke øverst)
  • Skriv kun et e-mail følgebrev, hvis du kender den ansvarlige for ansættelsen, men vær forsigtig, da andre også kan læse det

Nu, hvor du med succes har skrevet en e-mail ansøgning, kan du tage et kig på vores felt-testede ansøgninger. Disse professionelle ansøgningsskabeloner følger præcis de regler for ansøgninger, som arbejdsgiverne foretrækker.

Byg dit CV på 15 minutter
Brug professionelle gennemprøvede CV-skabeloner, som følger de præcise 'CV-regler', arbejdsgivere leder efter.
Opret mit CV