Hvis du enten ikke kan finde et fast job eller du rent faktisk selv ønsker et mere fleksibelt ansættelsesforhold, så giver det måske god mening at blive optaget i databasen hos et vikarbureau. Et vikarbureau er en virksomhed, der formidler kontakten mellem arbejdsgivere med behov for ekstra arbejdskraft, og en større pulje af arbejdssøgende mennesker. Man kan blive vikar indenfor mange felter, men traditionelt er det indenfor følgende jobkategorier, man normalt benytter sig af vikarer: kontor og IT, byggebranchen, rengøring, køkken, lager, sundhedssektoren, lærere og pædagoger, sælgere, samt indenfor ledelse.

Det er almindeligt kendt at både private virksomheder og offentlige institutioner i højere og højere grad benytter sig af vikarer i stedet for fastansættelser. Dette er naturligvis for at kunne navigere mere fleksibelt og mere risikofrit i et svært marked. Men det behøver ikke nødvendigvis være en negativ udvikling for arbejdstagerne, i det der er mange der foretrækker den fleksibilitet og variation det giver i ens arbejdsliv at arbejde som vikar. Man kan hoppe til og fra, som man lyster og faktisk er timelønnen ofte højere ved denne ansættelsesform end ved normal fastansættelse.

Her under finder du en oversigt over alle vikarbureauer i Danmark, opdelt efter hvilken branche de tilhører.

Annoncer her-bannere

Sorter her

Zoom og se flere

Sort

Mangler der et vikarbureau på listen? Giv os besked!


Er du typen der vil trives i vikarjobs?

Inden du tilmelder dig hos diverse vikarbureauer er det vigtigt at kigge indad og gøre op med dig selv om du er typen, der vil trives i denne specielle form for ansættelse. Vi skal være ærlige og sige at vikarjobs ikke er for alle; man skal være af en lidt særlig støbning. Som vikar er du ansat af vikarbureauet, men arbejder på en skiftende række af arbejdspladser. Det vil sige at du aldrig får en fast tilknytning til et sted, en chef eller nogle kolleger. Det kan blive for rodløst for nogen. Så skal du arbejde som vikar, skal du være den udadvendte type, der kan komme ind i nye sammenhænge og miljøer og tilpasse dig. Du skal også være selvstændig som person og kunne trives med at arbejdsrelationer kommer og går. Endelig er det vigtigt at du har baglandet med dig; din familie. Jeres liv skal passe til den lidt usikre og lettere ustabile måde at arbejde på.

Hvad er fordelene ved at arbejde som vikar?

Som vi var inde på før, så findes der mennesker der trives ved det omskiftelige og for hvem skiftende vikarjobs lige er sagen. Men faktisk kan tilknytningen til et vikarbureau også være en positiv oplevelse for mennesker, der egentlig drømmer om en fastansættelse.

Når du bliver sendt ud som vikar, betyder det også at du kommer ud og netværker. Du får foden indenfor hos en række virksomheder, kan se dem an, og prøve forskellige typer jobs uforpligtende. Samtidig har du muligheden for at gøre et godt indtryk og lære mennesker at kende indenfor dit fag. Det er slet ikke en sjældenhed at se virksomheder blive så glad for en vikar, at de efterfølgende vælger at fastansætte ham eller hende. Så hvis du f.eks. kæmper med ledighed, så er det en god idé at lade dig tilknytte et vikarbureau i stedet for at gå hjemme. I den forbindelse kan vi nævne at det ser meget bedre ud at have vikarjobs på sit CV end tomme perioder, i forhold til fremtidig jobsøgning.

Hvordan gør man?

Er du blevet interesseret i at prøve livet som vikar, så kan du starte med at gennemgå oversigten ovenfor og finde de vikarbureauer, der dels dækker dit fagområde og dels din geografiske placering. Lav en liste og gå så ind på vikarbureauernes hjemmesider og læs mere om, hvad de stiller af krav og hvad deres vilkår er osv. Herefter kontakter du de relevante bureauer. Dette kan enten være telefonisk hvis du foretrækker dette, eller pr. e-mail, hvor du har muligheden for at vedhæfte dit CV. Finder vikarbureaet dig interessant, vil de typisk indkalde dig til en samtale med én af deres konsulenter, hvor I sammen kortlægger dine kompetencer. Du vil ofte skulle tage en form for personlighedstest, fremvise ren straffeattest og evt. referencer fra tidligere arbejdsgivere. Herefter bliver du lagt i vikarbureauets database og kontaktet så snart der er en virksomhed eller organisation der står og mangler en med dine kompetencer. Dette kan være med meget kort varsel, så det skal du være indstillet på.

Noget alle vikarbureauer lægger vægt på er, at man som vikar repræsenterer bureauet ude hos arbejdsgiverne. Derfor lægger de stor vægt på at man er præsentabel. Dette gælder både i påklædning og hygiejne, men lige så meget i væremåde og sprog. Så både når du skal til samtale på vikarbureauet og især når du bliver sendt ud til arbejdsgiveren, er det vigtigt at du gør noget ud af dig selv. Det er ligeledes vigtigt at du er udadvendt, opsøgende og tillidsvækkende, samt engagerer dig i arbejdspladsen så vidt det er muligt.