Karriereblog
CV.dk hjælper dig med at skrive og designe et professionelt og effektivt CV
Create Resume
Create a professional resume in 5 minutes
Create Resume

HVAD ER ET CV?

Et CV er et 1 – 2 siders overblik over en persons erfaring og andre kvalifikationer. Her i blandt uddannelse, erhvervserfaring, erhvervskompetencer, m.v. CV er en forkortelse af ordet Curriculum Vitae (kan også staves Curriculum Vitæ), der er latin for ”livsløb”.

Formålet med et CV er at få ”en fod indenfor døren” og komme til jobsamtale. Et CV har derved været succesfuldt hvis du ikke er blevet sorteret fra i mængden af ansøgere.

For at kunne lave det bedst mulige CV skal du kunne gennemgå, opsummere og præsentere dine erfaringer og resultater på en eller to sider. Fremvis dine resultater kort og præcist. Dit CV er din billet til en jobsamtale, hvor du kan sælge dig selv!

FORBERED DIG INDEN DU SKRIVER DIT CV

For at kunne gøre dit CV så stærkt som muligt, er det en god idé at være opmærksom disse ting, inden du begynder at skrive:

 • Lav en liste over følgende inden du går i gang med at skrive dit CV: Dine evner, erhvervserfaring, erhvervskompetencer, resultater, IT-kompetencer, etc.
 • Husk at skrive dit CV efter hvilken stilling du søger.
 • Hvis du søger et opslået job, så se hvilke kompetencer de efterspørger og prøv at understrege dem i dit CV.

Når du har fået styr på disse punkter, så er det tid til at begynde at skrive dit CV. Hvis du er i tvivl om hvad der skal være med i et CV, kan du prøve at kigge på nogle af vores cv eksempler. Hvis du allerede har styr på dette, men gerne vil have dit CV til at se flot og professionelt ud, foreslår vi at du bruger en af vores cv skabeloner der er lavet i Microsoft Word-format.

HVAD SKAL MIT CV INDEHOLDE?

Da man tilpasser sit CV til den pågældende stilling man søger, kan der være visse ting man undlader i et CV og andre ting man tilføjer i et andet. F.eks. vil ens IT-kompetencer være mere relevant til en kontorstilling end til en stilling som produktionsmedarbejder. Men som hovedregel foreslår vi at følgende punkter er med i et CV:

 • Fulde navn
 • Adresse
 • Telefonnummer
 • E-mail adresse
 • Fødselsdato
 • Erhvervserfaring
 • Erhvervskompetencer
 • Uddannelse
 • IT-kompetencer
 • Sprogkundskaber
 • Personlige kvalifikationer

Andre punkter man kan vælge at tilføje til ens CV:

 • Fritidsinteresser
 • Kort resumé af en selv
 • Evt. frivilligt arbejde
 • Civilstatus (Gift, Single, Parforhold)
 • Hjemmeboende børn
 • Kørekort (Personbil, Lastbil, Anhænger, Motorcykel, m.v.)

VÆLG HVILKEN TYPE CV DU VIL ANVENDE

Der findes 3 forskellige CV typer, de er:

 1. Kronologisk CV
 2. Kompetence CV
 3. Kombinations CV

Kronologisk CV

Dette er det mest anvendte af de 3 typer CV’er. I det kronologiske CV redegør du for dine ansættelsesforhold, uddannelser, m.v. De skal skrives i omvendt kronologisk rækkefølge, hvor du har dit seneste ansættelsesforhold / uddannelse først.

Et kronologisk CV giver et godt overblik og gør det nemt for arbejdsgiveren at danne sig et indtryk over din karriere historik. Denne type CV fungerer godt, hvis du har haft en stabil karriere uden større ”huller” eller drastiske karriereændringer. Hvis du har dette, f.eks. fordi du er nyuddannet, kan det måske være en idé at benytte en anden type CV.

Kompetence CV

I et kompetence CV redegør du for dine kompetencer, erfaringer og evt. resultater uden at sætte dem i datorækkefølge. Denne type CV virker specielt godt for eksempelvis nyuddannede, da der ikke bliver lagt vægt på konkrete ansættelsesforhold, men derimod kompetencer, erfaringer og evt. resultater du har opnået.

Hvad er fordelen ved denne type CV? Du kan kombinere kompetencer og erfaringer du har fået forskellige steder fra og gruppere dem, så du fremstår stærkere. Det kan være fra:

 • Betalt arbejde
 • Frivilligt arbejde
 • Studieaktiviteter
 • Arbejdserfaring
 • Skolearbejde
 • Projekt arbejde
 • Socialt arbejde, f.eks. sport- eller fritidsaktiviteter.

Det er desværre ikke altid denne type CV falder i god jord hos arbejdsgiveren. Nogle kan måske tro at denne type CV er lavet for at forsøge at ”skjule noget”. Derudover kræver flere online ansøgnings- og CV-systemer at man taster tidligere ansættelsesforhold ind og indtaster dato på ansættelsesstart og slut. Vær derfor forsigtig med at bruge denne type CV.

Kombinations CV

Et kombinations CV, også kaldet et hybrid CV, er en blanding af et kronologisk CV og et kompetence CV. Normalt starter dette med en beskrivelse af ens kompetencer og kvalifikationer, efterfulgt af ens ansættelseshistorie i omvendt kronologisk rækkefølge.

Denne form for CV er meget fleksibel, hvilket vil sige at du kan strukturere det så det virker bedst for dig.

SAML DINE OPLYSNINGER

Når en stilling bliver slået op, har arbejdsgiveren næsten altid en idé om hvordan den ideelle kandidat skal se ud. Dette kan bl.a. komme til udtryk i jobannoncen, hvor de måske efterspørger nogle specifikke kompetencer, personlige kvalifikationer, erfaringer, eller lignende. Men dette er ikke altid tilfældet.

Ved at have den erfaring de søger, samt en oprigtig interesse i den specifikke stilling, vil hjælpe dig med at nå dit mål – at komme til en jobsamtale. Dit CV skal derfor fremhæve dine spidskompetencer på en sådan måde at arbejdsgiveren er mere tilbøjelig til at kalde netop dig til en samtale. Du skal derfor besvare disse to spørgsmål.

1. Hvad er du god til?

Er du helt fantastisk til at skrive sælgende tekster? Er du en haj til kundeservice? Måske er du bare super til tal, statistikker og alt der har med regneark at gøre? Skriv alle dine svar ned på et stykke papir.

2. Hvad kan du godt lide at lave?

Hvilke evner holder du mest af at bruge på arbejdet eller i skolen? Var dette noget du ville gøre selvom du ikke blev betalt for det? Måske er det en hobby? Skriv dine svar ned på et stykke papir. Hvis et af dine svar er det samme som fra første spørgsmål, så understreg dette.

Lav en liste med dine 3 bedste evner

Fra den liste du har lavet over dine evner, vælger du nu 3 af dem som du tror der er mest attraktive for den person der skal læse dit CV. Vær opmærksom på, at hvis du søger flere forskellige typer jobs, kan de sagtens være vidt forskellige.

De tre evner er dine spidskompetencer, dem skal du bruge når du skriver dit CV. Næste skridt er at underbygge disse evner med resultater du har opnået. Dette kan f.eks. være du har forøget produktiviteten, salg, effektiviteten, profitten, m.v. Dine resultater behøves ikke at være fra betalt arbejde, men kan også være fra frivilligt arbejde, skole projekter og endda hobbier. Så længe det er relevant for det arbejde du gerne vil have kan du godt tilføje det til dit CV.

Hvad du bør undlade i dit CV

Der er nogle ting som ikke hører hjemme i dit CV. Her er en liste over nogle af de ting du ikke bør inkludere:

 • Måneders ansættelse. Du skal altid inkludere de år du har været ansat ved hvert job, men at angive den præcise måned er ikke nødvendig. Dette hjælper også med at ”skjule” evt. huller der må være i din ansættelseshistorie. Dine datoer bør derfor se sådan her ud: ”2003 – 2005”.
 • Sidens titel. Selvom vi har inkluderet det i nogle af vores cv skabeloner, er det ikke nødvendigt at have ”CV” eller ”Curriculum Vitae”. Arbejdsgiveren er som regel godt klar over det er dette han læser. Det kan dog godt bruges visuel effekt, eller til at ”fylde ud”, hvis du har et CV uden særlig meget information.
 • Religion eller Politisk overbevisning. Det er ulovligt at diskrimere imod dig pga. dette. Det er derudover irrelevant for den pågældende stilling, med mindre du vil være præst eller partiformand.
 • Hvorfor du stoppede på dit tidligere arbejde. Igen er dette irrelevant, det bruger blot plads i dit CV. Du kan altid forklare dette til jobsamtalen, hvis intervieweren spørger ind til dette. Hvis det er fordi du kan har haft arbejdet i få måneder, f.eks. fordi du blev uretfærdigt fyret, så lad vær med at skrive det i dit CV.
 • Løn. Aldrig begynd at diskutere løn før du har et jobtilbud.
  Joost
  Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.